”Jag kommer döda fansen där de står”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Bokkapitlet har skapat kaos: Kommer ta med mig 100 kriminella

Foto: TT

I Argentina sitter 100 påhittade (?) gangsters och väntar på ett samtal.

I Milano har en ung klubbledning ett gigantiskt beslut att ta.

Om någon bara kunde ha bett om att få läsa Mauro Icardis självbiografi på förhand...

Utanför Mauro Icardis lyxvilla utanför Milano hänger banderollen. Likt ett bullerskydd löper den längs gatan men det här arrangemanget är raka motsatsen till ett skydd. Det är ett ogenerat hot mot Inters 23-årige anfallsstjärna. Lagkaptenen som till för en vecka sedan hade vunnit fansens kärlek och då pekades ut som Serie A:s framtida skyttekung.

”Vi är här. Berätta när dina argentinska vänner har kommit” står skrivet med tydliga svarta bokstäver.

Stal sin idols fru

Mauro Icardi personifierar på många sätt nidbilden av dagens fotbollsstjärna. Ung, hyllad och stormrik men samtidigt arrogant, tillsynes oförstående kring hur hans omvärld fungerar och självgod så till den grad att han som 23-åring bestämde sig för att släppa sin självbiografi.

Men det är kanske lätt att förstå med tanke på hur snabbt Mauro Icardi levt sitt liv.

Redan som 15-åring värvades den sensationellt talangfulle argentinaren till FC Barcelona, som 19-åring debuterade han i Serie A och som 22-åring blev han lagkapten för Inter. Däremellan har han också hunnit med att stjäla sin idol Maxi Lopez fru och göra den förre lagkamratens barn till sina egna.

När de två landsmännen i april 2014 möttes igen, i varsitt lag på varsin sida av planen, vägrade de att hälsa på varandra. Många valde Maxi Lopez sida i dispyten men någonstans gick Mauro Icardi ändå vinnande ur den. Med frun, barnen och fansens kärlek.

För är det någonting som är en oskriven, och ibland tämligen avskyvärd, regel inom fotbollen så är det att så länge du presterar på planen så kommer det mesta du gör utanför ursäktas. Gör du mål kan du kasta dartpilar på ungdomsspelare. Vinner du matcher kan du vandalisera bilar. Säkrar du mästerskap kan du ha vidlyftiga otrohetsaffärer. Men det finns gränser.

Fram tills häromveckan var Mauro Icardi en älskad supporterfavorit i Inter. Lagkapten redan vid 23 års ålder och ett av få glädjeämnen som ändå skvallrade om att Milano-klubben kunde ha en ljusnande framtid under sin nya och orutinerade klubbledning. Sedan bröt Icardi mot fotbollens kanske heligaste regel.

Vänd dig aldrig mot dina egna supportrar.

”Då bröt helvetet loss”

Den 1 februari 2015 förlorade Inter borta mot Sassuolo med 1-3. Efter matchen bestämde sig Icardi för att gå fram till de tillresta fansen.

”Jag tog av tröjan och shortsen och gav dem till en kille. Det är en skam att en Ultras-ledare då flög på honom, tog tröjan ur hans händer och kastade den tillbaka på mig med avsky. I den ögonblicket var jag ursinnig. Jag var redo att slå honom. Så jag började att svära åt honom. 'Din jävla idiot, du försöker framställa dig som en stor man framför Curvan genom att göra så mot en liten kille. Du borde skämmas. Ni borde alla skämmas'. Sedan kastade jag tröjan i ansiktet på honom. Då bröt helvetet loss.”

Citatet är hämtat från Mauro Icardis nysläppta bok ”Sempre Avanti” (Alltid steget före). Där beskriver 23-åringen hur han efter konfrontationen ”applåderades som en hjälte” av sina lagkamrater i Inters omklädningsrum. En klubbledares varning att fansen nu kunde vänta på Icardi utanför hans hus för att utkräva hämnd skrämde inte argentinaren.

