Besked i dag: Ska införa totalförbud

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen föreslår maskeringsförbud

Foto: Snart ett minne blott? Regeringen vill införa förbud mot att maskera sig på läktaren – redan till nästa vår kan det straffas med böter eller fängelse.

Maskeringsförbud kan införas – redan nästa vår.

I dag skickar regeringen ut en remiss om att lagen ska träda i kraft från och med 1 mars 2017.

– Det finns inga rimliga skäl att maskera sig när man går på idrottsevenemang, säger inrikesminister Anders Ygeman till Ekot i Sveriges Radio.

Klubbarna och polisen har huvudansvaret för säkerheten på de allsvenska fotbollsarenorna. Men regeringen hoppas att en skärpt lagstiftning kan hjälpa parterna att hålla ordning på läktarna.

Nu agerar man i frågan om maskeringsförbud.

Debatten har pågått i flera års tid men först nu är regeringens utredning färdig och i dag, tisdag, skickas remissen ut.

”Är ett problem”

Förslaget: Ett generellt förbud mot maskering från och med 1 mars 2017.

– Trots att flera åtgärder redan vidtagits är våld och ordningsstörningar på framför allt fotbollsmatcher fortfarande ett problem. Ett fåtal bråkstakar ska inte få förstöra glädjen i sporten. Det finns inga rimliga skäl att maskera sig när man går på idrottsevenemang, säger inrikesminister Anders Ygeman till Ekot.

Generellt förbud

En tidigare utredning föreslog ett maskeringsförbud som endast skulle gälla vid ordningsstörningar. Det förslag som nu presenteras handlar om ett generellt förbud där undantag endast görs för religionsfriheten och för ”vissa befogade situationer”.

– Vi vill se ett effektivt maskeringsförbud, säger Anders Ygeman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.