– De senaste åren har varit fantastiska

Uppdaterad 2012-03-23 | Publicerad 2012-03-22

Nu öppnar Olof Mellberg, 34, för en fortsättning i Olympiakos

BLÅGULT HOPP Han är backklippan som gör sitt sjätte mästerskap i sommar. Och kanske kan de svenska landslagsfansen hoppas på en fortsättning i höst.

Matchvinnare på vägen mot en grekisk dubbel i går kväll.

Klubben och fansen dyrkar honom – och Olof Mellberg, 34, är på väg att svänga när det gäller ett nytt kontrakt i Olympiakos. Mästarklubben vill behålla sin stora stjärna i ytterligare två år.

– Det kan bli en fortsättning här, säger Mellberg i en stor intervju.

Det kan dessutom ge en liten öppning till Erik Hamrén för ytterligare landslagsspel för mittbacken.

Enligt reportrar som följer Olympiakos har Mellberg genomgående varit den grekiska storklubbens bäste spelare den här säsongen.

En bild som bara förstärktes när svensken avgjorde det första semifinalmötet med OFI Crete i grekiska cupen genom att nicka in matchens enda mål i 81:a minuten.

– Det var ingen bra match. De backade hem och det var svårt för oss att hitta några ytor. Men det var ett viktigt resultat och håller vi tempot uppe i returen så når vi finalen, säger Mellberg efter matchen.

För inte så länge sedan ryktades det om en flytt till MLS i USA för att avsluta den aktiva karriären, att familjen Mellberg inledningsvis inte fann sig såväl till rätta i den grekiska vardagen.

MLS k a n fortfarande vara ett alternativ för landslagets kanske viktigaste spelare när kontraktet går ut till sommaren, men att Olof Mellberg med sambon Carolina och barnen Saga, 9 och John, 5, verkligen trivs i Aten råder det inga tvivel om.

– Vi och jag försöker se det positiva. Det finns saker som vi trivs bättre med här än hemma i Sverige och tvärtom, säger Mellberg till Sportbladet.

Kan du ge exempel?

– Jag ogillar att jämföra människor och hur folk är. Det blir ganska svart och vitt, men generellt är folk i Grekland väldigt vänliga, avslappnade och hjälpsamma. Det finns en annan flexibilitet i samhället och hos människor. Det är på gott och ont.

– Jag har haft det väldigt bra, det har varit tre kanonår här, trots incidenter som vid derbyt senast och den ekonomiska krisen.

20 miljoner netto

Allt mer talar för att en fortsättning i den grekiska mesta mästarklubben där Mellberg har ett drömkontrakt med en inkomst på 18-20 miljoner kronor per år netto.

– Mellberg är viktig för oss. Han är inte bara en ledare i försvaret, han är det för hela laget, på och vid sidan om planen, säger presidenten Vangelis Marinakis.

Uppgifter till Sportbladet gör gällande att Olympiakos kommer erbjuda ett tvåårskontrakt med en något lägre lön.

Det är ingen hemlighet att klubben vill behålla dig.

– Än så länge är det inget beslut taget från något håll. Jag försöker prestera så bra jag kan så får vi se vad som händer. Det kan bli en fortsättning här, det kan bli det någon annanstans, säger Mellberg.

– De senaste åren har varit fantastiska. Hela äventyret efter åren med Aston Villa, med Juventus först och nu Olympiakos. Det har varit Champions Leaguespel varje år och jag har upplevt ligaguld.

Jagar dubbeln

Olympiakos jagar en grekisk dubbel med liga- och cupseger och klubben och ser svensken som en ledargestalt att bygga försvaret kring.

Blir det en förlängning i Olympiakos k a n det öka Erik Hamréns chanser att få med Mellberg även i VM-kvalet till hösten.

Har du bestämt dig att det är 100-procentigt färdigspelat i landslaget efter EM?

– Nej, jag har länge sagt att jag tar det som det kommer. Jag har inte varit i något slags läge än där jag varit sugen på att tacka nej till landslaget.

– Det har gått bra, gruppen fungerar bra och vi har haft kanonsamlingar. Nu är siktet inställt på EM. Men sedan är det väl troligt att det inte blir någon fortsättning.

Varför inte? Du är 34 år, presterar bra – vad hindrar dig från att spela tills du är... 38 år?

– Ska man fortsätta efter EM så ska man sikta på nästa mästerskap, VM, och det känns långt bort.

– Men än så länge känns det väldigt bra rent fysiskt. Det är väldigt viktigt för mig. När jag tidigare varit lite småskadad så sjunker min nivå ganska kraftigt.

Om Olympiakos erbjuder ett tvåårskontrakt och du är motiverad – vad hindrar dig då från att spela vidare i landslaget?

– Ingenting. Det är därför jag försöker njuta av stunden nu. Jag vill inte låsa in mig i något av alternativen som finns. Jag vill varken säga att jag slutar i landslaget efter EM eller att jag fortsätter om jag förlänger med två år här.

Följ ämnen i artikeln