”Extraordinärt! En match att minnas”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Pep Guardiola vinnare – mot Barcelona

På väg mot sjätte raka förlusten – men Pep Guardiola lyckades slå sin gamla klubb.

Manchester City vände och vann mot Barcelona efter en galen andra halvlek.

– En väldigt viktig seger, säger Guardiola i Viasat.

Manchester City hade förlorat fem raka Champions League-matcher mot Barcelona.

Den sjätte raka förlusten såg ut att komma.

Inte nog med att Lionel Messi gett gästerna ledningen i den 21:a minuten, dessförinnan hade även City berövats (?) på en straff.

Domaren Viktor Kassai valde nämligen att varna Raheem Sterling för filmning när han gjordes ner i offensivt straffområde av Barça-mittbacken Samuel Umtiti.

– Visst att Sterling faller enkelt, men han (Umtiti) är ju på honom och det är klart att det där ska vara straff, säger Lars Lagerbäck i Viasat.

Barcelona var stundtals dominanta i den första halvleken och hade bud på 2-0 – men i den 39:e minuten kom kvitteringen då tidigare nämnde Sterling frispelade Ilkay Gündogan till 1-1.

Galen halvlek

Och det var bara början på en total scenförändning.

City kom ut som ett helt nytt lag och efter att Kevin De Bruyne fullbordat vändningen till 2-1 med ett frisparksmål följde några av de mest sevärda fotbollsminuterna i CL-sammanhang den här säsongen.

Spelet böljade fram och tillbaka, Barcelonas André Gomes prickade ribban, Citys De Bruyne sköt i utsidan av stolpen – men till slut var det Ilkay Gündogan som klev fram som den store hjälten och tryckte in 3-1, slutresultatet, med kvarten kvar att spela.

– Vi var lite nervösa i början. Speciellt första 20-30. Men efter 1-1-målet fick vi tillbaka vårt självförtroende och andra halvlek är helt fantastisk. Vi dominerar spelet mot Barcelona!, säger Gündogan i Viasat efteråt.

”Väldigt viktigt”

Därmed blev City-tränaren Pep Guardiola vinnare i slaget mot sin gamla klubb.

– Det här var en väldigt viktig seger. Manchester City har inte samma erfarenhet i Europa som de allra största lagen. Klubben behöver sådana här matcher för att känna att man kan vara med och mäta sig med lag som Barcelona och Bayern München. Det här var ett stort steg. Om vi kunde göra det nu, varför skulle vi inte kunna göra det igen och igen och igen?, säger Guardiola efteråt.

”Höstens fotbollsmatch”

Matchens underhållningsvärde hyllades eferåt.

– Det här var något alldeles extraordinärt. Det här var fotboll deluxe. Jag har haft lite svårt hitta in i den här Champions League-säsongen, jag har inte fått den där matchen som får mig att sväva iväg i någon typ av fotbollseufori. Men det här var precis den matchen. Det här var en match att minnas. Det här var höstens fotbollsmatch, inte bara i Champions League, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat.