"Håller tummarna för att det inte ska hända på matchdag"

avPetra Thorén

Lotta Schelin bryter tabut kring mens och idrott

1 av 2

Lotta Schelin har den senaste veckan lyft den tabubelagda frågan kring menstruation och idrott.

Nu ser fotbollsstjärnan fram emot Sportbladets unika granskning inom ämnet.

– Det låter skitbra, säger Lotta Schelin om materialet som presenteras inom kort.

Förra veckan drog Lotta Schelin uppmärksamheten till sig när hon talade om menstruation, ett ämne som det sällan talas om öppet. Det har blivit stor uppståndelse kring hennes uttalanden.

– Det verkar som att det är många som tycker att det är på tiden att vi bryter menstabut inom idrotten, säger Lotta Schelin.

Fotbollsstjärnan agerade i samarbete med företaget Libresse som presenterade en marknadsundersökning som bygger på 221 intervjuer med svenska kvinnor, både motionärer och elitidrottare och som visade på att många upplever det problematiskt att träna vid mens.

– Som elitidrottare gör man alla möjliga hälsotester och läkarna har stenkoll på min kropp, men frågan om mens och hur den påverkar mig och min prestation har jag aldrig fått av vare sig läkare eller tränare. Det känns nästan lite tabubelagt. Vi måste börja prata om mens inom idrotten i Sverige, och därför kommer jag nu börja i min egen klubb Rosengård med att se till att vi få upp den här frågan på alla nivåer både bland ungdomar och elit, säger Lotta Schelin i samband med att undersökningen presenterades.

En av 301 svarande

Sportbladet har under 2016 gjort en liknande undersökning, en större granskning som riktar sig helt mot svenska elitidrottande kvinnor. Totalt 756 kvinnor på landslagsnivå från 18 år och uppåt i 52 olika sporter har tillfrågats och 301 svar har kommit in.

Granskningen, som handlar om menstruation, preventivmedel och graviditet, kommer att presenteras inom kort.

Lotta Schelin är en av de 301 som har svarat:

Upplever du att det finns ett tabu kring de här frågorna?

– Ja, det tror jag att det finns överlag. Det har funnits ett öppet klimat i de lag som jag spelat i, men längre ner i åldrarna finns det inte underlag för hur man påverkas. Det finns ett allmänt tabu, det är mer klassiskt att säga att man har ont i magen istället för att man har mens. Det tycker jag, säger Lotta Schelin.

Hur kommer du att agera kring frågan i Rosengård nu?

– Jag har mycket idéer och tankar och hoppas att man får möjlighet och utbildning. Man kan ju börja med hygienfrågorna och se till att det finns bindor och tamponger till alla lag. Att det finns som en naturlig del i sjukvårdsväskorna.

Har du själv spelat match de första dagarna av mens?

– Det har hänt att jag fått mens när vi precis ska gå ut på planen och då får man lösa tampongläget. Direkt när mensen är där händer det något med kroppen. Men det är sällan som det har påverkat mig, när jag haft det som värst har det varit i träningssammanhang. Men visst är det alltid så man håller tummarna för att det inte ska hända på matchdag, säger hon.

Negativa reaktioner

Du har, vilket är känt sedan tidigare, problem med migrän. Finns det en koppling där i menscykeln?

– Ja det finns ett samband. Mer att det påverkar migränen, jag får mer kring mens.

Vilka reaktioner har du fått sedan du lyfte frågan förra veckan?

– Egentligen mest positiva. Jag luggar inte genom allt på sociala medier, men där finns väl lite negativa reaktioner. Men 95 procent av reaktionerna är positiva. Det har blivit mer uppståndelse än jag hade trott. Det verkar som att många tycker att det är på tiden, säger fotbollsspelaren.

* * *

KOMMER SNART: Unik granskning

• Stort frågeformulär om menstruation, preventivmedel och graviditet med 301 svenska idrottskvinnor på landslagsnivå

• Kvinnornas egna berättelser om besvär med menstruationen, mixtrande med p-piller och bristen på kunskap: "Jag kunde sitta ihopkrupen på bassängkanten och sen bara hoppa i och köra. Jag hade ofta väldigt ont, men jag simmade alltid som bäst när jag hade som mest ont. Sen kröp jag ihop som en liten boll".

• Simon Bank om den tabubelagda frågan.

• Forskarens förslag