Rooneys vädjan: Stanna hemma

FOTBOLL

Publicerar film efter de våldsamma kravallerna

Två brittiska supportrar är dömda till fängelse efter de våldsamma scenerna i samband med Rysslandsmatchen.

Nu vädjar Wayne Rooney till fansen att lugna sig – eller inte komma till Frankrike alls.

– Snälla, res inte hit om du inte har biljett, säger lagkaptenen.

Slagsmålen pågick före, under och efter 1–1-matchen mellan England och Ryssland. Kravallerna har fått konsekvenser för tillresta supportrar, inte minst för de två britter som under måndagen dömdes till två respektive tre månaders fängelse. Dessutom rapporterar AP att två tredjedelar av de ryska fansen nu lämnar Frankrike och flyger hem.

Hotas med diskning

Uefa har också reagerat. Våldet var av sådan karaktär att de har utfärdat en formell varning: upprepas bråket kan berörda lag kastas ut ur EM.

Under måndagen publicerade Englands förbund FA en video där Wayne Rooney och Roy Hodgson uppmanar sina supportrar att lugna sig.

– Vi uppskattar ert stöd på matcherna, men jag vädjar till alla våra supportrar att hålla er borta från trubbel och försöka försäkra sig om att hoten inte verkställs, säger Hodgson.

"Var förståndiga"

Lagkaptenen Wayne Rooney var känslosam i sitt tal till landsmännen. De allra flesta fansen betedde sig lysande, tycker han, och ber därför att inte några få rötägg ska få förstöra.

– Jag vill tacka de engelska fansen för det fantastiska stödet inne på arenan mot Ryssland, säger Rooney och riktar sig sedan till de som tänkt åka till Frankrike för att befinna sig på plats, trots att de inte har matchbiljetter.

– Snälla, res inte hit om du inte har biljett. Och för fansen med biljetter: håll er trygga, var förståndiga och fortsätt med ert fantastiska stöd.

På onsdag möter Ryssland Slovakien och dagen efter spelar England mot Wales.

ARTIKELN HANDLAR OM