Höie: ”Det här kan du bränna upp – nu ska vi vinna”

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Höie: Det är inte alltid statistiken säger så mycket

1 av 2

Kenneth Höie skummar igenom två A4-papper med statistik, men lämnar snart ifrån sig arken.

– Det här kan du bränna upp. Nu ska vi vinna, säger han.

Djurgårdens målvakt spelar sitt tionde 08-derby mot Hammarby, men har aldrig fått uppleva en seger.

Det finns en Norge-historia som bara får Hammarby- och AIK-fans att skratta.

I huvudrollen: Kenneth Höie.

Sedan den rutinerade norrmannen anslöt från Elfsborg 2012 har Djurgården aldrig lyckats vinna ett derby.

När ”Blåränderna” möter Hammarby på Tele2 Arena under tisdagen har det gått exakt fyra år och sju månader sedan Djurgården tog sin senaste seger genom att besegra AIK med 1–0 på Råsunda.

Det var den 19 september 2011, en dag att minnas.

Kenneth Höie är inte lika road när han studerar derbymatcherna som har spelats sedan dess. Tre förluster och fem oavgjorda mot AIK, två förluster och en oavgjord mot Hammarby. Han har vaktat målet i nio av de elva matcherna, och aldrig hållit nollan.

– Blir det mitt tionde derby? Det visste jag inte. Okej, då får vi dra hem en vinst. Det har blivit några kryss och tyvärr några förluster, säger den jubilerande 36-åringen när Sportbladet träffar honom på träningsanläggningen vid Kaknästornet.

Hur skrämmer man bort ett derbyspöke?

– Jag har tydligen varit med om nio derbyn och ute på planen tänker du inte på det. Då har man ett enda fokus, och det är att vinna den där jäkla matchen. Statistik hit, statistik dit... Det är inte något jag påverkas av. Det är inte alltid statistiken betyder så mycket eller säger så mycket. De här matcherna är ju lite speciella, kan man säga. Det här lär också bli en match med bra tryck på läktarna, och där det kommer krigas hit och dit, säger Kenneth Höie.

Han spelade sitt första 08-derby mot AIK 2012. Djurgården arrangerade en hemmamatch i fiendeland och föll med 0–3 efter en mållös första halvlek.

– Det mötet, med AIK på Råsunda, var inte så roligt. Vi blev överkörda i andra halvlek. Nu har vi vår egen hemmaarena att spela derbyn på, och det är absolut att föredra, säger Höie.

Han minns hellre Tvillingderbyt på Tele2 Arena 2015, då Djurgården hämtade upp ett 0–2-underläge mot AIK.

– Vi körde över dem i andra halvlek. Det var en riktigt bra halvlek, men den första var riktigt dålig.

Det är ett problem ibland, att fotbollsmatcher pågår i 90 minuter...

– Ja, du ska ju helst vara bra i båda halvlekarna. I ett derby är det vinst man vill ha – och det ska vi ta en på tisdag.

Kenneth Höie kommer inte ihåg alla resultat, men bär ändå med sig minnen från alla derbyn han har spelat.

Det är supportrarna som har gett honom dem.

– Stämningen och inramningen kommer man alltid ihåg. Att spela derby är så speciellt jämfört med andra allsvenska matcher. Jag hörde talas om Stockholmsderbyna både i Norge och Elfsborg. Det är så här stora matcher, med inramningen och rivaliteten, som är riktigt roliga att spela. Vartenda derby har gett mig rysningar. Jag är glad att jag har fått vara med om så många.

Hur är det att stå framför motståndarklacken i ett derby?

– Det är mycket roligare att ha sina egna supportrar där, men under matchen är du så fokuserad på det som pågår. Jag störs inte av det.

Fansen skriker för att få dig ur balans. Kan du urskilja enskilda kommentarer?

– Nej, jag upplever en jämn ljudkuliss. Stämningen tar över. Jag hör inte vad som sägs, och det kanske kan vara en fördel.

