Vårens ! och ? i damallsvenskan

avEmelie Fredriksson

Publicerad:

Två totala dominanter och två nykomlingar som överraskat.

Det är dags att summera vårens damallsvenska.

Sportbladets Emelie Fredriksson listar allt ifrån plus och minus, utropstecken och frågetecken till det som varit mest skräckinjagande hittills.

Vårens...

... plus

Linköping

Laget målades upp som en lika stor guldfavorit som Rosengård innan säsongen och har inte gjort någon besviken. LFC öser in mål i sitt nya offensivare spelsystem och vinner även matcherna där de inte imponerar. Det tackar vi för. Utan Linköping hade ligan redan varit avgjord. Anfallsduon Pernille Harder och Stina Blackstenius är glödhet och är inte ytterbacken Jonna Andersson Sveriges mest spännande försvarare just nu?

... minus

Kristianstad

Blytunga resultat och en liten besvikelse på plan. Men det är vid sidan av som Kristianstad går sin tuffaste match just nu. Ekonomin är körd i botten, elitlicensen hotad, och laget gick nyligen ut med en video där bland annat lagkaptenen Alice Nilsson vädjade om hjälp för att rädda klubben. Pengar behövs i massor, och snart!

... !

Nykomlingarna

Djurgården har visat sig ha betydligt mer spets än vad jag trodde, och trots att nyckelspelaren Emilia Appelqvist nyligen tvingades till operation lyfter nykomlingen till oanade höjder i tabellen.

Att Kvarnsveden skulle bli ligans slagpåse den här säsongen var ingen högoddsare. Men klubben med de små medlen har visat sig stå upp bra, och anfallaren Tabitha Chawinga är ju ren och skär klass, även på den här nivån. 

... ?

Lotta Schelin

Damallsvenskan behöver fler profiler! Kommer Lotta Schelin vända hem till Göteborg nu när tiden i Lyon är över? Det skulle vara en stort lyft för det unga laget, men framför allt för ligan i stort.

... tråkigaste:

Skadan på Gaëlle Enganamouit

På tal om profiler. Det kanske allra största profiltappet skedde redan i premiären när fjolårets skyttedrottning och mästarlagets nyförvärv Gaëlle Enganamouit haltade ut i tårar med en knäskada. Förhoppningsvis är hon snart tillbaka på den allsvenska scenen.

... roligaste:

Piteå-Tidningens bilaga

Årets roligaste inslag i allsvenskan hittar vi i Piteå. Inför säsongen bjöd lokaltidningen Piteå-Tidningen på en riktig skräckchock. Den genomarbetade 36 sidor långa bilagan med läskigt stylade spelare och rubriker som: "Hon är din värsta mardröm" och "Det är dig hon kommer att krossa", var både läsvärd och spännande. Mer sånt!

... comeback:

Antonia Göransson

Den landslagsmeriterade yttermittfältaren tvingades vända hem från Seattle innan det hela ens börjat efter på grund av sin diabetessjukdom. 25-åringen har landat både i sjukdomen och i nya klubben Mallbacken där hon fått en succéstart. Två snabba mål i sina två första inhopp. Jakten på den förlorade landslagsplatsen är nu igång på riktigt!

... målvakt

Sofia Lundgren

Målvakten satt och väntade på ett samtal långt in på året efter att hennes Hammarby åkt ur allsvenskan. 33-åringen, som kunde tänka sig det mesta, hamnade i skadedrabbade Rosengård och slängdes in i hetluften direkt – efter ytterligare en målvaktskada. I ligan har det stundtals inte varit allt för svettigt för veteranen. Men alltså... I ett OS hade det varit mumma med lite erfarenhet bakom Hedvig Lindahl. Emelie Lundberg och Hilda Carlén har knappast skrämt slag på någon anfallare i vår. In med Lundgren en sista gång, Pia!

... MVP:

Ella Masar

Fick med sig frun Erin McLeod till Rosengård och när målvakten korsbandsskadades redan innan ligastarten pratade amerikanskan om att hon spelar för två. Snacka om en underdrift. Masar värvades som back och spelade offensiv mittfältare i premiären. Men skadan på bland annat Gaëlle Enganamouit tog henne hela vägen upp i anfallet. Grym vår. Hatten av.

Publicerad: