Varbergs mittfältare avstängd för spelfusk

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-07-16

Varbergs Ibrahim Koroma, 25, stängs av från Sierra Leones landslag för misstänkt matchfixning.

Reuters uppger att mittfältaren är en av 15 personer som försökte påverka en landskamp mot Sydafrika 2008.

– Han har skött sig exemplariskt i Varberg, säger sportchefen Fredrik Mohlin till Sportbladet.

Varbergs mittfältare Ibrahim Koroma, tidigare i bland annat Trelleborg, är avstängd från landslagsspel på obestämd tid.

Reuters hävdar att 15 personer, däribland fyra spelare och tre domare, ingår i en matchfixningshärva som gäller en landskamp 2008.

Landets idrottsminister Paul Kamara och fotbollförbundets president Isha Johansen har publicerat ett uttalande om härvan. Enligt BBC säger de att ”trovärdig och konkret information” finns tillgänglig gällande gruppen som misstänks vara inblandad i härvan.

Har spelat i svenska klubbar

BBC hävdar att de misstänkta spelarna är Ibrahim Koroma, Samuel Barlay, Christian Caulker och lagkaptenen Ibrahim Kargbo. Samtliga har tidigare spelat för svenska fotbollsklubbar. 2010 spelade Samuel Barlay i division 2-klubben Syrianska IF Kerburan i Västerås, där han också ska spela i höst. Christian Caulker kom på lån en säsong till Västerås SK 2011 och Kargbo gästspelade i Öster, Degerfors och Brommapojkarna i slutet av 90-talet.

Tre av spelarna, däribland Ibrahim Koroma, fanns med i den landslagstrupp som ska möta Seychellerna på lördag. BBC skriver att spelarna nu fått lämna truppen. Det har fått två andra spelare att hoppa av från mötet på grund av behandlingen av lagkamraterna.

Mötet som misstänks vara uppgjort är en kvalmatch till afrikanska mästerskapen mellan Sierra Leone och Sydafrika. Matchen slutade 0–0.

Två mål

Ibrahim Koroma har gjort 13 matcher för Varberg i Superettan den här säsongen och stått för två mål. Han gjorde 35 matcher i allsvenskan för Trelleborg åren 2010-11 och gör nu sin andra säsong i Varberg.

Klubbens sportchef Fredrik Mohlin är förvånad över uppgifterna om spelfusk.

– Det är klart det kom som en överraskning med tanke på att han skött sig exemplariskt i Varbergs Bois och varit en av våra bättre spelare, säger Mohlin till Sportbladet.

– Sen vill jag inte göra fler uttalanden innan jag vet vad som hänt. Jag ska prata med Ibra och med Sierra Leone så att jag får reda på avd som inträffat.

Vet du om avstängningen bara gäller landslaget?

– Nej, jag ska försöka få reda på mer information innan jag uttalar mig.

Tränaren Jörgen Wålemark:

– Det är mycket tankar. Men det är bättre att du tar det med Fredrik Mohlin så att en av oss uttalar sig. Men telefonen har gått varm.

Sportbladet har sökt Ibrahim Koroma.