Vad talar för att Djurgården bryter sviten och besegrar Hammarby?

– Vi har fått en bra start på säsongen och vunnit tre olika typer av matcher. Det har gett oss självförtroende, men samtidigt går det inte av sig självt. Det gäller att göra jobbet, och det har vi gjort så här långt. Vi ska verkligen trycka till och dra hem vinsten, så att fansen, och vi själva, får en derbyvinst. Vi har bra förutsättningar att lyckas.

Ni lär vara ganska revanschsugna efter cupsmällen.

– Ja, det var ingen bra match. Vi ska visa en helt annan sida nu, lovar Kenneth Höie.

Matchen mellan Djurgården och Hammarby startar 19.00 och sänds i Cmore sport

Foto: BILDBYRÅN
Djurgården är, som sig bör, revanschsuget efter cupförlusten mot Hammarby.

Facit: 11 derbyn - 0 segrar

Tre förluster och fem oavgjorda mot AIK.

Två förluster och en oavgjord mot Hammarby.

Serieledande Djurgården lider bevisligen av derbyfrossa.

8 maj 2012, Råsunda: AIK–Djurgården 1–1 (0–0)

Målen: 0–1 Petter Gustafsson (58), 1–1 självmål av Marc Pedersen (89).

Publik: 27 112.

Domare: Stefan Johannesson.

Derbyelvan: Tommi Vaiho – Kebba Ceesay (Petter Gustafsson, 45), Joona Toivio, Marc Pedersen, Andreas Dahlén – Peter Nymann Mikkelsen (Emil Bergström, 87), Yussif Chibsah, Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso (Christer Youssef, 81) – Kasper Hämäläinen, James Keene

Sagt efter matchen: ”Jag var så besviken på mig själv. Om jag inte hade gjort misstaget hade vi vunnit matchen och fått en bra kväll. I morgon hade det varit roligt på träningen, men nu blir det inte så. Jag kommer inte sova mycket i natt.”

(Marc Pedersen)

16 september 2012, Råsunda: Djurgården–AIK 0–3 (0–0)

Målen: 0–1 Kwame Karikari (49), 0–2 Mohamed Bangura (71), 0–3 Celso Borges (86).

Publik: 30 857.

Domare: Jonas Eriksson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Petter Gustafsson, Joona Toivio, Emil Bergström, Andreas Dahlén – Kasper Hämäläinen, Simon Tibbling (Philip Hellquist, 76), Daniel Sjölund, Peter Nymann Mikkelsen (Brian Span, 92) – James Keene, Erton Fejzullahu

Sagt efter matchen:  ”Vi har inte förlorat på 15 matcher eller något sådant och så kommer en sådan här andra halvlek, när vi tappar allt och blir totalt överkörda. 0–3 mot AIK är väldigt tungt. Man blir besviken och arg. Vi ska skämmas över det här resultatet.”

(Kasper Hämäläinen)

22 maj 2013, Friends Arena: AIK–Djurgården 1–1 (1–0)

Målen: 1–0 Kennedy Igboananike (4), 1–1 Amadou Jawo (54).

Publik: 35 311.

Domare: Jonas Eriksson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Peter Nymann Mikkelsen, Mattias Östberg, Emil Bergström, Vytautas Andriuskevicius (Godsway Donyoh, 77) – Martin Broberg (Jesper Arvidsson, 65), Andreas Johansson, Yussif Chibsah, Simon Tibbling – Amadou Jawo, Erton Fejzullahu

Sagt efter matchen: ”Första kvarten spelade vi som ett division 3-lag och blev överkörda. Jag vet inte vad vi höll på med. Mitt mål var inte så snyggt, men fy fan vad skönt det var. Man får ju inte två poäng för snygga mål, så jag är jävligt nöjd.”

