Europa League-finalen på Friends Arena

FOTBOLL

"Friends Arena har fått erkännandet som en av Europas bästa arenor"

Foto: AFP
Friends, Stockholm.

Här är glädjebeskedet för alla svenska fotbollsälskare.

Svenska fotbollsförbundet och Friends Arena blir värd för Europa League-finalen 2017, bekräftades på en presskonferens som Uefa höll i Prag under tisdagen.

– Vilken start på dagen och förhoppningsvis blir den ännu bättre. Vi får se det här som ett tecken, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand och tänker på kvällens U21-final i staden.

Friends Arena kostade 2,8 miljarder kronor att bygga och stod klar 2012. Nu står det klart att Sverige och Friends Arena får arrangera Europa League-finalen 2017, det bekräftades på en presskonferens som hölls av Uefa exekutiva kommitté i Prag under tisdagen.

– Vi är givetvis jättestolta och det viktigaste av allt är att vi Friends Arena fått erkännandet som en av Europas bästa arenor. Det var en av huvudfaktorerna till att vi fick det, säger svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Dam-EM gav EL-finalen

En grund till utnämnandet ska vara succén vid dam-EM 2013 som avgjordes i Sverige och samtidigt får det ses som en liten revansch för det svenska fotbollsförbundet efter att de gått miste om att få vara en av de 13 värdarenorna för EM-slutspelet 2020.

– Jag skulle inte vilja kalla det revansch. Men givetvis är vi väldigt glada över att kunna bjuda den svenska fotbollspubliken på en sådan här fotbollsfest, säger Håkan Sjöstrand.

Vad kan det ge ekonomiskt?

– Det är svårt att svara på i dagsläget och jag vet inte riktigt hur det gått för de andra värdstäderna. Men nu ligger mycket arbete framför oss och förhoppningsvis kan ett lyckat arrangemang 2017 leda till fler stora matcher på Friends Arena.

– Och i sammanhanget kan man ju se det som att det inte finns så många sådana här matcher att arrangera och att Friends Arena får en Europa League-final är ett tecken på att vi gjort något bra, fortsätter Sjöstrand.

Vill se ett svenskt lag i finalen

Den senaste finalen i Europa League spelades mellan spanska Sevilla och ukrainska Dnipro slutade 3-2 till spanjorerna efter att Carlos Bacca blivit hjälte med två mål.

– Det är klart att vi hoppas på stora och namnkunniga lag för att kunna locka en stor publik. Men allra helst vill vi ju förstås se något av våra svenska lag gå hela vägen till final, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Samtidigt står det klart att Champions League-finalen samma år kommer att spelas på Millenium Stadium i Wales.

ARTIKELN HANDLAR OM