Dickson Etuhu frikänd av tingsrätten

Inga bevis att AIK-stjärnan ska ha försökt muta målvakt

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Dickson Etuhu och hans medåtalade 37-årige kamrat frikänns av Stockholms tingsrätt från åtalet för grovt givande av muta.

Domstolen anser att det inte finns tillräckliga bevis att den tidigare AIK-stjärnan ska ha försökt muta målvakten Kenny Stamatopoulos.

”Det krävs att erbjudandet lämnas på ett klart och tydligt sätt samt att det är allvarligt menat”, skriver rätten i domen.

Förra torsdagen ställdes den tidigare Premier Leaguestjärnan och nigerianske VM-spelaren tillsammans med en kamrat inför rätta, åtalade för grovt givande av muta. Detta sedan duon anklagats för att ha erbjudit målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar för att avsiktligen se till AIK skulle förlora bortamatchen mot IFK Göteborg 18 maj 2017.

1 av 4

Stormötet ställdes in sedan misstankarna om matchfixning blivit kända, uppmärksamheten kring händelsen blev mycket stor och en utdragen polisutredning tog vid.

Underkänner åtalet

Stockholms tingsrätt underkänner dock åtalet, som till mycket stor del vilade på Kenny Stamatopoulos vittnesmål, och menar att det totala bevisunderlaget inte är tillräckligt.

Både Dickson Etuhu, 36, och hans 37-årige kamrat frikänns av tingsrätten.

Rätten skriver i domen:

”Även om det kan antas att en matchfixning ofta förs på tal i förtäckta och inlindade ordalag så måste det för en fällande dom ändå stå relativt klart dels vad som faktiskt uttalades, dels vad som avsågs med detta. Osäkerheter kring detta måste falla tillbaka på åklagaren.”

AIK som förening har ställt sig bakom Kenny Stamatopoulos uppfattning kring vad som skedde i samband med det omskrivna lunchmötet mellan målvakten, Etuhu och kamraten på en restaurang i centrala Stockholm ett par dagar innan IFK Göteborg-AIK skulle mötas.

Norling vittnade

I tingsrätten vittnade både AIK-tränaren Rikard Norling och tidigare lagledaren Charlee Mian om hur en mycket upprörd och skakad Stamatopoulos kort efter lunchmötet återgett för dem vad som hade hänt och om det påstådda mutförsöket.

Tingsrätten finner också att vittnesmålet från Kenny Stamatopoulos är mycket trovärdigt.

”För det sjätte framstår Kenny Stams lämnade uppgifter i sig som mycket trovärdiga. Han tycks inte på något sätt vilja överdriva utan har i stället varit mycket eftertänksam och noggrann i sina svar.”

Tingsrätten fortsätter: ”Kenny Stams berättelse framstår sammantaget som logisk, levande och detaljrik. Den är helt fri från motsägelser och svårförklarliga moment”.

Men detta räcker ändå inte till en fällande dom mot Etuhu och den 37-årige kamraten eftersom det enligt tingsrätten ”krävs att erbjudandet lämnas på ett klart och tydligt sätt samt att det är allvarligt menat” och de kraven inte varit uppfyllda.

”Det som får anses utrett är sammanfattningsvis att xxxx (medåtalade 37-åringen) och Dickson Etuhu har gjort ett närmande mot Kenny Stam om matchfixning, vilket sedan har följts av någon form av gradvis reträtt. Tingsrätten finner alltså inte klarlagt att samtalet fick ett sådant konkret innehåll att det som framfördes på restaurangen har innefattat ett straffbart erbjudande”, skriver tingsrätten.

Domaren i tingsrätten, rådmannen Carl Rosenmüller, och tre nämndemännen var eniga i sitt beslut. Domen kan överklagas till hovrätten.

▪▪▪

Dickson Etuhu fälls dock på en annan åtalspunkt. Vid en husrannsakan hemma hos den tidigare fotbollsstjärnan i samband med matchfixningshärvan beslagtog polisen ett par små glasflaskor i en garderob. Vid analys visade sig glasflaskorna innehålla spår av kokain.

Etuhu har erkänt ringa narkotikainnehav och förklarat att han missbrukat alkohol och kokain vid 8-10 tillfällen eftersom han känt sig stressad och deprimerad av misstankarna kring matchfixningsutredningen.

För det ringa narkotikainnehavet döms Etuhu till 100 dagsböter á 220 kronor.

▪▪▪

Tingsrätten beslutade vid huvudförhandlingen att de skadeståndsanspråk som AIK (69 000 kronor) och IFK Göteborg (314 000 kronor) riktar mot fotbollsspelarna för kostnader och för förlorade biljettintäkter ska handläggas i ett separat tvistemål.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Se minidokumentären: Dickson vs Kenny – hela historien om misstänkta muthärvan

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.