”Fansen får bestämma lagets spelarbyten”

FOTBOLL

Uppgifter: Premier League-klubbens galna app-plan

En Premier League-klubb har historiska planer för spelarbyten i framtiden.

Enligt Metro vill man låta fansen bestämma vilka spelare som ska bytas ut – genom att rösta i sina mobiltelefoner under match.

Hemmafansen brukar kallas den 12:e spelaren – men i den moderna fotbollsvärlden får de allt mindre att säga till om. Speciellt i länder utan föreningsdemokrati.

Men det är i just ett sådant land som fansen kan få historiskt mycket att säga till om.

Engelska Metro rapporterar nämligen att en Premier League-klubb – som inte namnges i artikeln – har planer att låta sina fans rösta på vem eller vilka som ska bytas ut under pågående matcher genom en app.

”Kan locka fans”

Enligt Metro är det en ”ledande klubb” som först vill sjösätta tekniken under sina U21-matcher.

Fansen skulle i så fall få prestationsdata på samtliga spelare under matchens gång och utefter statistiken göra sina val.

– De har bett om tillstånd att ge publiken den datan. De har lite publik på sina U21-matcher men de tror att de kan locka 10 000 fans, säger Mark Sear, teknisk chef hos EMC, enligt Metro.

”Är fascinerande”

För att samla in spelardatan skulle spelarna behöva använda ett högteknologiskt armband som mäter hjärtrytm, andning och blodtryck. Dessa används i träning men är inte tillåtna under match.

– Det är faktiskt väldigt likt Champions Manager (ett tv-spel reds anm.) eftersom man dömer spelarna efter nummer. Det är ett fascinerande experiment, säger Sear.

ARTIKELN HANDLAR OM