Bilen som splittrade svenska landslagen

avPatrik Brenning

Fotbollsgalan river upp gamla sår – det ska Zlatan få

Foto: Magnus Sandberg

Beslutet skapade en spricka mellan Zlatan Ibrahimovic och damlandslaget, problem för Sveriges kungahus och internt kaos på Svenska fotbollförbundet.

Tre år senare gäller total tystnad från de inblandade på SvFF men på måndag kommer de att påminnas om ett av sina mest uppmärksammade strategiska misstag.

För om Anders Svensson fick en bil – vad ska då Zlatan Ibrahimovic belönas med?

Gåvan till Anders Svensson skakade om svensk fotboll så till den grad att det startades ett kallt krig mellan herrlandslagets lagkapten och damlandslagets största stjärnor. Den har orsakat en splittring i svensk fotboll och trots att tre år nu passerat är frågan fortfarande som ett öppet sår på Svenska fotbollförbundets kansli i Solna.

Från SvFF-styrelsen det året sitter fem ledamöter fortfarande kvar. Ordföranden Karl-Erik Nilsson hänvisar via sms alla frågor om bilen till generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Likadant gör Rose-Marie Frebran, Bert Andersson och Anneli Larsson. Samtliga lämnar vändande sms med följdfrågorna om ”vem som bar ansvaret” och ”om styrelsen var informerad” helt obesvarade.

”Jag sa det på skämt”

Bara vice ordförande Jörgen Eriksson svarar i telefonen men han säger sig inte minnas diskussionerna innan galan 2013.

– Det är detaljer i verksamhetsfrågor som vi i styrelsen inte var så inblandade i. Jag kan inte detaljerna som föregick, säger Jörgen Eriksson.

Minns du mötet dagen innan där styrelsen enligt mina uppgifter blev informerad om presenten?

– Nej, det gör jag inte. Jag vet att det enda styrelsen var tydlig med var att vi var i startblocken med en avtackning på damsidan då också. Det var vi tydliga med men tydligen inte nog tydliga. Vi var nog många som blev överraskade för ansvaret är självklart styrelsens men vi var inte insatta i alla detaljer. Det kan man självklart ifrågasätta om vi inte skulle varit.

Men det finns en som nu ska berätta. Om mötet dagen innan galan, att styrelsen var informerad om presenten och om kaoset som uppstod på Globens golv i direktsändning. Han kommer också bekräfta att kompensationen till Therese Sjögran planerades först i efterhand. Men för att verkligen förstå effekten av presenten måste vi först vrida tillbaka klockan.

För det började i Kazakstans huvudstad Astana den 10 september 2013. Zlatan Ibrahimovic hade räddat hem en 1-0-seger framför militärpolisen inne i den dånande Astana Arena i Anders Svenssons 144:e landskamp.

– Jag fick en plakett för rekordet och så sa de att det skulle bli en mer formell uppskattning senare och jag sa att jag ville inte ha en handduk utan ge mig en bil. Ge mig en Volvo sa jag på skämt...

”De kan få en cykel”

Nästan på dagen två månader senare satt veteranen vid landslagets bord vid Fotbollsgalan i Globen när Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft tog mikrofonen och bad Svensson att ställa sig upp. När Anders Svensson några minuter senare fick sätta sig ner igen mötte han sin förvånade frus blick med ett par bilnycklar i handen. Ingen anade då de svallvågor som skulle följa av den generösa gåvan.

Förbundet blev omedelbart ifrågasatt på sociala medier för att damlandslagets rekordinnehavare Therese Sjögran inte fått samma present utan tvingats nöja sig med en blombukett. Framför tv:n satt samtidigt Thomas Ravelli, vars rekord Svensson hade slagit, och undrade om han kunde byta in den keramikklocka i svart och vitt (den skulle se ut som en fotboll) som han hade fått vid sitt rekord.

Men det var bara början.

Skattereglerna gjorde att Svensson inte ens kunde ta emot bilen som gåva och först i december kom parterna överens om lösningen att mittfältaren skulle få leasa en bil på förbundets bekostnad. Då hade Therese Sjögran kompenserats med elektronik och resor till samma värde som bilen – en hyllning SvFF påstod var inplanerad redan innan galan. Sedan gav sig Zlatan Ibrahimovic in i debatten.

– Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta... Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sa Zlatan till Expressen.

Stoppades från mötet med kungafamiljen

Reaktionerna från det svenska damlandslaget var starka.

”Aldrig har jag under dessa år behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om DAMfotbollen”, skrev bland annat Caroline Seger på Instagram.

Sedan dess har relationen mellan svensk herrfotbolls störste stjärna och damlandslaget varit ansträngd. Förbundskapten Pia Sundhage bjöd visserligen in 34-åringen att träffa laget men Zlatan hörsammade aldrig inbjudan. I december 2014 gav Ibrahimovic istället sitt svar.

Kungaparet skulle då besöka Zlatans franska klubb Paris Saint-Germain där ett möte med Ibrahimovic samt damlagets svenska representanter Caroline Seger och Kosovare Asllani stod på programmet. Men kvällen innan fick damduon ett samtal.

”Vi var bjudna för att idag träffa Kungen och Drottningen, i går kväll blev det tydligen ’inställt’ vilket inte gällde för alla. Varför det blev så här låter vi vara osagt. Dock vill vi poängtera att det har ingenting att göra med vårt kungapar”, skrev Asllani på Facebook.

Då hade Zlatan, enligt boken ”Ibra – grandeur nature”, ringt till PSG:s klubbledning och sagt ”det är de eller jag”. Anledningen ska enligt författarna Damien Degorre och Arnaud Hermant, till vardags PSG-experter på tidningen L’Équipe, ha varit en besvikelse från Zlatan över att Asllani och Seger enligt hans uppfattning inte applåderade när han tilldelades Guldbollen på Fotbollsgalan 2014 – ett år efter bilincidenten.

