Guidetti: Vem skulle inte vilja spela ett U21-EM?

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tunga avbräck för Blågult inför playoffet

Simon Gustafson, Mattias Johansson och Muamer Tankovic har alla tackat nej till U21-landslaget av olika anledningar.
Foto: Anders Deros och Bildbyrån
Simon Gustafson, Mattias Johansson och Muamer Tankovic har alla tackat nej till U21-landslaget av olika anledningar.

Le Mans. Mattias Johansson är inte motiverad att representera U21-landslaget.

Sedan finns det frågetecken kring andra spelare som tackat nej till Blågult – trots att det spelat för sina klubblag.

För John Guidetti är det givet att bära landslagströjan.

– Vem skulle inte vilja spela ett U21-EM? Jag förstår inte, säger anfallaren.

För två år sedan, inför EM 2013, talades det om en spricka, hälften av U21-truppen uttryckte sitt missnöje mot förbundskapten Håkan Ericsson i en enkät av fotbollskanalen.se.

Bland annat sågades Ericsons fotbollsfilosofi, det pratades om favorisering av spelare och ologiska skiften i truppen.

Det gjorde John Guidetti besviken, och anfallaren skrev om lagkamraterna på Twitter.

”Om man har problem med någon så går man till den personen och pratar om de man går inte ut i tidningen anonymt och kritiserar jävligt dåligt tycker jag! Jag står för de jag tycker och jag tycker U21 och Håkan har gjort de bra.", skrev Guidetti.

Tre tunga nej

Under kvalet till Tjeckien 2015 – där Sverige har imponerat och nått playoff mot Frankrike – finns det frågetecken kring vissa spelare som har representerat U21.

Klart är att Mattias Johansson, AZ Alkmaar, inte valt att spela mer i U21 då han inte känner någon motivation. Muamer Tankovic, AZ Alkmaar, och Häckens Simon Gustafson har tackat nej till att vara med i playoff mot Frankrike på grund av skador och sjukdom – men båda har däremot representerat sina klubblag så sent som förra helgen.

– Jag tycker inte det är något övergripande problem. Det finns en och annan som jag redan har kommenterat. I det här fallet är det bara Mattias Johansson som har tackat nej på grund av motivationsskäl. Annars så är det andra anledningar, jag ser det inte som en större fråga, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Men håller du med om att det kan se konstigt ut när spelare väljer att tacka nej på grund av skada och sedan spelar i sina klubblag?

– Jo, så kan man se det. Och skulle det upprepa sig över en längre tid tycker jag att det är för jäkligt. Generellt sett så vill jag att man ska vara med i landslaget när man spelar i sina klubblag. Men i de här två enstaka fallen har jag fått motiveringar från de båda. Jag tror båda hade kommit hit om jag sagt att ”nu kommer ni”. Men de tränar inte fullt, och har inte tränat fullt de sista veckorna, säger Ericson.

– I såna här matcher behöver vi spelare som mentalt och fysiskt är beredd att ge 100 och är beredda att satsa 100. Jag vill inte sätta de på kontot att de inte vill spela U21.

Guidetti: Jag tackar inte nej

John Guidetti, som gjorde debut i landslaget våren 2010, vet inte varför spelarna har tackat nej, om det beror på skador eller inte. 22-åringen vill inte heller gå in på enstaka fall.

– Vi som är här är otroligt glada över att representera vårt land. Jag kan inte svara för andra, men när landslaget ringer tackar inte jag nej, jag vill alltid spela för mitt land. Det är här jag vill vara just nu, jag har varit med grabbarna sedan dag ett och vi har alla krigat tillsammans. Vem skulle inte vilja spela ett U21-EM? Jag förstår inte, säger Guidetti.

– Jag kan inte se att man tackar nej när landslaget kallar, jag tror inte det kan vara så, jag kan inte svara helt varför det blivit så. Jag vet att alla som är här spelar med en enorm stolthet och är stolta över att representera sitt land.

Anfallaren ställer sig också bakom förbundskapten Håkan Ericson och det han har gjort med U21-landslaget.

– Säg vad du vill, han har kommit till playoff efter playoff, han visar hela tiden resultat och han tar Sverige - vi är ändå inte ett megaland – till playoff, han presterar helt enkelt, säger 22-åringen och fortsätter:

– Vi här står bakom Håkan till 100 procent, han ger resultat. Man kan inte begära mer av en tränare. Två playoff i rad har vi fått möta finallagen. Mot Italien var det tufft, de kom till final i EM, det är så det är. Vi förlorade, tyvärr kunde jag inte spela på grund av skadan.

– Det är Håkan som tror på oss, Håkan ger oss kärlek och tar hand om oss alla. Vi är otroligt stolta att spela för Håkan.

Det svenska U21-landslaget spelar playoff mot Frankrike i morgon kväll med avspark 18.45. Returen är i Halmstad på tisdag klockan 20.00.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN