Allsvenskan i fotboll

IFK Norrköping på väg mot ny storförsäljning

Av: 

Michael Wagner

David Moberg Karlsson.
David Moberg Karlsson.

FOTBOLL

IFK Norrköping kan vinna allsvenskan igen trots att klubben sålt mängder av spelare de senaste åren.

Ytterligare en potentiell guldmakare är på väg från klubben efter en succésäsong.

– Jag vet att det finns mycket intresse kring mig, säger David Moberg Karlsson, 24, till Sportbladet.

Ett IFK Norrköping som andas harmoni och maximal laddning inför allsvenska avslutningen borta mot Häcken lämnade östkusten under lördagen efter ett sista träningspass på hemmaplan.

Några spelare – Simon Thern, Henrik Castegren – har mindre skadekänningar men kan spela och bara Andreas Blomqvist är helt borta från gulddramat.

Över 2 500 Pekingsupportrar kommer att finnas på plats på Bravida Arena för att stötta sitt lag som tack vare tilläggstidssegern mot Örebro och AIK:s 0-0 mot Sundsvall fortfarande har guldchans.

Har mognat

I 3-2-segern mot ÖSK förra helgen svarade David Moberg Karlsson för två mål och förstärkte ytterligare den starka formkurva som han haft sedan förra sommaren.

– Jag tog chansen då när jag väl fick spela och gjorde en del mål. Den här säsongen har jag fått många 90-minutersmatcher i benen, vi spelar med mycket fart och bollinnehav och då är det klart att motståndarna blir rätt trötta i slutet. Då är det enklare att göra mål, säger Moberg Karlsson till Sportbladet.

Hittills har det blivit tio mål i allsvenskan den här säsongen, klart personbästa, och sedan förra sommaren har ”DMK” svarat för 19 mål i serie- och cupspelet.

– Förra hösten la grunden för den här säsongen. När jag kom hit var jag spelaren som gick sönder lite för enkelt för att jag kanske inte skötte en del bitar mellan träningarna. Nu har jag lärt mig att jag behöver stretcha lite extra och ta lite fler behandlingar. 

Den kvicke anfallaren, med utgångsposition från en kant och med det rappa vänsterskottet, som Sunderland betalade 22 miljoner kronor för från IFK Göteborg sommaren 2013 har helt enkelt mognat.

50-listan över allsvenskans bästa spelare 2018 rankade vi på Sportbladet honom nyligen på plats 20.

Vuxit som pappa

Förutom islossningen på planen förra hösten blev han även tillsammans med flickvännen Clara Vilstrup förälder till sonen Bill.

– Jag känner själv att det är en stor skillnad på mig nu som 24-åring och när jag var 19 år. Lite klokare har jag allt blivit. Det är en klyscha, men det har blivit en jätteskillnad för mig att bli pappa, säger han.

2018 har inneburit fler mål men också större ansvar för Moberg Karlsson i IFK Norrköping.

– Det har varit otroligt utvecklande att vara en bärande spelare. Det har betytt otroligt mycket för mig det här året. 

Efter nästa säsong går kontraktet ut för Moberg Karlsson som de två senaste vintrarna varit med på landslagets vinterturneringar.

Pratar ni om en förlängning?

– Nej, inte direkt. Norrköping vill inte få hit spelare som bara är nöjda med att bara vara här. Det var en tydlig tanke bakom värvningen av mig att jag skulle ha ambitionen att komma utomlands igen. 

”Lever mig in så j-a mycket”

– Det är lite jobbigt att prata om framtiden nu eftersom jag lever mig in till matchen mot Häcken så jävla mycket. Jag vet att det här är något som jag måste ta beslut om. Hade vi inte haft något att spela för så hade jag nog varit mycket mer i de tankarna.

– Vill IFK Norrköping få bra betalt för mig så är det dags att sälja mig med ett år kvar. Jag är inte spelaren som vill gå som Bosman. Men Norrköping kan också säga att det är viktigare för dem att jag är kvar ett år ytterligare än att de ska få pengar. 

– Om det går som vi vill så spelar vi ju Champions Leaguekval nästa sommar.

Fotbolldirekt avslöjade nyligen att klubbar från Holland och The Championship visat intresse för 24-åringen, som enligt sajten värderas till 15 miljoner kronor med ett år kvar på avtalet.

– Vi tittar på en försäljning i januari och Norrköping är införstådda med att David vill utomlands igen, sa agenten Per Jonsson till Fotbolldirekt.

”Mycket intresse”

Moberg Karlsson säger till Sportbladet:

– Jag vet att det finns mycket intresse. Jag tycker själv att jag har gjort en väldigt bra säsong i år och då skulle det vara märkligt om det inte fanns intresserade klubbar. 

– Nästa gång jag byter klubb ska jag försöka få fram så mycket information om klubben som det bara går. 

Är det erfarenheten från Sunderland det handlar om?

– Ja, självklart. Sunderland var ett misslyckande eftersom jag inte fick spela. Men nu när jag har hamnat här och det har gått så bra så ser jag det mer som en erfarenhet än ett misstag. 

– Hade jag varit kvar i Sverige så kanske jag hade gjort samma misstag om jag hade flyttat iväg en första gång nu i stället. 

– Jag är redo att ta klivet utomlands igen om rätt tillfälle kommer. Jag kommer inte hoppa på första och bästa tåget bara för att komma i väg igen. Jag har stort förtroende här, jag får spela mycket, det är en bra klubb och fina lagkamrater. Det är jäkligt kul att tillhöra IFK Norrköping. 

Känner ingen AIK-ångest

David Moberg Karlsson betonar dock åter att nära nog alla hans tankar finns mot söndagens allsvenska drama och IFK Norrköpings avslutning mot Häcken.

– Alla ser fram mot matchen otroligt mycket hos oss. Det är en väldigt positiv anda och ingen ångest. Vi har inget att förlora. Blir vi tvåa har vi gjort en fantastisk säsong, säger han.

–  Det enda jag kräver av mig själv och hoppas från mina lagkamrater är att vi sliter som djur och att det inte finns något mer att plocka ut från oss när matchen är över. Det ska blöda under fötterna. Då kan vi åka rakryggade från Göteborg oavsett hur har gått både i vår match och för AIK.

Hur mycket grämer du dig för poängtappen mot Trelleborg och Sirius?

– Det är frustrerande. Men om vi vinner mot Häcken så kommer vi upp i 65 poäng. Det räcker ofta till SM-guld. Vi har gjort tillräckligt. Vi kan vara stolta över vår säsong, men vi är inte mätta.


Se alla matcher från guldavgörandet på C More
Se Kalmar FF-AIK
Se BK Häcken-IFK Norrköping

Publisert:

LÄS VIDARE

Moberg-Karlsson om nya fotbollslivet: ”Gått väldigt bra”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

David Moberg Karlsson

IFK Norrköping

AIK