Kvalet inför Fotbolls-EM 2016

Spanien och Schweiz klara för fotbolls-EM

Spanskt jubel - nationen är klart för EM.
Spanskt jubel - nationen är klart för EM.

FOTBOLL

Spanien säkrade som väntat EM-biljetten i fotboll på fredagen. Luxemburg blev ett lätt byte i Logroño, där Spaniens hemmaseger skrevs till 4–0.

Schweiz är också klart för EM. Däremot missade Slovakien en gyllene chans och riskerar att snuvas på EM-biljetten av Ukraina.

Det dröjde till 42:a minuten innan den första spanska bollen hamnade i Luxemburgs mål, Santi Cazorla antecknades för målet. Paco Alcacer fyllde sedan på med två mål och Santi Cazorla ett till i andra halvlek och Spanien har med 24 poäng förstaplatsen i grupp C klar med en match kvar.

Oväntad förlust

Bakom föll nämligen Slovakien hemma mot Vitryssland. Stanislav Draguns mål i 34:e minuten var en chock för Slovakien som laget inte hämtade sig ifrån. Slovakien står därmed kvar på 19 poäng, lika många som Ukraina har efter segern borta mot Makedonien med 1–0.

Det är dock fortfarande fördel Slovakien, som behåller andraplatsen i gruppen på inbördes möte. Det räcker därmed med seger borta mot Luxemburg i sista omgången för att Slovakien ska gå till EM.

Ukraina har klara Spanien hemma på måndag.

England vann

Schweiz körde över San Marino med 7–0 hemma i grupp E Minst lika glada var schweizarna över resultatet i Ljubljana, där Slovenien bara fick 1–1 mot Litauen. Valter Birsa gjorde 1–0 på straff i första halvlekens slutminut. Men ännu en straff, som förvaltades väl av Litauens Arvydas Novikovas, innebar 1–1 – och som bäst playoff för Slovenien.

Redan klara gruppsegraren England vann med 2–0 över Estland, Theo Walcott och Raheem Sterling målskyttar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Kvalet inför Fotbolls-EM 2016

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!