Men hur reagerade förbundet på sprickan? Och vem ordnade bilen, hur planerades egentligen överraskningen till Anders Svensson och vad har Svenska fotbollförbundet lärt av läxan? Det är frågor ingen av de inblandade vill svara på.

”Det var ett kaos”

Enligt Sportbladets uppgifter var det dåvarande generalsekreteraren Mikael Santoft som, tillsammans med landslagschefen Lars Richt, var drivande i idén att ge Anders Svensson en bil. Sportbladet har sökt Mikael Santoft utan resultat och när Lasse Richt, en av Zlatans närmaste män i landslagledningen, får höra ämnet för intervjun över telefon vill landslagschefen stoppa hela publiceringen.

– Eftersom jag inte tycker att ni ska skriva om det kommer ni inte få något av mig heller. Då var då och nu är nu och nu ser vi framåt. Varför ska jag prata om det nu?

Du tror inte att det ofrånkomligen kommer komma upp ändå när Zlatan nu ska hyllas?

– Inte om inte ni tar upp det. Det är du som triggar upp.

Men det finns en som nu vågar berätta.

Per Darnell satt med i Svenska fotbollförbundets huvudstyrelse 2013 och vid ett hedersbord i Globen när Anders Svensson fick nycklarna till Volvon ur generalsekreterare Mikael Santoft hand.

– Det var ett kaos, förstås, eftersom man inte insåg att det nog inte var så klokt gjort. Man blev fartblind. Det var viktigt att hylla Anders och det gjorde man. Men man tänkte inte hela vägen. Man kan inte hålla på med gåvor. Det är löjligt att ge en bil till mångmiljonärer. Uppmärksamheten är viktigare, att man verkligen visar uppskattning för vad de gjort för svensk fotboll.

Darnell beskriver hur det började surras kring borden i Globen så fort Anders Svensson satte sig ner på sin stol snett mitt emot Zlatan Ibrahimovic vid landslagsbordet igen.

– Det var mycket diskussioner. Jag satt med Elitfotboll dam vid deras bord och där blev det omedelbart mycket diskussioner. Varför en bil? Vad har det här med fotboll att göra?

Hur reagerade du själv?

– När bilen kom in blev jag förvånad och upprörd. Så kan man ju inte göra. Men sedan måste man ställa sig lojal till fattade beslut.

Hård kritik på internt möte

Efter galan fortsatte diskussionerna och vid ett krismöte på förbundet riktade de anställda skarp kritik mot den administrativa ledningen med generalsekreterare Mikael Santoft i spetsen.

– Alla var väldigt ledsna över vad som hade hänt när man insåg vad man hade gjort. Ingen ville ha det på det här sättet. Det var en jobbig tid sen och värst blev det nog för Karl-Erik eftersom han fick ta den mesta skiten. Men alla ställde sig snabbt bakom att det här inte var bra och att det inte skulle hända igen och sedan började omgående diskussionerna om hur vi skulle kompensera det. Det blev det första fokuset. Men då var det för sent. Man kan inte backa tiden. Vi fick ta kritiken och den tycker jag vi skulle ha. Men det ökade också medvetenheten om jämställdhet i styrelsen och det blev också en effekt redan på galan året efter när vi hade diskussioner om vilket landslag som skulle komma in först och allt sånt, säger Darnell.

Men du säger själv att du reagerade direkt, varför stoppade du inte det tidigare?

– Jag var inte med på styrelsemötet dagen innan när resten informerades eftersom jag var på medlemsmöte med Elitfotboll dam, annars hade jag kanske vaknat. Men det blev en överraskning för mig på galan.

Men övriga styrelsen informerades dagen innan?

– Ja.

Zlatan frågade efter bil – får en hyllning

Svenska fotbollförbundet vill inget hellre än att lägga fadäsen på Fotbollsgalan 2013 bakom sig men kommer ofrånkomligen att bli påminda som händelsen när Anna Brolin öppnar ytterligare en gala i Globen på måndag. För trots oviljan från de inblandade på fotbollförbundets att kommentera ämnet så kommer diskussioner uppstå när Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson och Erik Hamrén ska avtackas. För vad ska de egentligen få?

– Jag frågade ju också efter en bil. Det är klart att man vill ha något tillbaka efter det man gjort, sa Zlatan efter galan 2013.

Zlatan Ibrahimovic som ensam anses god för över en miljard kronor, har Volvo som personlig sponsor och disponerar ett privatflygplan för sina resor. Vad ska Svenska fotbollförbundet ge Ibrahimovic som tack för att han lyft svensk fotboll, dragit storpublik till landskamperna, inspirerat unga svenskar att börja idrotta och gjort fler mål än någon annan i den svenska landslagströjan?

Klart är att någonting har hänt inom Svenska fotbollförbundet sedan Anders Svensson fick sin Volvo för svaret på vad Zlatan ska få är: Ingenting alls.

– Jag tycker vi ska hylla våra unika fotbollshjältar ännu bättre än vi gjort hittills men jag tror inte att personliga gåvor är rätt väg. Vi kan göra det på ett mer fotbollsrelaterat sätt som ständigt påminner oss om deras fantastiska insatser och vår fotbollshistoria, säger SvFF:s nye generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Det ska SvFF göra genom en speciell hyllning på Fotbollsgalan innan statyer i sinom tid säkerligen kommer resas över 34-åringen. Men ingen present alltså, trots att Per Darnell annars hade ett förslag.

– Zlatan kanske kan få en cykel...