”Tidsfråga innan fansen ger upp”

FOTBOLL

Käck: ”Något måste hända illa kvickt”

Foto: BILDBYRÅN

Vore jag klubbchef i Hammarby hade jag varit förkrossad av derbyförnedring men framförallt livrädd för framtiden.

Fortsätter det så här så kommer det bästa klubben har att försvinna.

Inte en chans att fansen orkar mer.

Sportbladets Andreas Käck.

Oavsett klubbtillhörighet måste man imponeras av den förvandling Hammarby genomgått de senaste åren. Att tvingas lämna Söderstadion må ha känts som ett knivhugg rakt in i hjärtat för fansen, men flytten till Tele 2 Arena har tagit klubben (inte laget) till en helt ny nivå.

Supporterskaran har vuxit så det knakat.

Det har blivit kult att ”gå på Bajen”.

Hammarby har förvandlats till ett ”folkets lag” och det stenhårda arbete som legat bakom – som genererat i publikrekord efter publikrekord – har också speglat av sig i ekonomin. I den senaste årsrapporten kunde Hammarby Fotboll AB redovisa en vinst på 8,12 miljoner kronor och föreningen en vinst på 4,92 miljoner kronor.

Hammarby har förvandlats från en förening i kris till en av Sveriges mest välmående – och de har sina egna fans att tacka.

Men däri finns även ett problem.

Visst, det kan vara häftigt att ha hela nordens bästa publiksiffror men när fansen blir både en, två, tre och fyra klasser bättre än laget … då har man problem.

Än mer problem får man om fansen försvinner.

”Inte längre roligt”

Jag vill poängtera att jag på intet sätt antyder att det kryllar av ”medgångssupportrar” på Hammarbys läktare, men fördubblar sitt publiksnitt inom loppet av ett par år så säger det sig självt att man har lockat till sig en ny typ av publik. Publik som inte nödvändigtvis älskar att se på fotboll, men som gillar att befinna sig i en folkfest.

Den riktiga kärnan är alltjämt den viktigaste.

Men om lagets försvarsspel är så mirakulöst klappkasst att allt annat bleknar i jämförelse, då är det inte längre så jävla roligt att titta. Och är det inte roligt att titta, så är det inte längre lika roligt att sjunga. Och sjungs det inte, så är det inte längre lika roligt att vara där över huvud taget.

”Något måste hända”

Hittills har det inte varit någon fara på taket.

Drar man över 18 000 hemma mot Falkenberg (!) mitt i semestertider, då är man en ganska välmående supporterskara.

Men missnöjet mot Nanne Bergstrand, mot spelarna och mot det stundtals genomusla spelet, börjar sprida sig mer och mer.

När Haukur Hauksson nickade in 1-0 till AIK i den elfte minuten var det som att Hammarbys fans unisont suckade att: ”Jaha, då var vi här igen”.

Sen kom 2-0 – och 3-0 och en känsla av total uppgivenhet infann sig på alla delar av Tele 2 Arena utom den där AIK:s supportrar höll hus.

Det var som att alla egentligen bara ville åka hem.

Nu är det förstås aldrig roligt att bli förnedrad av sin värsta rival i ett derby och alla känslor och intryck blir därför upphöjda i hundra. Men sanningen är trots allt att fotbollslaget Hammarby ligger på 14:e plats i den allsvenska tabellen och spelar ett försvarsspel som skulle få vilken division 3-tränare som helst att skämmas.

Man må ha Sveriges bästa fans, men laget är på väg att bli allsvenskans sämsta – och då är frågan om de verkligen orkar?

Något måste hända illa kvickt.

Annars är det bara en tidsfråga innan fansen ger upp.

ARTIKELN HANDLAR OM