(Amadou Jawo)

26 september 2013, Tele2 Arena: Djurgården–AIK 2–2 (2–2)

Målen: 1–0 Andreas Johansson (6), 1–1 Nabil Bahoui (11), 1–2 Henok Goitom (27), 2–2 Amadou Jawo (39).

Publik: 27 112.

Domare: Stefan Johannesson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Peter Nymann Mikkelsen, Daniel Amartey, Emil Bergström, Vytautas Andriuskevicius (Jesper Arvidsson, 74) ––Martin Broberg (Haris Radetinac, 69), Yussif Chibsah, Andreas Johansson, Simon Tibbling (Petter Gustafsson, 85) – Amadou Jawo, Godsway Donyoh

Sagt efter matchen: ”Jag är så glad att jag spelar för den här klubben, så att jag får spela Sveriges största derby. Det var otroligt, helt otroligt. Publiken var fantastisk. Det gick inte att prata med varandra på planen.”

(Vytautas Andriuskevicius)

16 april 2014, Tele2 Arena: Djurgården–AIK 2–3 (0–1)

Målen: 0–1 Martin Lorentzson (24), 0–2 Nabil Bahoui (55), 0–3 Eero Markkanen (65), 1–3 Erton Fejzullahu (82), 2–3 Haris Radetinac (95).

Publik: 25 175.

Domare: Jonas Eriksson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Stefan Karlsson, Daniel Amartey, Emil Bergström, Vytautas Andriuskevicius – Martin Broberg (Haris Radetinac, 59), Andreas Johansson (Yussif Chibsah, 74), Alexander Faltsetas, Simon Tibbling – Alksandar Prijovic  (Erton Fejzullahu, 59), Amadou Jawo

Sagt efter matchen: ”Det gäller att hantera motgångar i livet, även derbymatcher. Det gäller att visa karaktär och se fram emot nästa match. Ibland träffar man fel och möter en motståndare som får en träff. Jag tror inte att våra spelare gick ut med en felaktig hållning eller något slags bekvämlighet.”

(Pelle Olsson)

13 augusti 2014, Friends Arena: AIK–Djurgården 1–1 (0–0)

Målen: 1–0 Nabil Bahoui (54), 1–1 självmål av Per Karlsson (60).

Publik: 28 270.

Domare: Michael Lerjéus.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Stefan Karlsson, Emil Bergström, Fredrik Stenman, Jesper Arvidsson – Haris Radetinac (Martin Broberg 59), Alexander Faltsetas, Simon Tibbling, Amadou Jawo – Sebastian Andersson, Aleksandar Prijovic

Sagt efter matchen: ”Vi lyckas inte hålla bollen inom laget. Vi har den första korrekta passningen – okej, jag kanske överdriver – efter 35 minuter. Jag vet inte vad det beror på, för många har spelat derbyn tidigare. Så här får det inte se ut. Vi gav bort en hel halvlek och då får man inte mer än en poäng.”

(Amadou Jawo)

13 april 2015, Tele2 Arena: Hammarby–Djurgården 2–1 (0–1)

Målen: 0–1 Sam Johnson (26), 1–1 Kennedy Bakircioglu (55), 2–1 Nahir Besara (60).

Publik: 27 597.

Domare: Michael Lerjéus.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Tim Björkström, Emil Bergström, Omar Colley, Jesper Arvidsson (Elliot Käck, 81) – Haris Radetinac (Jesper Karlström, 56), Alexander Faltsetas (Kevin Walker, 41), Daniel Berntsen, Kerim Mrabti – Sam Johnson, Nyasha Mushekwi

Sagt efter matchen:  ”Man vill helst inte prata om det. Man vill bara komma hem och tänka igenom vad som gick fel. Vi hade ju 1–0 och de gjorde två snabba mål. Det känns inte bra.”

(Haris Radetinac)

25 maj 2015, Tele2 Arena: Djurgården–AIK 2–2 (0–2)

Målen: 0–1 Nils–Eric Johansson (3), 0–2 Mohamed Bangura (45), 1–2 Kerim Mrabti (54), 2–2 Kerim Mrabti (83).

