Bank: Hon kan hitta precis vad som helst

FOTBOLL

BERLIN. Sarah Sjöströms upptäcktsfärd fortsätter, hon kan hitta precis vad som helst.

Under tiden hittar vi annat.

Ibland räcker det långt med något högst mediokert.

Ulrika Sandmark hade precis räknat in sitt första förbundskaptensguld i långbane-EM när vi frågade vad som varit dagens svenska höjdpunkt.

Hon pratade lite om guldet, lyfte Mattias Carlssons dunderlopp på 100 rygg (niondeplats, personbästa med sju tiondelar), men sedan saktade hon in lite inför det uppenbara.

– Sarah hade 52,1 va…? Det är riktigt bra.

Jo, Sarah Sjöström har stampat ner simmarfötterna i hallen här i Berlin, och visat att monsterloppet från SM i juli inte var en engångsföreteelse.

Hon spelade mot ett mål i semifinalen på 50 fjäril, hon slutsträckesimmade 52,1 i lagkappsfinalen.

Det mest imponerande med alltihop är ju att det inte ens är överraskande längre.

Sarah är Sarah. Hon söker saker på en nivå som ingen annan simmare i världen ens når med kikare för närvarande.

EM är mest en bekräftelse.

Ett par världstider

Under en förstadag då ganska många av de yngre svenska simmarna slog i kaklet med lite mästerskapsdarr och en bit över personbästa kunde Sverige ändå räkna in ett par världstider av Sjöström, ett stolpe-in-guld i lagkappen och ett glädjebesked som pekar mot Rio 2016.

Vi kan verkligen ha ett damlag att räkna med där.

Michelle Coleman simmade spänt på sin förstasträcka, men hon håller på att ta igen de där åren som en kroniskt ömmande axel stulit från henne. Michelle håller på att tidsetablera sig på världsnivå, det glittrar och gnistrar om henne, och med lite mer mästerskapsrutin kan hon bli en nyckelspelare i ett svenskt frisimslag i OS.

Louise Hansson var med och vann guld, men är bara sjutton år gammal och kan ta stora språng på vägen till Brasilien. Sarah Sjöström är ett vattenvidunder.

Tre bra bitar finns.

I dag gled den fjärde ner i bassängen och såg ut som en simmare igen.

”Högst mediokert”

Therese Alshammar simmade ett Alshammar-försök på 50 fjäril (hon har aldrig varit en morgonsimmare) och följde upp med en tekniskt taskig semifinal.

– Högst mediokert, bedömde tränaren Johan Wallberg.

Må så vara. Men det var.

Alshammar är tillbaka i EM-finalform på en tuff distans efter tio månaders träning, och även om det inte räcker till medalj i EM så räcker det för att övertyga mig om att hon är tillbaka där hon borde vara.

– Therese har gjort de här tiderna vi behöver (i lagkappen), sa Ulrika Sandmark.

I morgon simmar Alshammar final när Sarah Sjöström vinner guld. Hon är där hon borde, om två år kan hon vara där hon vill.

Och i så fall har Sverige ett lag som kan slåss med de stora.

ARTIKELN HANDLAR OM