AIK:s nota för att sparka Andreas Alm

FOTBOLL

Miljonsmäll för AIK och konflikt med driftbolaget

2,5 miljoner kronor.
Så mycket kostade det för AIK att sparka Andreas Alm.
– Det är en tung post, men det visste vi också när vi fattade beslutet, säger vd:n Mikael Ahlerup.

2011 blev Andreas Alm huvudtränare för AIK. Fem år senare fick han sparken. I maj 2016 valde AIK att bryta kontraktet med tränaren, som hade kontrakt fram till december 2017. I den senaste kvartalsrapporten (Q2), som släpptes under måndagen, framgår det hur mycket avskedet kostade AIK.

Dubbla tränarlöner

Totalt tvingades föreningen betala ut cirka 2,5 miljoner kronor för den sparkade tränaren.

– Ja, det stämmer. Det är nettoeffekten. Vi kom överens om att avsluta anställningen och han hade ett avtal till den 31 december 2017, säger vd:n Mikael Ahlerup.

Summan innefattar dels en klumpsumma till Alm, dels kostnaden för de 1,5 månaderna som AIK behövde betala ut dubbla tränarlöner. Faktumet att Alm snabbt hittade en ny klubb, Vejle i Danmark, lindrar dock den ekonomiska smällen något för AIK.

Konflikt med driftbolaget

Är det en tung kostnad?

– Avgångsvederlag är alltid en tung post i en fotbollsklubb, men det visste vi också när vi fattade beslutet.

Det i övrigt mest anmärkningsvärda med kvartalsrapporten var följande stycke:

"Bolaget har via sin styrelse mottagit en framställan från Lagardère Sport om ekonomisk kompensation till följd av ett avbrott i försäljningen av rättigheter. Något belopp har vid tidpunkten för avgivandet av denna rapport inte preciserats."

”Vi har också synpunkter”

Det är den gamla konflikten med Lagardère Sport som spökar, där driftbolaget (av Friends Arena) och AIK inte kommer överens om delar av sitt sponsoravtal.

– Det finns inte så mycket mer att säga än det, men de har lämna en skrivelse via sitt ombud om att de ser frågan på ett sätt. Den har vi mottagit med respekt, men också svarat att vi inte delar den uppfattningen och att vi har egna synpunkter. AIK har varit tydliga via en egen skrivelse, säger Mikael Ahlerup

Men Lagardère specificerar inte något specifikt belopp för hur mycket de vill kompenseras?

– Vi har inte mottagit någon information som preciserar det, nej. Men AIK ser ju gärna att parterna kommer överens och kan fortsätta enligt vårt befintliga avtal. Det bästa är om parterna hittar en lösning.

ARTIKELN HANDLAR OM