Bröt motståndarens ben - kan få fängelse

FOTBOLL

En spelare tacklade av benet på en motståndare.

Mannen är nu åtalad och riskerar flera månaders fängelse.

– Det är, vad jag vet, ett unikt fall, säger åklagaren Ola Laive till Värmlands Folkblad.

Situationen inträffade vid en träningsmatch i april 2014 mellan två spelare i division 7 östra Värmland.

Det var i slutet av den första halvleken – när bollen var på väg att rulla över sidlinjen – som en spelare delade ut smällen.

Enligt Värmlands Folkblad har domaren beskrivit i sin rapport att en ”kraftfull spark” delades ut och att man hörde ”ett högt knak/knäck-ljud”. Han som delade ut sparken fick rött kort.

”Planen är inte en frizon”

För den andra spelaren gick underbenet av på två ställen och han fick föras till sjukhus. En anhörig till spelaren gjorde en polisanmälan.

– Inom sport finns ett samtycke till ett visst mått av våld, som varierar från sport till sport. Inom fotboll är de flesta tacklingar en naturlig del av sporten, men planen är inte en frizon från brottsangrepp, säger åklagaren Ola Lavie, som nu har åtalat 24-åringen för misshandel, till Värmlands Folkblad.

Han som delade ut tacklingen, en man i 24 års ålder, menar att det hela var en olyckshändelse. Han hävdar att han sträckte ut benet för att nå bollen först och att den andra spelaren då satte ned foten mellan bollen och hans ben.

”Attackerade den andre spelaren”

Åklagaren, som får stöd av två vittnen, menar att 24-åringen inte hade någon möjlighet att nå bollen.

– Jag hävdar att bollen var en bit från situationen och att 24-åringen inte hade någon möjlighet att spela bollen. I stället attackerade han den andre spelaren, säger Ola Lavie.

– Om ett knytnävsslag hade utdelats hade det inte spelat någon roll hur nära bollen varit. I det här fallet har brottet begåtts nära den gräns för vad som hade varit ok om bollen hade varit närmare. Det är, vad jag vet, ett unikt fall.

Han som delade ut tacklingen nekar till brott. Men enligt åklagaren kan han dömas till ett par månaders fängelse. Det är för tidigt att säga vad en fällande dom eventuellt kan innebära för fotbollen.

ARTIKELN HANDLAR OM