Publik: 27 137.

Domare: Stefan Johannesson

Derbyelvan: Kenneth Höie – Tim Björkström, Fredrik Stenman, (Stefan Karlsson, 86),  Omar Colley  Jesper Arvidsson – Haris Radetinac, Alexander Faltsetas (Jesper Karlström, 82), Kevin Walker, Daniel Berntsen (Sam Johnson, 45) – Kerim Mrabti, Nyasha Mushekwi

Sagt efter matchen: ”Det känns riktigt bra. Vår andra halvlek är helt fantastisk. Grabbarna har varit på mig om att jag inte gjort mål. Då har jag svarat: Jag sparar dem till derbyt.”

(Kerim Mrabti)

10 augusti 2015, Friends Arena: AIK–Djurgården 1–0 (0–0)

Målet: 1–0 Mohamed Bangura (64).

Publik: 39 387.

Domare: Markus Strömbergsson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Tim Björkström, Emil Bergström, Fredrik Stenman (Elliot Käck, 87), Jesper Arvidsson – Seon-Min Moon (Sebastian Andersson, 71), Kerim Mrabti, Jesper Karlström, Daniel Berntsen – Sam Johnson, Nyasha Mushekwi

Sagt efter matchen: ”Vi gjorde en väldigt bra första halvlek, men i den andra, när ytorna inte riktigt fanns där, blev vi stillastående. Vi blir stressade när vi ligger under.”

(Pelle Olsson)

24 augusti 2015, Tele2 Arena: Djurgården–Hammarby 2–2 (0–1)

Målen: 0–1 Fredrik Torsteinbø (5), 1–1 Jesper Arvidsson (58, straff), 1–– Erik Israelsson (69), 2–2 Nyasha Mushekwi (78).

Publik: 27 428.

Domare: Martin Strömbergsson.

Derbyelvan: Kenneth Höie – Tim Björkström, Emil Bergström, Omar Colley, Jesper Arvidsson – Kerim Mrabti (Elliot Käck, 87), Alexander Faltsetas, Jesper Karlström, Daniel Berntsen (Seon-Min Moon, 68) – Sam Johnson  Nyasha Mushekwi

Sagt efter matchen: ”Vi har ett ganska tydligt grepp om bollinnehavet och hade ett jävla go’ i benen i andra halvlek. Men nu är det som det är. Hamnar man i underläge två gånger får man vara nöjd att man hämtar upp det.”

(Pelle Olsson)

6 mars 2016, Tele2 Arena (Svenska cupen): Djurgården–Hammarby 1–3 (1–2)

Målen: 1–0 Sebastian Andersson (4),  1–1 Alex (20), 1–2 Johan Persson (26), 1–– Philip Haglund (77).

Publik: 21 367.

Domare: Bojan Pandzic.

Derbyelvan: Hampus Nilsson – Stefan Karlsson, Jacob Une Larsson, Omar Colley, Elliot Käck – Tino Kadewere, Alexander Falsetas, Jesper Karlström, Daniel Berntsen (71, Mihlali Mayambela) – Sam Johnson, Sebastian Andersson (59, Michael Olunga)

Sagt efter matchen:Vi är inne i en jävligt dålig trend. Man blir sårad. Man vill ju vinna, inte bara för oss utan för alla som håller på Djurgården. Man förstår ju hur viktigt det här är. Det är tufft, jävligt tufft, just nu.”

(Alexander Faltsetas)

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Målvakten Kenneth Höie spelar sitt tionde 08-derby och väntar fortfarande på första segern.

Tionde gången gillt, Höie?

Truppmedlemmarnas bittra erfarenhet av 08-derbyn sedan den senaste segern mot AIK 2011.

#2, Tim Björkström

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 2.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 180 minuter.

