Fotbollsprofilerna om EM i Frankrike

FOTBOLL

Fotbolls-EM har nått fram till kvartsfinalerna.

Sportbladet ringde upp sex svenska fotbollsprofiler om Sveriges EM, Lasse Lagerbäcks Island och vilka som vinner turneringen.

1. Vilka är dina främsta intryck av EM så här långt?
2. Varför misslyckades Sverige?
3. Hur ser du på Zlatans EM?
4. Hur ser du på svenska landslagets framtid?
5. Varför lyckas Lagerbäck och Island?
6. Hur långt når Island?
7. Har du någon hälsning till Lagerbäck?
8. Vilka vinner EM?

Gary Sundgren, 48, Stockholm

Före detta landslagsspelare. Kriminalvårdare.

Foto: AP
Sundgren.

1) Jagtycker det varit ett skapligt EM, men det är inte så kul att Portugal går till semifinal utan att ha vunnit en match. Både Ungern och Polen har varit väldigt positiva. Ungern chockade och vågade, det är kul. Det har alltid varit så att de mindre nationerna spelar mer som Island på kontringar men Ungern spelar bra.

2) Svårt att säga att det är på grund av att en spelare inte lyckades, men mycket hänger på Zlatan. Är han bra så är hela Sverige bra. Vi hade lite oflyt också, Första matchen förstörde för oss, annars hade man kanske kunna gå vidare. Jag tycker det är tråkigt för Eriks (Hamrén) skull framför allt. Han har fått mycket skit men är en väldigt duktig tränare.

3) Han kom inte upp i nivå. Offensivt var det inte alls bra.

4) Det är jättesvårt att säga men det blir en helt annan prägel med Janne Andersson. Det blir svårt att inte spela någon träningsmatch inför den första kvalmatchen mot Holland. Han sätter väl sin prägel på laget och det är därför han är förbundskapten.

5) De är ett lag och har ingen jättestor fixstjärna. De jobbar ihop som ett lag, mer än Sverige. Lagerbäck har fått dem att inse att det är hårt jobb gäller. Man kan inte med en spelare.

6) Det tar stopp nu, Frankrike är för bra. Lagerbäck ska vara stolt att ha tagit Island till kvartsfinal.

7) Jag önskar honom all lycka till och hoppas att Island vinner. Jag har haft honom som tränare och han är en otroligt underbar människa med fötterna på jorden.

8) Italien känns väldigt bra, om inte Tyskland så vinner Italien.

Kennet Andersson, 48, Göteborg

Bronshjälte i VM 1994. Konsult.

Foto: AP
Kennet Andersson.

1) Dels var jag nere och såg Sveriges första match och stämningen var helt fantastiskt tillsammans med irländarna. Alla var där för samma ändamål, att ha kul och visa att vi är här för fotbollens skull. Fotbollsmässigt är det jäkligt mycket Island. Det är det stora stora som man höjer på ögonbrynen för och det är häftigt.

2) Det är just att gå ut och göra det man ska göra, att våga och ha modet att göra det. Det fanns inte mot Irland och tyvärr räcker det inte. Det blev bättre och bättre men motståndarna var bättre än oss, det var inte konstigt att förlora mot Belgien och Italien i en sådan tuff grupp.

3) Den är absolut i nivå med Sveriges. Han tillhör Sverige och det räcker inte. Har man inte ett avslut på mål säger det allt. Det har att göra med hela laget och Zlatan är en del i det. Det är inte bra nog.

4) Den är ljus, jättehäftigt. Vilken drömposition för Janne att komma in i. Zlatan slutar, nytt material, hungriga och bra killar med Ekdal, Forsberg, Guidetti med flera. Det ser jäkligt bra ut.

5) De har en idé och ett sätt att spela på och de försöker förhålla sig till det så mycket som det bara går. Man gör allting till 100%. Det är tydliga idéer som man accepterar som fotbollsspelare. De spring som djur och orkar, och de verkar verkligen ha roligt när de gör det. Det är alla ingredienser som är grundläggande i ett fotbollslag.

6) Får man motståndarna att darra kan de gå hur långt som helst. England är ett bättre lag sett till fotbollsspelarna men de darrade och var inte ens nära. Frankrike har ännu bättre fotbollsspelare men har sett lite darriga ut så då kan de slå dem också. De har chansen att gå hela vägen.

7) Lycka till. Det är för jäkla kul att se. Man är stolt på något sätt att få ha jobbat med honom och att han inte har förändrats. Han har haft hårt tryck på sig i Sverige men litat på sin model. Facit kan han köra upp i de flesta människors ansikten.

8) Jag har blivit väldigt förtjust i Italien, men jag har sagt Tyskland från första början. De har sett starka ut och det finns nog ett litet sparkapital i laget också. Varken Thomas Müller eller Mesut Özil har gjort mål och ändå ångar man på som vanligt.

Magnus Hedman, 43, Solna

Före detta landslagsmålvakt. Bland annat föreläsare och målvaktstränare.

1)

Island. Garanterat. Sättet som de överraskat  har chockat hela fotbollsvärlden. Jag trodde aldrig det skulle gå så bra. Det var starkt att bara ta sig vidare från kvalgruppen.

2) Lite klassiskt svenskt, att inte leverera rätt. Det var spänt i första halvlek mot Irland och direkt när vi låg under så drog vi igång när andra laget började backa. Någonstans handlar det om att om många litade sig för mycket på Zlatan. Den mentala delen i den första matchen gjorde att resterande EM inte blev så bra.  Jag köper inte att folk snackar om att folk halkade, det kan alltid hända. Det är Irlands-matchen vi hade behövt vinna.

3) Han försökte och försökte och gjorde mycket bra. Man får komma ihåg att han är en spelare och inte ett helt lag även fast han gjort mycket för Sverige på egen hand. Den här gången var det stolpe ut. Även fast vissa avslut var fantastiska så fick han inte till det.

4) Jag vet inte riktigt. Det är ett par spelare som slutar, tongivande utanför och på planen, vilket alltid påverkar på ett eller annat sätt. Nu är det läge för ett ordentligt nybygge tycker jag. Inte bara för saken skull utanför att många av spelarna slutar. Vi behöver ha in fredjiga spelare som tar för sig som Guidetti har gjort, som vill prestera och inte är rädda. Vi behöver den mentaliteten som U21-laget visade förra sommaren. Hur det kommer gå är omöjligt att säga.

5) Det var ingen som trodde på Island och de har hittat en formula för att aldrig ge upp.

De har gått in och bestämt sig att ta chansen fullt ut och det spelar ingen roll vilka som står på andra sidan. Lars Lagerbäck är grym på att få ut maximalt av ett lag. Jag är jätteglad för hans skull.

6) Hade du frågat innan EM så hade jag sagt att de inte tagit sig vidare från gruppen. Nu kan man inte ens börja titta på om de ska gå vidare över huvudtaget. Det är Frankrike man möter, hemmanationen, som har en jäkla press på sig. Det är inte omöjligt att Island går till semifinal.

7) Lycka till och att jag är med honom hela vägen.

8) Tyskland. De har kommit igång och är starka på varenda position. När de får igång sitt maskineri så känns för tunga helt enkelt. De har vacklat lite men tyskarna bara växer och växer.

Roland Nilsson, 52, Göteborg

Före detta landslagsspelare. Tränare för P16-landslaget.

1) Att de defensiva lagen som har backat hem och gjort det svårt har fått stor utdelning.

2) Det är att första matchen blev så viktig. Nu fick man visserligen oavgjort men jag tror att man hade behövt ha ett bättre spel i första matchen för att ta med sig in i turneringen än vad det blev. Det är en tam första match vilket gör att man som spelare blir osäker. Det visade sig i de övriga matcherna även fast det blev bättre mot Belgien, men då spelade man med kniven mot strupen

3) Det är samma som de andra. Han kom inte riktigt upp i den nivån som man måste göra för att gå vidare i ett EM-slutspel.

4) Nu måste man bygga nytt och det är inte lång tid kvar tills det börjar dra igång med nytt kval igen. Det blir fullt jobb för Janne (Andersson) framöver.

5) Det är ju det defensiva sitter klockrent. De har tränat hårt och är disciplinerade men det är inget nytt när det gäller Lasse. Jag har själv varit med i det snacket. Sedan har Island en härlig go i laget, när man väl försvarar sig och ställer om så gör man det på ett väldigt bra sätt. De är rädda om bollen och framför allt beredda att offra sig.

6) Svårt att säga, så klart att det är en tuff uppgift mot Frankrike på deras hemmaplan, det är ett tryck som kommer vara svårt att stå emot. Samtidigt vet man att om de får ett mål med sig betyder det oerhört mycket. Men fransmännen lär inte underskatta Island.

7) Bara kör på som vanligt, du har allt att vinna och ingenting att förlora.

8) Jag tror att Tyskland tar det. De har ett bra offensivt spel och samtidigt ett bra defensivt spel. Det såg lite sådär ut i början men de har blivit starkare ju längre turneringen har pågått.

Thomas Ravelli, 56, Göteborg

Före detta landslagsmålvakt och straffhjälte i VM 1994. Föreläsare och konferencier.

1) Det har inte varit några riktiga kanonmatcher. Det som stuckit ut är att det har varit mål så sent i matcherna, det har jag reflekterat över. Annars har det varit än så länge varit ett ganska intetsägande EM förutom att Island har överraskat så otroligt mycket. Det har varit få röda kort också, ett ganska snällt EM.

2) Många av spelarna var inte i sin bästa form. Det gäller att man får ett dussin spelare som spelar på toppen av sin förmåga och att man har lite tur med sig. Framför allt måste du toppa formen på många spelare, och det hade vi inte nu.

3) Som Sveriges. Jag tycker inte det var många som fick godkänt. Isaksson och Olsson spelade på den nivån de kan göra. Resten kan mycket bättre. Det konstiga med Sverige var att när vi ligger under med 1-0 mot Irland så började vi spela bra fotboll.

4) Nu är det en omstart, det är ett nytt landslag som ska plockas fram men nya stöttepelare då Isaksson, Källström och Zlatan slutar. Vi kanske inte ska sätta så hög press på det nya laget så vi får låta dem komma igång ordentligt. Jag tror på att vi kan plocka fram ett bra fotbollslag igen och utnyttja U21-spelarna som spelade så bra förra året. Jag ser positivt på svensk fotboll. Kan Island så kan vi.

5) Det är ju typiskt Lagerbäck, laget. Alla jobbar för varandra och vet vad de ska göra på plan. Det är klart en del tur också men framför allt ett hårt jobbande lag där laget är viktigare än jaget.

6) Nu är bensinen slut tror jag. Nu vet fransmännen vad som väntar och de är oerhört förberedda på vad som komma skall. De måste se upp på fasta situationer med inkasten för där är Island livsfarliga,. De har spelat över sin förmåga samtidigt som motståndarna inte har fungerat. Det var roligt så länge det varade.

7) Ett stort grattis och jag hoppas innerligt att jag har fel. Ett stort lycka till. Man gläds med hela det isländsk laget, Lagerbäck och landet. De behöver all framgång man kan få.

8) Jag tror att Tyskland vinner, det säger jag med hjärtat. De spelar den roligaste fotbollen.

Victoria Sandell Svensson, 39, Stockholm

F.d landslagsspelare. Sportchef Elitfotboll Dam.

1) Vi var på plats mot Italien och Belgien och som före detta spelare att få vara med fansen var skithäftigt. Sedan har jag varit imponerad av Island,

2) Öppningsmatchen var inte den bästa. De spelade bättre mot Italien och framför allt mot belgien. Irland var nyckelmatchen, de hade behövt vinna den.

3) Det är klart att mycket kretsar kring honom och det är han som får kritiken, han är ju den bästa vi har och har haft i Sverige. Det blir väldigt stor press på honom och det är också så att alla måste lyckas för att en ska lyckas. Han ligger bakom de chanserna som kommer, målet mot Irland och i de andra matcherna.

4) Det är kul. De går rätt in i hetluften mot Holland och jag tror på en omstart. det blir spännande att se Janne Anderssons första trupp. Jag tror stommen kommer se ut som den har gjort men det kommer säkert dyka upp något nytt namn. Jag tror att Janne kommer fokusera på försvarsspelet först och främst för att sedan bygga framåt.

5) De har haft en klar och tydlig strategi hur de vill spela och de har ett strukturerat försvarsspel som ligger rät i positionerna. Kollektivet har fungerat perfekt och det gör att de individer som sticker ut lite extra kliver fram lite extra. Alla tar sin roll och gör det på planen. De får ju ett tidigt kvittering efter England straff och man måste också ha lite flyt.

6) Man vet aldrig, jag tror banne mig att de kan rå på Frankrike. Nu möter de hemmanationen och går en ännu större match än den mot England. De spelade ett perfekt försvarsspel i förra matchen och det måste de göra igen. Island har en stor chans men de måste också orka genomföra en sådan bra match till som mot England. Allt kan hända.

7) Lycka till. Jag håller ju på Island. Jag tror på dem

8) Italien har varit över förväntningar, men som vanligt har Tyskland varit kollektivt och ruggigt starka. Jag har tippat Tyskland som vinnare.

ARTIKELN HANDLAR OM