Läsarna: Så minns vi midsommar 1994

20 år efter bragden i USA – så minns läsarna

1 av 2

Det är 20 år sedan vi firade midsommar i Pontiac Silverdome.

Här får läsarna dela med sig av sina minnen från den magiska sommaren 1994.

Tittade hemma på TV, ensam tror jag. Senare åkte jag tillsammans med några vänner från Haparanda till Stockholm med bil (110 mil), vi körde hela natten för att komma till ­Rålambshovsparken och ta emot laget. Vilken fest det var!

//Mika Wasserman

Svepte med en kompis en hela lakritsshots på 15 minuter. Skulle imponera på några tjejer på gemensam fest. Slutade med att jag snubblade när vi kastade frisbee med dem. Försökte resa mig men föll igen...och igen...och igen. Resten av denna ljuvliga kväll/natt låg jag i en tallhäck. En snygg sorti, och mina vita Levis 501:or blev sig aldrig lika igen.

//Christian Chrille Carlsson

Militärtjänst T3 Sollefteå, hade kammofärg rinnandes till nedredelarna av kroppen pga svettningarna i värmen.

//Per-Olof Sundström

Hade varsin toarulle under armhålorna för att fånga upp svetten i det gigantiska svenska undret som pågick på tv!

// Lasse Ljungh

Tv:n åkte ut på altanen där även maten blev serverad. Pappa, mamma och jag! När matchen var slut cyklade pappa och grannar och vänner till lilla fontänen i centrum

o badade (en väldigt liten sådan) o någon hade hällt i badskum så lilla torget var fullt i bubblor!!

//Emma Hagman

Jag var hemma hos mina föräldrar i Bromölla, men ingen orkade se matchen med mig så jag fick se den själv. Problemet var att stora TV:n var i rummet intill föräldrarnas sovrum så det var uteslutet, men min lillebror hade en liten TV i källaren som jag fick se på. Rummet låg dock precis under deras sovrum så jag minns när Dahlin nickslängde sig och gjorde mål så viskade jag fram ett skrik om ni förstår vad jag menar. En fantastisk match och upplevelse, tyvärr att man fick uppleva den själv bara. 

// Krille Olsson

Va skitfull, slog på tv:n, såg att Ryssland fick straff, slog av tv, somnade på golvet, slog på tv:n på morgonen, tittade på text-tv och såg att Sverige vann!

//Mikael Lindström

Försökte vingla mig hem på cykel, efter en blöt kväll på festplatsen. (skulle ha behövt stödhjul både fram och bak...) hade bestämt att jag skulle se andra halvlek mellan Sverige–Ryssland. Slog på tv:n precis när Martin Dahlin skickade bollen i mål via en fruktansvärd nick! Natten avslutades med ett dopp i en fontän i Borlänge. Klev där på glas... Det blev akuten, och sjukskriven 2 veckor... En helt makalöst underbar sommar!!

// Peter Karlsson

15 år gammal , befann mej i London på tävling , vår tränare förbjöd oss att titta då vi hade match tidigt efterföljande dag men vi smög upp och gick bort till en närbelägen samlings-sal på skolan där vi bodde och kollade där.

// Fredrik Persson

Jag var 14 år och vi, min ­pappa, mamma, lillasyster, ­morbror, satt nere på vårt sommarställe i Gryts skärgård o hade bunkrat upp med massa gottis framför tv:n o var ­jättenervösa!!! Våra segervrål hördes nog åtminstone till ­Västervik!!! Kommer ALDRIG glömma dem matchen!!!! Tack alla hjältar!!

//Malin Kungshammar

Blev  troligen  skapad (född 4 mars 95)

 //Niclas Ivarsson

Sommaren 1994 beskrivs som magisk, varm och underbar. Jag ryckte in i lumpen vid ett jägarförband och sommaren bestod utav marscher, stress, vätskebrist, skoskav, ­skavsår på andra ställen samt total frånvaro från VM-euforin. Natten då Sverige spelade semifinal mot ­Brasilien var ännu en i raden av ­lite sömn och oro för vad som skulle hända härnäst. Dagen efter, under ännu en ”lång förflyttning”, brister det för min patrullkamrat. Han dryper av svett, kammofärgen i ansiktet kladdar, ögonen är helt svarta. På en landsväg, nånstans i Västergötland kliver han ut i körbanan, stoppar en gammal Saab med ett ännu äldre par i som med återhållen rädsla stannar och vevar ner rutan. Min kamrat var två meter lång, bar en stor ryggsäck och hade ett automatvapen i händerna. Han hade en kraftig småländsk dialekt och en snusläpp som hade gjort Kronblom avundsjuk. Han vräker ur; ”Huu gick dä i matschään?” Det äldre paret blir något lugnare och frågar; ”Vet du inte det”? Några dagar senare fick vi en fin utmärkelse och beröm för våra insatser under senaste övningen. Lyckliga som barn på julafton begav vi oss in till närmsta stad för att se bronsmatchen på lokal. Den gemenskap och den glädje vi där och då kände tillsammans håller jag som en av de absolut lyckligaste dagarna i livet. Och ett VM-brons på det!

//Stefan Billinger

Jag övernattade med ett gäng ungdomar i två militärtält (ett för tjejerna och ett för killarna) på en holme utanför Hönö. En av killarna hade fixat en portabel teve med antenn och vi som ville sitta uppe och titta knödde ihop oss i killarnas militärtält och tittade till morgonkvisten. De killar som inte var intresserade fick ta sina sovsäckar och sova ute på klipporna den natten. Ett minne för livet både för dem och för oss!

//Markus Luiga

Satt hemma (13 år) med farsan i soffan och skrek. Minns det som igår.

 //Robert Eriksson

Låg nyfödd på BB.

 //Linus Andersson

Satt, stod, hoppade, skrek, grät i Pontiac Silverdome. Vi var ganska många svenskar på plats, träffade ett gäng på en bar som hade tagit sill med sig, man hade bakpotatis i restaurangen som kokades. Därefter hade vi midsommarfirande och dansade små grodorna runt bordet.  Detta blev så uppskattat att vi blev bjudna på dryck under hela sittningen och sedan skjuts till arenan av personal och andra bargäster. Bara att komma in i en inomhusarena var en upplevelse som sedan bara blev

bättre. Jag hade sedan förmånen att få se resten av Sveriges matcher live, en på alla sätt magisk sommar.

//Richard Larsson

Hissade ner våra cyklar från en flaggstång och cyklade hem och tittade på klassikern. Morgonen efter drack vi bäsk med grannen Berra.

// Tony Andersson

Jag satt i en fjällstuga i Narvik tillsammans med en massa andra svenskar och njöt!

//Tomas Trulsson

Var på matchen i Pontiac Silverdome med en fotbollskompis och min farsa. Vilken underbar känsla det var. Var 17 år då. Tiden går fort.

//Eric Corneliusson

Vi var ett gäng på 30–40 st som hade slagit upp ett stort tält där vi hade storbilds-tv och firade midsommar och åt och drack plus skrek och hesa under matchen.

// Mikael Illmesjö

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM