”Huvudanledningarna till att vi är här”

Foto: TT
Kevin Gameiro.
FOTBOLL

Det är en spelare framför alla andra Liverpool måste se upp med i finalen av Europa League.

Kevin Gameiro har redan gjort sju mål i turneringen och stått för hälften av alla sitt lags fullträffar.

Killen som nobbade att vara Zlatans reserv och ändå fick troféerna han trodde att han valt bort.

Vad är mest värt när du summerar en fotbollskarriär: Din roll i laget eller titlarna du vinner? Det är den delikata fråga Kevin Gameiro ställdes inför efter Zlatan Ibrahimovics ankomst till PSG 2012.

Den franske spjutspetsen hade värvats till PSG säsongen innan efter att ha gjort imponerande 22 mål på 36 matcher för Lorient. Debutsäsongen slutade med mer än godkända 11 fullträffar men så fort Ibrahimovic stod med PSG-tröjan framför Eiffeltornet visste Gameiro sitt öde.

– Ibrahimovics ankomst hjälpte mig definitivt inte. Jag upplevde bra och sämre stunder men det är en klubb som fortfarande betyder mycket för mig, har Gameiro senare förklarat.

Valde bort PSG

På bara sju starter (och 18 inhopp) lyckades Kevin Gameiro skrapa ihop åtta mål och blev fransk ligamästare på köpet. Men då kom alltså den där frågan: Vill du vara lyxjoker i ett stjärnlag eller nyckelspelare i ett sämre?

– Jag vet faktiskt inte vad som är mest givande. Men det är självklart att du som spelare vill spela varje vecka, sa Gameiro innan han aviserade att han skulle lämna PSG för spanska Sevilla.

Snart tre år senare kan vi konstatera att Gameiro inte hade behövt välja. 29 år gammal står fransmannen visserligen kvar på en ligatitel men i prisskåpet återfinns dessutom två raka segrar i Europa League. I kväll hoppas anfallaren kunna säkra ett historiskt hattrick för Sevilla.

– Han är en av huvudanledningarna till att vi är här. När han kom hit hade han först en lite mer understödande roll men var ändå väldigt viktig. Nu har han lyft sig ännu ett steg, berömmer kaptenen Coke inför finalen.

Något som visade sig inte minst i semifinalspelet när fransmannen på egen hand sänkte Sjaktar. Nu väntar Liverpool och för Sevilla chansen att som första klubb vinna tre raka Europa-turneringar sedan Bayern München dominerade Europacupen i mitten på 70-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM