Så mycket värda är spelarna i Blågult

FOTBOLL

Wernbloom är näst dyrast i landslaget: ”Helt rätt!”

1 av 3 | Foto: Wernbloom är värderad näst högst i landslaget – efter Zlatan så klart.

Pontus Wernbloom är stekhet just nu:

Rysslandsspion, start­elvanplats, nytt fett kontrakt – och värd näst mest i landslaget efter Zlatan.

– Helt rätt, flinar mittfältaren.

LISTA: ALLA svenska fotbollsproffs i världen – har du koll på var alla lirare spelar?

Erik Hamrén förbereder flera ändringar inför matchen mot Ryssland på lördag.

Enligt Sportbladets uppgifter från gårdagens stängda träning väljer Hamrén att byta spelsystem och gå tillbaka till ett 4-5-1 med en renodlad anfallare i Zlatan Ibrahimovic.

Det betyder att Marcus Berg petas. Dessutom ratas Erkan Zengin, som startat varje match i EM-kvalet. I stället blir det Emil Forsberg på ena kanten och Sebastian Larsson på den andra.

På det centrala mittfältet tar givne Albin Ekdal förstås plats. Men det gör också Jimmy Durmaz och Pontus Wernbloom. Durmaz, i en offensiv mittfältsroll framför Ekdal och Wernbloom, är därmed tillbaka i startelvan för första gången sedan i höstas.

Wernbloom har inte startat en tävlingsmatch på nästan tre år, sedan 4–4-bragden i Berlin hösten 2012.

Drömlön väntar

Och han är het nu, rysslandsproffset. Förutom comebacken i startelvan är han Hamréns egen Rysslandsspion och på väg att förlänga med CSKA mot en drömlön.

Dessutom är han – lite överraskande kanske – den näst högst värderade spelaren i landslaget efter Zlatan Ibrahimovic enligt Transfermarkt, som är en tysk sajt som ofta används för att jämföra spelarnas marknadsvärde.

– Helt rätt, flinar Wernbloom när Sportbladet upplyser honom om detta.

Du är värderad till 100 miljoner kronor?

– Det kostar att ligga på topp, haha.

Ibrahimovic på 150 miljoner kronor är förstås etta fortfarande även om PSG-stjärnans värde störtdykt de senaste åren sedan han var i Barcelona och värderades till 460 miljoner.

Ligan spelar in

Att Wernbloom spelar i den penningstinna ryska ligan kan ha en betydelse för marknadsvärdet för vi hittar ytterligare ett Rysslandsproffs på topp-tre. Andreas Granqvist, som väntas bilda mittbackspar med Erik Johansson, har en kraftigt stigande aktie och värderas i dag till 80 miljoner kronor.

Den ryska EM-kvaltruppen är också värderad nästan dubbelt så högt som den svenska truppen: 60 miljoner kronor i snitt mot 36 miljoner.

FOTNOT: Ryssland–Sverige spelas lördag 18.00 och sänds direkt i kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM