”Real till Camp Nou med Barças recept”

FOTBOLL

Frändén: En ödesmatch som kan avgöra ligan

BARCELONA. Hemmalaget spelar säsongens första Clásico med hela ligan som insats.

Real Madrid åker till Camp Nou med katalanernas metod som segerrecept.

Det kan verka upp och ner, men det mesta är egentligen som det ska i Spanien i dag:

Höstens match står för dörren och vi kan aldrig gissa vad som hände sen.

Foto: Sportbladets Johanna Frändén.

I Katalonien är saker som de brukar och ändå inte. Decembersolen vräker sig ogenerat ut över den spanska östkusten och presskonferensen på Ciutat Esportiva Joan Gamper är proppfull dag före match. Men FC Barcelona ligger inte i vinnarhålet i höst.

Luis Enrique låtsades inte alls om det i går, när han tog emot medierna på klubbens träningsanläggning, sedan några år skymd av den klassiska fotbollsakademin La Masías nya elevbostäder.

– Jag kommer att sova gott i natt. Om man inte klarar av att hålla känslorna i schack i det här yrket är det inte lätt, konstaterade en ovanligt avslappnad ”Lucho”.

Rekordtidigt försprång

Hans sorglösa uppsyn ändrar emellertid inte på det faktum att Real Madrid kommer till Katalonien med ett rekordtidigt säsongsförsprång på sex poäng i ligan.

Förlust på Camp Nou och Barcelona kommer knappast ikapp i år.

Förlust på Camp Nou och en serie matcher måste betraktas som en olycksbådande trend.

Efter chockupplevelsen i San Sebastian förra helgen, där Barcelona kom undan med en mirakulös poäng och hög puls, valde Gerard Piqué att tala klarspråk.

– Vi vinner ingen liga om vi spelar på det här sättet, konstaterade Barcelonas kanske bäste spelare för året.

Piqué vet vad han talar om. Han har vunnit La Liga sex gånger på åtta försök. Under den tiden har Barcelona, mig veterligen, inte förlorat kampen om bollen en enda gång. Inte förrän förra helgen, då Real Sociedad skrapade ihop 52 procents bollinnehav. Det kan låta som en detalj, och enligt de senaste årens defensivare tendenser inom världsfotbollen är det kanske också det, men inom ”barcelonismon” är det det första och obestridliga budordet.

Utan Andrés Iniesta har det inte varit så mycket med den saken. Framåt har Neymar inte gått att känna igen på länge och inte heller Luis Suarez har varit på bettet (förlåt mig!).

Iniesta tillbaka

Att Iniesta åter är med i truppen i dag – det blir hans 34:e Clásico – innebär att Barcelona får tillbaka ett av sina absoluta stödben, och supportrarna en gammal tonårsförälskelse som aldrig vill dö ut. Sedan Andresito gick på La Masía har de fått nya fräscha lokaler, men talangfabriken spottar ur sig allt färre färdiga världsspelare.

I onsdagens cupkväll drabbades Katalonien av en kollektiv kallsup när en hemmafostrad Real Madrid-talang gjorde både a-lagsdebut och mål, när de vita körde över Leonesa med 6–1. Barça fick samtidigt bara oavgjort mot Hercules från tredjedivisionen.

Extra jobbigt i sammanhanget var att 21-åringen från Madrid heter Enzo Zidane och är son till Real-tränaren med samma efternamn.

Det är precis den typen av berättelse som Barça-publiken brukar lyfta, när man frågar dem vad de har som Real Madrid saknar. Autentiskt, hemmagrott och ett helt liv i klubbens tjänst. Enzo Zidane har allt det, men i ”fel” färger.

Hans pappa har ju också haft en del flyt på jobbet sedan det blev hans för ett år sedan.

Real Madrid har inte förlorat på de senaste 32 matcherna och även om de inte spelat uteslutande bländande fotboll har de börjat anta skepnaden av ett framgångståg som aldrig vill stanna.

Det finns många hypoteser kring de vitas förvandling det senaste året. Kanske är segerreceptet så enkelt som att de börjat smygkopiera Barcelona.

Kunnande och karisma

Medan kusinerna i Katalonien nått sina största moderna framgångar under klubbikoner och före detta Barça-stjärnor som Pep Guardiola och Luis Enrique, har Real Madrids megalomaniska president Florentino Perez satsat på ”tränar-tränare” med massor av erfarenhet, men utan historia på Santiago Bernabéu. När Zinedine Zidane tog över ett krisande Real Madrid knöt de vita för första gången på länge ihop klubbhistoria, kunnande och karisma. Av bara farten vann Real Madrid Champions League på första försöket. I ligan låg de för långt efter för att Zidane, sina trollkonster till trots, skulle kunna äta ikapp försprånget. Men han gav dem i alla fall en tröstseger när han bärgade sitt första Clásico förra våren.

I dag är given en annan. Real Madrid kan praktiskt taget avgöra ligan i eftermiddag. Förlust och Barcelona kommer att betrakta matchen som en välkommen vändpunkt.

Som vanligt vet vi bara att det är match klockan 16.15. Ingen kan riktigt ana vad som händer sen.

ARTIKELN HANDLAR OM