”Jag var tydlig. Jag är redo att möta dem man mot man. De kanske inte vet om att jag växte upp i ett av områdena i Sydamerika med högst antal brott och mord. Hur många är de? 50? 100? 200? Ok, här är mitt besked och låt dem höra det. Jag kommer ta med mig 100 kriminella från Argentina och döda dem där de står”.

”Din avskyvärde legosoldat”

Hårda ord men märkligt nog var det tyst när boken släpptes i början av förra veckan. Men när ryktet om raderna i biografin väl började sprida sig så spred det sig snabbt. När det blivit söndag och Inter skulle ta emot Cagliari var det allt supportrarna i Inters klack talade om.

”Du är slut för oss. Du är borta. TA AV DIG BINDELN DIN CLOWN! Det är vad vi kräver”, skrev supportergruppen Curva Nord på söndagsmorgonen.

När Icardi kom ut på San Siros gräsmatta stod budskapet skrivet över hela klackens läktarsektion.

”Icardi, du är idioten som hittar på skit för att sälja böcker. Din avskyvärde legosoldat”

”Du använde ett barn som exempel för att hylla dig själv och kasta skit i våra ansikten. Du är ingen man... Du är ingen kapten... Du är bara en feg skithög”.

När Icardi sedan missade en straff jublade delar av hemmapubliken. Att Inter förlorade matchen med 1-2 var sekundärt för hemmafansen. Att laget bara ligger elva i tabellen och att det redan talas om kris kring Inters nya projekt spelade den här dagen mindre roll. Curva Nord hade kommit för att skicka ett budskap till Icardi och till Inters klubbledning.

Det gick fram.

– Vi kommer att agera. Fansen är det viktigaste för klubben, de följer oss och vi måste alla respektera dem. Vi kan inte acceptera det här från en person som arbetar för vår klubb. Efter den här matchen kommer vi att tala ut och se hur vi ska gå vidare. Vi kommer att diskutera om han kan fortsätta som lagkapten, sa Inters vicepresident Javier Zanetti efter förlusten.

Väntade utanför huset

Mauro Icardi svarade på Instagram. Han beskrev hur han är ”förvånad och ledsen”. Hur han bara ”försökt förklara vad som hände” mot Sassulo för att ”skapa bättre stämning” och inte hade för avsikt att vara ”hånfull eller respektlös mot någon”. Sedan vädjade 23-åringen:

”Lagkaptensbindeln är en barndomsdröm, den ger glädje till mig och min familj. Varje söndag försöker jag göra mål och när jag lyckas så vänder jag mig mot er för att jag älskar Inter. Jag hoppas ni förstår hur viktiga ni är för mig och hur mycket respekt jag har för er. Jag älskar er, även om ni skulle vissla ut mig.”

Den här gången var det tyst på Curva Nords hemsida. De hade redan skrivit sitt svar. De skrev det på en banderoll utanför Icardis villa och det framfördes av 40 personer som stod och väntade när Mauro Icardi kom hem från matchen.

”Vi är här. Berätta när dina argentinska vänner har kommit”.

Dialogen är över. Nu står Inters klubbledning inför det svåra beslutet om de ska hörsamma fansen krav och ta kaptensbindeln från sin störste stjärna. Oavsett vad de bestämmer sig för väntar ett helvetesår för Mauro Icardi med den tillsynes omöjliga uppgiften att vinna tillbaka förtroendet från de svikna supportrarna.

Det är kanske lätt med facit i hand men ändå ofrånkomligt att fråga sig. Varför ska en 23-åring släppa en självbiografi? Och kunde ingen från Inters klubbledning då åtminstone ha bett om att få läsa den på förhand?

Källor: The Guardian, Gazzetta dello Sport, Football-Italia, Solocalcio.se.

ARTIKELN HANDLAR OM