Mejla

Simon Bank

Bank: Alla svettiga ångestsöndagars mamma

Kan slå nordiskt rekord i kollaps – är ni rädda AIK?

FOTBOLL

Brustna korsband var ingen kris. Brutna backben var ingen kris. En förlorad lagkapten var ingen kris.

0–1 Kalle Holmberg, 1–0 Rasmus Elm.

Är det kris då, AIK?

Nejmen, vad är det där egentligen.

Ett stort, svart guldtåg bromsar sig in på en småländsk guldperrong. Styrningen fungerar fortfarande, rälsen har legat utstakat sedan ett par månader, men någonstans i höjd med Gävle drog någon i nödbromsen, och nu vet vi inte längre riktigt vem som kör.

Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu är avstängda. Oscar Linnér, Sebastian Larsson, Panos Dimitriaidis, Tarik Elyounoussi, Daniel Sundgren och Stefan Silva har dragits med skadeproblem.

Det här är precis vad vi väntat på, på exakt det sätt ingen kunnat förutspå.

Rikard Norling har byggt det här ångloket, han har kört det på låga växlar genom hela 2018, precis hur tryggt som helst. Andra lag har varit nästan lika bra på att vinna fotbollsmatcher, men inga har varit i närheten av att vara lika bra på att inte förlora dem. Norlings Ventura-influerade, italienska 3-5-2-fotboll hade varit imponerande överallt, men det är en  bragdprestation i en klubb som AIK.

Det ska ju brinna där.

Det ska attackeras, det ska krigas, Gnaget ska gå framåt så att de andra backar.

IFK Norrköping ser ut som 2015

Men här har vi ett lag som kontrollerar, som väntar, som härskar genom att behärska. Och det har fungerat eftersom det fungerat, eftersom AIK baxat det ända hit.

Det har gått en vecka sedan de skulle få sitt guld för besväret, vi var över 50 000 inne på Friends-festen, allt de behövde var att ta det sista steget över mållinjen.

Men där blev de kvar. Heradi Rashidis historiska guldskott spottades ut från mållinjen, jobbet lämnades ogjort.

Nästa stopp: Kalmar.

Och se på själva… IFK Norrköping hänger fortfarande med på tåget. De sitter inte i första klass, men de är kvar. Jens Gustafsson och hans lag, hans klubb, har gjort en på många sätt ännu mer imponerande resa. Det fanns så många prognoser som talade för att de skulle ta en annan väg när de sålde av sitt guldlag från 2015, de plockade bort alla bitar, hittade nya och byggde något annat som såg nästan likadant ut.

Andreas Johansson är kvar ett par timmar till, Alexander Fransson är tillbaka, Daniel Sjölund gör hjältemål ännu.

Hälften av grabbarna på plan är inte längre från stan, men idag är de på Hisingen för att trycka upp AIK mot väggen en sista gång.

AIK har vunnit en av sina fem senaste matcher. IFK har vunnit fyra raka och inte förlorat sedan i juli.

Peking går framåt utan att vända om. Är ni rädda i AIK?

Alla svettiga ångestsöndagars mamma.

Vilka blir mästare? Vilka bärs runt på torg och promenader med slitna stämband tills solen går upp över en ny vecka och en ny värld i fotbolls-Sverige?

Pyskossnubbla ner i depressionen

När vi summerar allt så kommer vi att peka på ett perfekt renoverat IFK som förvandlats till vinstmaskin, eller lyfta just de där trygghetsgenerna som Rikard Norling ympat in i ett tungt satsande och stabilt AIK. Men här och nu handlar väldigt lite om de där bitarna.

Jo, söndagen den 11 november handlar det förstås också om att spela rätt, men mer än något annat handlar det om att tänka rätt. IFK Norrköping kommer till Hisingen för att slå ett Häcken som inte förlorat en allsvensk match där på 13 månader, AIK kommer till ett Kalmar FF som tappat all form av riktning.

Guldet är AIK:s att förlora, fortfarande, och egentligen talar väldigt lite för att de ska psykossnubbla hela vägen ner i depressionen, att de ska slå nordiskt rekord i kollaps (Bröndby innehar det sedan i våras).

Men det är nu, det.

Är det möjligt att Kalle Holmberg nickar in 1–0 mot Häcken efter en halvtimme? Är det tänkbart att Rasmus Elm böjer in en frispark mot AIK strax före paus?

Det är inte omöjligt. Det är inte otänkbart.

Och vilka tankar tänker AIK då? Hur mycket är ett års kriskontroll och ordning värt då?

I dag avgörs allsvenskan 2018, och tro inte på en sekund om du tycker dig se ett hybrisridet, stöddigt AIK rulla in på perrongen vid Kalmarsund.

De kommer hit för att vinna guld, men de kommer med mardrömstankarna som ett iskallt duggregn i ansiktet.

För tänk om.

Se alla matcher från guldavgörandet på C More
Se Kalmar FF-AIK
Se BK Häcken-IFK Norrköping

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Kändes som att det sämre laget vann

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalle Holmberg

AIK

IFK Norrköping

Enoch Kofi Adu

Oscar Linnér

Alexander Fransson