Linköping svenska cupmästare

avJonathan Berntsson

FOTBOLL

Fjärde finalen – fjärde titeln

Foto: BILDBYRÅN

LINKÖPING. Linköping gjorde som vanligt – vann cupfinalen.

På fyra försök har nu blivit fyra titlar.

– Det här med att vinna är något man lär sig, säger tränaren Martin Sjögren till Sportbladet.

Det var kring landslagsspelarna – de petade, de nyss uttagna, de självskrivna och de som ska ta tillbaka sin plats – det mesta kretsade i cupfinalen mellan Linköping och Kristianstad.

Hemmalaget fick en mardrömsstart inför de 1 200 på läktarna. Rutinerade mittbacken Charlotte Rohlin skadade sig i början av säsongen och har bara spelat 25 minuter i damallsvenskan sedan dess. Nu var hon tillbaka. Och bjöd Kristianstad på ledningsmålet.

En matchovan 33-åring stampade alldeles för länge på bollen. Susanne Moberg snodde den och spelade fram superlöftet Marija Banusic, som enkelt gjorde 1–0. Banusic har aldrig gjort en tävlingslandskamp, men har fått en plats i Pia Sundhages trupp till VM-kvalmötet med Polen. 

Banusic var den som oroade Linköpingsförsvaret – men så många fler chanser skapade Kristianstad aldrig.

”Bara hej och välkommen tillbaka”

Istället kvitterade Linköping omgående när Fridolina Rolfö – den spelare som fått lämna plats för Banusic i landslaget – förvaltade sin egen retur.

– Det var bara hej och välkommen tillbaka för mig  Men när Fridolina kvitterade kändes det som att ingenting kunde stoppa oss. Jag skulle definitivt inte göra något misstag mer och de skapade ingenting på oss, säger Charlotte Rohlin.

I andra halvlek kom ett fullt rättvist segermål. Det då Hedvig Lindahl – klart bäst när Sverige föll ihop mot England i förra veckan – stod för en jättetavla. Hon tappade ett inspel och Mariann Gajhede Knudsen fick öppet mål.

Fridolina Rolfö:

– Det är det man kämpar för, att vinna titlar. Det är jättehäftigt. Att vinna det här är jätteviktigt både för klubben och oss som spelare, det är jättestort.

”Någonting bra på gång”

Den damallsvenska tabellfyran har spelat fyra finaler i Svenska cupen genom åren. De har vunnit alla. 2006, 2008 och 2009 var det Umeå som fick se sig besegrade. Den här gången Kristianstad, som missade chansen till klubbens första stora titel någonsin.

Tränaren Martin Sjögren var lycklig efteråt.

– Att vinna titlar är någonting man lär sig och utifrån ett framtidsperspektiv är det jäkligt viktigt att vi vunnit en en nu. Det är fortfarande så att vi har ett par riktigt, riktigt bra spelare på skadelistan. Så vi har någonting oerhört bra på gång, säger han.