Dennerby avgår

FOTBOLL

Lämnar jobbet som förbundskapten

Foto: Thomas Dennerby.

Thomas Dennerby lämnar sitt uppdrag som förbundskapten för damlandslaget.

Matchen mot Holland den 15 september blir hans sista.

– Jag önskar min efterträdare lycka till inför EM på hemmaplan i sommar, som jag tror kan bli en riktig kanonturnering på alla sätt, säger Dennerby till förbundets hemsida.

Svenska fotbollförbundet bekräftar på sin hemsida att Thomas Dennerby avgår som svensk förbundskapten. 53-åringen säger att han själv ville lämna uppdraget.

– Beslutet att avgå är mitt eget. Vad jag ska göra nu vet jag inte för stunden, säger Dennerby.

”Allt har ett slut”

– Sverige tillhör fortfarande de bästa nationerna i världen med fina utvecklingsmöjligheter och vi har gott om talanger. Men allt har ett slut, åtta år på posten är en lång tid och jag önskar min efterträdare lycka till inför EM på hemmaplan i sommar, som jag tror kan bli en riktig kanonturnering på alla sätt, säger Thomas Dennerby.

Dennerby var assisterande förbundskapten till Marika Domansky Lyfors i EM 2005 och tog sedan själv över laget. Största framgångarna kom i VM 2011 när Sverige vann ett brons.

– Det känns jättebra. Det är inget förhastat beslut jag har tagit. Jag har haft gott om tid att fundera, tänka igenom och utvärdera mig själv och allt runt omkring. Man ska vara extra noggrann med det när man har varit med så länge som jag ju, säger Thomas Dennerby till TT.

– Till slut har man vänt på alla stenar, man har använt sin röst i alla tonlägen, man har tryckt på alla knappar, och så vidare. Till slut börjar man fundera på om ens röst når fram. När man får de funderingarna kanske det är lagom.

Ersättare inom veckor

Sommarens OS slutade dock i besvikelse efter kvartsfinalförlust mot Frankrike. Efter det höjdes röster att Dennerby borde gå och förbundet istället inrikta sig på att locka hem Pia Sundhage som vann OS-turneringen med USA.

– Vi jobbar brett efter ett par modeller men jag kommer inte att kommentera något kring arbetet just nu, säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft till Sportbladet.

När kan det bli klart med en ersättare?

– Jag vågar inte säga något men vi har inte för avsikt att dra det här i långbänk. Jag hoppas inom några veckor. Hoppas.

Hur mycket har ni hunnit diskutera med Pia Sundhage?

– Jag svarar inte på vilka vi haft kontakt med. Det hoppas jag du förstår och respekterar.

ARTIKELN HANDLAR OM