Här skickar Dortmund ut nazister på planen

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Uppmaningen till resten av ligan: Ni är nu kallade

Borussia Dortmund gör upp med de mörka krafterna omkring klubben.

I en film kastar klubben ut nazisterna på fotbollsplanen för att bevisa en sak: Fotboll och nazism hör inte ihop.

Nu vädjar de om hjälp från fans, sponsorer, vänner, ligan och alla andra klubbar.

Nazismen är ett extremt mörkt förflutet som Tyskland på flera håll fortfarande kämpar för att göra upp med. Kring fotbollen har de farliga krafterna också försökt få fäste men nu gör Borussia Dortmund sitt för att säga ifrån.

”Hos oss är alla välkomna”

Klubben skriver på sin hemsida att problemet återigen kommit upp den här säsongen och nu startar de därför en kampanj för att få med flera i kampen mot nazismen. I en humoristisk film visar klubben ett viktigt budskap: att fotboll och nazism inte hör ihop.

”Borussia Dortmund har gjort den här filmen för att skicka ett väldigt tydligt budskap. Vi i BVB har en klar position i den här frågan. På vår arena och i vår klubb tolererar vi inte det här. Hos oss är alla välkomna. I den fotboll vi vill se har hot och diskriminering ingen plats. Till de som tror att de kan missbruka vår sport och Borussia Dortmund för sina inhumana syften, tro oss: Den svartgula familjen kommer att stå enad emot er!”, skriver klubben på sin hemsida.

”Ni är nu kallade”

Nu uppmanar Borussia Dortmund också andra klubbar att hänga på initiativet.

– Vi hoppas att den här kampanjen får en dominoeffekt. Fans, sponsorer, vänner och samarbetspartners men också resten av ligan är nu kallade att kämpa mot de högerextrema krafterna tillsammans. Bara tillsammans kan vi få bort rasismen och diskrimineringen från våra arenor.

Se hela videon (OBS: Extern länk!)

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga