Självhånet: ”Fotbollsmördare”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges mest hatade förening?

Kanske – men när AFC Eskilstuna firade avancemanget till allsvenskan omfamnade laget nidvisorna.

– AFC – fotbollsmördare, jublade spelarna i omklädningsrummet och på segerfesten.

AFC har av organiserade supportrar – som kämpar för en bibehållen föreningsdemokrati – länge betraktas som en styggelse. AFC har bytt städer, saknat lokalförankring, haft ett obefintligt antal engagerade medlemmar, hoppat upp i serierna genom att ta över klubbar – och allt det här på ett sätt som gjort inställningen gentemot AFC Eskilstuna och dess starke man Alex Ryssholm till rent av fientlig.

Bojkottades

Därför fick det orangeklädda laget hett om öronen under AFC:s debutsäsong i allsvenskan 2017. Det skanderades ramsor och tillverkades banderoller med budskapet att AFC Eskilstuna inte hör hemma i allsvenskan eller svenskt föreningsliv. Somliga bortafans bojkottade också bortamatcherna på Tunavallen och laget åkte ur serien direkt.

1 av 7 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Kalmars supportrar med en banderoll

Nu är det dags igen. I söndags kvalade sig AFC Eskilstuna upp till allsvenskan efter blott ett år i superettan. Mottagandet har varit lika svalt som förra gången – och såväl spelare som ledare i AFC är förstås medvetna om det. Efter avancemanget till allsvenskan valde därför klubben att fira uppflyttningen med en... annorlunda segersång.

Skanderar ramsan

”AFC – fotbollsmördare” skanderade laget spontant i omklädningsrummet – och därefter körde spelare, ledare, styrelse och supportrar ramsan tillsammans på segerbanketten.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

– Vi vet ju hur det snackas om oss. Spelarna körde det redan i omklädningsrummet och sen stämde vi upp tillsammans. Ingen vill bli kallad för fotbollsmördare men vi försöker se humorn i det. Vi bjuder på det, säger Mikael Einarsson, pressansvarig i föreningen och fortsätter:

– Jag tycker att vi visar upp självdistans. Vi läser ju det mesta folk skriver om oss. Vi vet vad andra supportrar tycker om oss. Ingen verkar vilja se oss i allsvenskan. Det får vi ta, men det blir lite av en revansch för oss.

Inte lika hatade längre – eller?

Blir ni lika illa omtyckta 2019 som ni var 2017?

– Jag tror inte det. Jag märker att de är fler och fler som gratulerar oss på sociala medier. Självklart kommer det finnas ett motstånd även 2019 – det kommer inte förvåna oss – men jag hoppas att vi kan hantera det på ett bra vis.

Publicerad:

LÄS VIDARE