217 miljoner kr bättre än tvåan

FOTBOLL

Malmös enorma dominans efter CL-framgångarna

Sportsligt var det en besvikelse.

Men år 2015 går till historien som Malmö FF:s allra bästa rent ekonomiskt.

Ny siffror visar ”Di Blåes” dominans mot konkurrenterna.

Malmö FF skulle försvara sitt guld.

Men Åge Hareides mannar klarade inte av att hålla fokus både på allsvenskan och Champions League och slutade på en mindre smickrande femte plats i tabellen.

Den ekonomiska rapporten, däremot, är roligare läsning.

Svenska Fotbollförbundet har nu sammanställt alla allsvenska klubbars årsredovisningar från 2015 och siffrorna visar hur MFF:s Champions League-framgångar lett till en total ekonomisk dominans jämfört med de svenska konkurrenterna.

”Fantastiska siffror”

MFF:s överskott uppgick till 231,5 miljoner kronor.

216,9 miljoner kronor mer än Elfsborgs (tvåa på listan).

– Det är fantastiska siffror vi visar upp, men vi är medvetna om att det är intäkter mer av engångskaraktär. Vi pratar mycket om det underliggande resultatet. När vi rensar siffrorna från Europainkomsterna och spelarförsäljningarna så är resultatet minus 8,8 miljoner kronor. Vår utmaning ligger i att hitta långsiktiga och stabila intäkter. Tack vare Champions League-inkomsterna kan vi köpa loss Swedbank Stadion så att vi äger hela arenan, amortera av och minska våra räntekostnader, sa vd:n Niclas Carlnén till Sportbladet i slutet av februari.

Elitlicensen i fara

IFK Norrköping, som blev svenska mästare, hamnade på en 14:e plats på listan över bästa redovisade resultat med minus 5,4 miljoner kronor och Kalmar FF – vars arenaprojekt förvandlats till en mardröm – hamnade sist med -15,8 miljoner kronor.

Värt att notera är också att Gif Sundsvall var den enda allsvenska klubb som visade upp ett negativt eget kapital, vilket i sin tur gör att elitlicensen är i fara.

”GIF Sundsvall har att senast den 1 oktober 2016 lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2016. Detta får inte visa negativt eget kapital för att elitlicens ska kunna beviljas för år 2017”, skrev förbundet nyligen på sin hemsida.