Speltid, oavgjorda: 180 minuter.

Speltid, totalt: 360 minuter.

#3, Elliot Käck

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 3.

Oavgjorda: 1.

Speltid, förluster: 102 minuter.

Speltid, oavgjorda: 3 minuter.

Speltid, totalt: 105 minuter.

#4, Jacob Une Larsson

Spelade derbyn: 1.

Förlust: 1.

Speltid, totalt: 90 minuter.

#5, Stefan Karlsson

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 2.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 180 minuter.

Speltid, oavgjorda: 94 minuter.

Speltid, totalt: 274 minuter.

#6, Alexander Faltsetas

Spelade derbyn: 6.

Förluster: 3.

Oavgjorda: 3.

Speltid, förluster: 221 minuter.

Speltid, oavgjorda: 262 minuter.

Speltid, totalt: 483 minuter.

#7, Seon-Min Moon

Spelade derbyn: 2.

Förluster: 1.

Oavgjorda: 1.

Speltid, förluster: 71 minuter.

Speltid, oavgjorda: 22 minuter.

Speltid, totalt: 93 minuter.

#8, Kevin Walker

Spelade derbyn: 2.

Förluster: 1.

Oavgjorda: 1.

Speltid, förluster: 49 minuter.

Speltid, oavgjorda: 90 minuter.

Speltid, totalt: 139 minuter.

#9, Haris Radetinac

Spelade derbyn: 5.

Förluster: 2.

Oavgjorda: 3.

Speltid, förluster: 87 minuter.

Speltid, oavgjorda: 170 minuter.

Speltid, totalt: 257 minuter.

#10, Daniel Berntsen

Spelade derbyn: 5.

Förluster: 3.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 251 minuter.

Speltid, oavgjorda: 113 minuter.

Speltid, totalt: 364 minuter.

#11, Amadou Jawo

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 1.

Oavgjorda: 3.

Speltid, förluster: 90 minuter.

Speltid, oavgjorda: 270 minuter.

Speltid, totalt: 360 minuter.

#12, Kenneth Höie

Spelade derbyn: 9.

Förluster: 4.

Oavgjorda: 5.

Speltid, förluster: 360 minuter.

Speltid, oavgjorda: 450 minuter.

Speltid, totalt: 810 minuter.

#13, Mathias Ranégie

Spelade derbyn: 0.

#14, Besard Sabovic

Spelade derbyn: 0.

#15, Omar Colley

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 2.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 180 minuter.

Speltid, oavgjorda: 180 minuter.

Speltid, totalt: 360 minuter.

#16, Jonathan Augustinsson

Spelade derbyn: 0.

#17, Michael Olunga

Spelade derbyn: 1.

Förlust: 1.

Speltid, totalt: 31.

#18, Kerim Mrabti

Spelade derbyn: 4.

Förluster: 2.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 180 minuter.

Speltid, oavgjorda: 177 minuter.

Speltid, totalt: 357 minuter.

#19, Marcus Hansson

Spelade derbyn: 0.

#20, Sam Johnson

Spelade derbyn: 5.

Förluster: 3.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 270 minuter.

Speltid, oavgjorda: 135 minuter.

Speltid, totalt: 405 minuter.

#21, Mihlali Mabhuti Mayambela

Spelade derbyn: 1.

Förlust: 1.

Speltid, totalt: 19 minuter.

#22, Jesper Karlström

Spelade derbyn: 5.

Förluster: 3.

Oavgjorda: 2.

Speltid, förluster: 214 minuter.

Speltid, oavgjorda: 98 minuter.

Speltid, totalt: 312 minuter.

#23, Hampus Nilsson

Spelade derbyn: 1.

Förluster: 1.

Speltid, totalt: 90 minuter.

#24, Tinotenda Kadewere

Spelade derbyn: 1.

Förlust: 1.

Speltid, totalt: 90 minuter.

Publicerad:

LÄS VIDARE