Copa América 2015

Svenske kopian – av förbundskaptenen

Av: 

Martin Tolén

FOTBOLL

"Jag får ta mycket kort och nästan alla på gatan skriker"

På planen står Jorge Sampaoli och coachar sitt Chile.

På läktaren sitter fans och undrar: Va, finns det en till?

George Vera Köhler är svensken som är en kopia av förbundskaptenen och numera kändis i hela Sydamerika.

– När vi var i Malmö för att se på Juventus och Arturo Vidal i Champions League släppte vakterna in mig på hotellet för att de trodde att jag var Sampaoli, berättar Eskilstunabon George Vera Köhler, på plats i Santiago.

Chilenska huvudstaden Santiago kommer att koka i kväll.

Förbundskaptenen Jorge Sampaoli och hans Chile ska ta emot guldfavoriten Argentina i finalen av Copa America på Estadio Nacional i Chiles huvudstad.

"Får skriva autografer"

Men bara timmarna innan avspark står ”Sampaoli” utanför arenan, ställer upp på bilder och gör intervjuer med brasiliansk, mexikansk, chilensk och spansk press.

Låter det underligt?

Svaret: Det är kopian George Vera Köhler – en 42-åring från Eskilstuna.

– Jag får ta mycket kort och nästan alla på gatan skriker "Sampa" eller tittar på mig och ler. Jag har många sköna historier om när folk verkligen tror jag är Sampaoli, då får jag skriva autografer och ta kort med en massa fans, det hände ofta under VM i Brasilien, säger George Vera Köhler.

Flera gånger om året får han ställa upp på intervjuer i tv och tidningar utomlands för sitt snarlika utseende med den chilenske förbundskaptenen Jorge Sampaoli och ibland har det sina fördelar.

– Det bästa minnet har jag från Sverige. När vi var i Malmö för att se på Juventus och Arturo Vidal i Champions League släppte vakterna in mig på spelarhotellet för att de trodde att jag var Sampaoli, fortsätter George med ett skratt. 

Han är själv chilenare som är bosatt i Sverige och Eskilstuna. En stor Chilesupporter som följt de två senaste VM-turneringarna på plats i Sydafrika respektive Brasilien och sett samtliga Chiles landskamper på europeisk mark de senaste åren. Han är också grundaren av Marea Roja Suecia som är en chilensk supportergrupp för svenskar.

– Framgången betyder allt för folket här i Chile, de har aldrig vunnit Copa America och en finalseger skulle betyda så mycket för landet och folket.

Stämningen har byggts upp

Han har följt Copa America från dag ett och sett samtliga Chiles matcher på plats på matcharenan. I takt med framgångarna på planen har också det chilenska folket slutit upp bakom laget, trots skandalerna med Gonzalo Jaras finger upp i Edinson Cavanis stjärt och Arturo Vidals rattfylla.

– I början var stämningen sådär, folket här trodde inte på landslaget, men efter kvartsfinalen så blev stämningen helt annorlunda och folk började stötta sitt landslag till 100 procent.

Hur har halvsvenske Miiko Albornoz turnering varit?

– Miiko är en riktigt bra person. Han har fått spela två matcher från start och verkligen spelat stabilt och bra. Folk här börjar tycka om honom som spelare och person. Hans förflutna vet de inte så mycket om ännu.

I kväll ska cirkeln slutas, troligen utan Albornoz från start. Hemmanationen Chile kan vinna sitt första guld någonsin i Copa America, men motståndet i finalen är tuffast möjliga då guldfavoriten Argentina med Leo Messi står på andra sidan. George Vera Khöler, kopian av förbundskapten Sampaoli, är dock optimistisk.

– Det är verkligen nu eller aldrig för det chilenska landslaget. Det laget vi har nu är det bästa vi haft någonsin.

Matchen mellan Chile och Argentina spelas i kväll, lördag, klockan 22.00. Ingen svensk tv-kanal sänder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Copa América 2015

Copa America