Lorentzson: Jag ville stanna i AIK

Foto: PIC-AGENCY
FOTBOLL

Utåt hävdar AIK att de är överens med Martin Lorentzson om att gå skilda vägar.

När den målfarliga högerbacken ger sin version låter det annorlunda.

– Jag hade gärna stannat, säger 30-åringen.

Det ser ut som ett perfekt slut.

Martin Lorentzson ligger bakom ett mål när AIK slår Åtvidaberg med 4–1. Efteråt får högerbacken blommor och avtackas med ramsor och applåder framför Norra Stå.

Det är 30-åringens sista hemmamatch för AIK. De tre senaste säsongerna har han gjort tio seriemål, vilket är näst bäst av allsvenskans backar. Han har sänkt CSKA Moskva på bortaplan och tagit sin klubb till Europa League, men enligt AIK har parterna "gemensamt fattat beslutet att inte förlänga det avtal som efter säsongen 2014 löper ut".

"Ende jag inte har petat"

På presskonferensen förstärker Andreas Alm bilden av den lyckliga separationen.

– Vi skiljs på ett bra sätt. Martin hade ett tufft första år (2010), då var jag assisterande, men sedan jag blev chefstränare tror jag aldrig att han har varit utanför. Han och Nisse är de enda jag inte har petat, säger tränaren.

Alm tror att andra klubbar kommer att kämpa om 30-åringen. Efter säsongsavslutningen mot Kalmar stängs ett fem år långt och lyckligt kapitel.

– När han ser tillbaka på sin tid i AIK, när jag träffar honom efter AIK-tiden, kommer vi att le åt många saker, säger Alm.

Så varför skiljs två så nöjda parter åt? Vad har de gemensamt kommit överens om?

Martin Lorentzson ger inga intervjuer efter matchen, inte ens till AIK:s hemsida, utan går från hyllningarna via omklädningsrummet och direkt hem.

"Dialogen dog ut"

Ett par timmar senare pratar vi i telefon. Han är inte ledsen, det vore fel att hävda, men rösten är mer dämpad än Andreas Alms.

– Det kändes lite konstigt. När man väl kör tänker man inte mycket, men efteråt blir det påtagligt, speciellt när alla kommer fram och man får blommor, säger han.

Varför lämnar du AIK?

– Det blev så till slut. Vi hade en dialog tidigt i våras men den dog ut. De väljer att gå en annan väg och testa något annat. Då får man acceptera det. Så går branschen till.

Har du något annat klart?

– Nej. Verkligen inte. Det är ganska oklart, allting

I somras skrevs det att du hade anbud från Holland och USA. Lever de alternativen än?

– USA var konkret. Det var närmast till hands då, men jag vet inte om det fortfarande är aktuellt. Annars får agenterna jobba.

Du är allsvenskans näst målfarligaste back de senaste åren. Du har aldrig petats från AIK. Jag förstår inte riktigt vad som har hänt. Kan du förklara?

– Nej, jag har inte alla svar. De vill testa något annat. Jag har varit här i fem år, så de vill gå någon annan väg. Så har jag hört. Även om det är tråkigt får man respektera det. Även om jag gärna hade stannat får man försöka vända allting till det positiva. Jag får försöka se utmaningen i det, för förhoppningsvis har jag några år kvar.

"Jag får vara professionell"

Vill du utomlands?

– Så klart vore det roligast, med tanke på att jag bara har lirat hemma i Sverige. Jag hoppas det slutar med något gott det här också, även om det är tråkigt nu.

Alm menar att AIK kan få en annan dimension i spelet med en ny högerback. Vad tror du att han menar?

– Jag har hört det också. Kanske ska de leta efter någon annan typ av spelare. Motsatsen till mig borde vara en större ytterback som är defensivt lagd. Någon som kanske kan lira mittback om det behövs. Det är mina gissningar.

Vanligen letar klubbar offensiva ytterbackar, men med tanke på dina mål borde problemet vara ett annat nu, antar jag?

– Ja, det vill jag tro. De borde söka en mer defensiv back, så jag får respektera beslutet. Jag vet hur det funkar, även om det är tråkigt. Jag får lägga det åt sidan, vara professionell.

Lorentzson andas in.

– Någon gång slutar det. I mitt fall är det nu.

Kan du ha haft för höga löneanspråk?

– Det vet jag inte. I en förhandling brukar man få ett erbjudande, ge ett tillbaks, så möts man någonstans i mitten. Men här blev det ganska dött direkt, så jag tror inte att lönen hade betydelse.

Du var uppe vid straffpunkten flera gånger mot Åtvid. Ville du avsluta fem år med ett mål på hemmaplan?

– Det hade varit jävligt kul. Men det är bara så jag spelar: jag försöker fylla på när det finns läge.

Bristen: inläggen

Jag ringer Björn Wesström. Sportchefen tackar Lorentzson för fem framgångsrika år, men säger att "olika skäl" ligger bakom att kontraktet inte förlängs.

Jag frågar vilka nya dimensioner AIK hoppas hitta med en ny högerback. Wesström nämner varken längd, muskler eller defensiv förmåga.

– Vi gjorde inte allt för mycket mål på inlägg och den typen av spel. Han kommer med upp i anfall, in i planen och kombinerar sig fram, men inläggsspelet var inte hans sätt att spela. Det skulle kunna vara en förändring, säger sportchefen.

Är beslutet verkligen gemensamt? Är det inte ni som arbetsgivare som bestämmer er för att ta bort Lorentzson?

– Jag tror inte att han hade spelat för vilka ekonomiska villkor som helst. Vi ser visst scenario framför oss och han kanske såg ett annat.

Du menar att en spelare som är tänkt för bänken erbjuds en annan lön än en som är tänkt ordinarie?

– Så kan det vara, det kan vara prestationsbaserat. Men vi är i grund och botten väldigt positiva till det som har varit och inte särskilt sentimentala.

Hur långt har ni kommit med Martins ersättare?

– Vi har kommit ganska långt, tycker vi.

Lorentzson verkar inte ha förstått att hans inläggsspel är ett av skälen att han inte får förlängt kontrakt, så framåt kvällen sms:ar jag så sakligt jag kan. Martin Lorentzson svarar en kvart senare.

"Ok! Och jag som trodde att Alm sagt att vi gör väldigt mycket mål på inlägg och hörnor... Men men :)"

ARTIKELN HANDLAR OM