'Henke' om kritiken: "Försvarar Zlatan"

England vs Zlatan i andra delen av dokumentären

Älskad i världen – ifrågasatt i England.

Andra delen av Zlatan-dokumentären behandlar svenskens kyliga relation till fotbollens hemland.

– Jag har ju försvarat honom hur många gånger som helst i brittisk press och undrat vad de tänker på, säger Henrik Larsson.

På måndag klockan 20.00 sänds andra halvan av "Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål". Första delen mottogs väl av det svenska folket, och många rördes av porträttet av Zlatans pappa Sefik Ibrahimovic.

Del två fokuserar, bland annat, på Zlatan Ibrahimovics frostiga relation till England. Henry Winter, uppskattad krönikör på The Daily Telegraph, lägger i dokumentären ut texten om den svenske landslagskaptenen.

"Hur bra är han egentligen?"

– Vi kan inte riktigt förstå våra utländska kollegor när vi träffar dem på internationella matcher. De håller alltid på: "Zlatan är fantastisk, vilken spelare han är!", säger Winter och fortsätter:

– Men när vi ser honom mot engelska lag, som vi ju följer mest, tänker man: "Hur bra är han egentligen?"

Winter påpekar att Zlatan sällan öst in mål mot engelska klubblag.

– Det är inget bra facit han har. Det finns många andra spelare som har ett bättre facit mot engelska försvar, och engelska försvar är inte ens särskilt bra. Är Zlatan en myt? Det är frågan.

Kompisen Henrik Larsson är en som ofta konfronterats av engelsmännens inställning.

– Nämen jag har ju försvarat honom många gånger i brittisk press och undrat vad de har tänkt på egentligen. Det är ju bara att titta när han spelar så ser man att det är en bra spelare.

Durmaz: "Han ville tysta allihopa"

Hösten 2012 gjorde Zlatan sitt bästa för att tysta de brittiska kritikerna. Fyra mål – där det sista röstades fram till världens snyggaste för 2012 – gjorde att Sverige kunde vinna mot England med 4-2 i en träningsmatch på Friends Arena.

– Jag satt och kollade på matchen hemma i Turkiet, förbannad över att man inte var med. Men det var en sån match alltså: man såg det på honom. Han skulle gör allt för att tysta allihopa, säger landslagskamraten Jimmy Durmaz.

Även Henry Winter erkänner att han blev imponerad.

– Det är ett av det bästa målen jag någonsin sett. Jag fattar fortfarande inte hur han gjorde. Det är bortom det rimliga, säger krönikören.

Se del två av dokumentären i kväll klockan 20.00 i Kanal 5.

Per Bohman

ARTIKELN HANDLAR OM