”Köpenhamn är bättre än vad de flesta tror”

FOTBOLL

Ranieri imponerad av danskarna efter Leicesters tredje raka CL-seger

LEICESTER. Det är onekligen lustigt med Leicester:

De har åtta poäng på åtta matcher i Premier League, men nio poäng på tre matcher i Champions League.

– Det har med fokus och inspiration att göra, sa en helnöjd Claudio Ranieri efter 1-0 mot FC Köpenhamn.

Inte många väntade väl sig att Leicester skulle göra om samma bragdsäsong i England som i fjol, och de har redan förlorat fyra matcher i ligan (mot tre på hela förra spelåret).

Men när det bränner till mot de stora lagen i Europa drar The Foxes ut på jakt igen. Full pott efter tre omgångar, noll insläppta mål, en Europa League-plats garanterad – och god chans att sluta etta i gruppen. Vilket i sin tur kan betyda en gynnsam lottning i åttondelsfinalen.

Men Porto, Brügge och Köpenhamn – kan de räknas till stora lag i Europa?

– Definitivt, sa Ranieri.

– Köpenhamn är bättre än vad de flesta tror. Ett mycket tufft lag, bra organiserat, farligt att möta. Jag blev imponerad av dem idag, och jag har redan börjat oroa mig inför returen i Köpenhamn i början av november.

Vore ännu en sannsaga

Men vad är det som ändå får Leicester att resa sig så i matcher av den här typen?

– Ren psykologi. När vi har laddat för våra matcher i CL har vi gjort av med massor av mental energi, vilket drabbat oss i den inhemska ligan.

Man kan också se det så här:

Leicesters stora mål den här säsongen är att gå långt i CL. Det vore ännu en sannsaga. Att de skulle slåss i toppen i PL även i år tycks till och med spelarna själva anse för otroligt. De kommer att nöja sig med en placering på övre halvan.

Riyad Mahrez gjorde segermålet efter förarbete av Jamie Vardy och Islam Slimani, som gick upp bakom ryggen på Erik Johansson och nickade fram Mahrez.

Det var en halv sekunds okoncentration från ett annars suveränt FCK-försvar, där målvakten Robin Olsen, vänsterbacken Ludwig Augustinsson (fin offensiv insats från kanten) och mittbacken Erik Johansson alla spelade mycket bra.

– De var mycket svåra att ta sig förbi, mycket stabila, sa Leicesters lagkapten Wes Morgon i tv direkt efteråt.

”Förlorar inte ofta där”

Erik Johansson hyllades stort av FCK:s tränare Ståle Solbakken inför den engelska pressen och menade att svensken gjort en fullständig kanonmatch. Vilket det bara var att skriva under på.

Överhuvud taget var Ståle nöjd med allt utom resultatet, och han ser en bra möjlighet för danskarna att gå vidare från gruppspelet:

– Vi ser fram mot returen på Parken. Vi förlorar inte ofta där.

Det hade förresten mycket väl kunnat sluta med oavgjort för det FCK som hade större bollinnehav och periodvis såg minst lika farligt ut som Leicester.

I de sista darrande sekunderna sköt till exempel Andreas Cornelius ett lågt, snabbt skott som reflexräddades av Kasper Schmeichel. Det var kanske hela CL-omgångens häftigaste parad.

– Det var matchens bästa individuella aktion, tyckte både Solbakken och Ranieri.

Vad den stora, tillresta och livliga FCK-klacken tyckte om den danske keepern i det ögonblicket är en helt annan sak.