”Morsan var lite orolig...”

FOTBOLL

Albin Ekdal om känslorna inför Turkietresan

Situationen i Turkiet väcker tankar och känslor hos de svenska landslagsspelarna.

Mittfältaren Albin Ekdal förlitar sig på att säkerheten är stor nog, men känner en viss olust inför resan till Antalya.

Och hans nära och kära har reagerat.

– Morsan var lite orolig när jag sa hej då till henne i morse.., säger Albin Ekdal.

Turkiet har under en längre period skakats av terrorattacker. De senaste dagarna har spänningen ökat.

I lördags exploderade en bomb på en shoppinggata i Istanbul och under söndagen ställdes derbyt mellan Galatasary och Fenerbahce in.  Enligt uppgifter under måndagen ska IS ha planerat ett attack likt den i Paris i november i samband med matchen.

På onsdag ska de svenska landslagsspelarna, utom Zlatan Ibrahimovic som har fått ledigt, åka till Turkiet. På torsdag spelar Sverige mot Turkiet i en vänskapsmatch i turistorten Antalya.

Hoppas förbundet gjort läxan

Spelarna följer utvecklingen via media och talar om läget i landet som de ska besöka. Hur det berörs är olika.

– Det är väldigt tragiskt det som händer. Man tänker på alla drabbade oavsett var det sker. Men just nu litar man på förbundet och de följer utvecklingen. De säger att matchen ska spelas och då är det så. Fotboll är en sport som sprider glädje och vi ska åka dit och sprida det, säger mittfältaren Emil Forsberg.

Albin Ekdal:

– Det är något vi pratar om när vi sitter och äter. Det har inte gått förbi någon att det varit oroligt i Turkiet de senaste dagarna. Alla berörs på ett eller annat sätt. Nu ska vi ner dit, det är klart att det ligger i bakhuvudet och spökar lite. Vi får försöka fokusera på matchen, säger Albin Ekdal och påpekar:

– Vår bild är att har SvFF gjort sin läxa rätt så litar vi på dom och åker ner. Jag känner personligen ingen oro, säger han.

När frågan om hans anhöriga gör det däremot berättar Albin Ekdal att hans mor var lite orolig när de tog avsked under måndagen.

– Morsan var lite orolig när jag sa hej då till henne i morse.., säger Albin Ekdal.

Har ni spelare fått tillräcklig information från landslagsledningen?

– Jag tror att vi kommer att snacka mer om det i kväll när vi har ett längre möte. Men jag tror att alla som läser tidningarna ser vad som händer. Som senast i går när derbyt blev inställt, det är lite obehagligt, men jag tror inte att vi skulle åka ner om det dök upp det minsta hot. Jag känner mig personligen inte orolig, men lite olustig inför att åka ner dit.

Blev det skillnad när det var ett hot riktat mot en fotbollsarena som i Istanbul under söndagen?

– Det tänkte man redan när det var hot mot Stade de France. Det är mycket folk på plats. Men jag tror att det är något som alla lever med i dagens samhället. Det finns ett terroristhot även i lugna, fina Sverige.

Förbundskapten Erik Hamrén sa på presskonferensen just före den mixade zonen att han tror att det råder ett lugn i spelargruppen.

– Jag har pratat med spelarna, framför allt de vi har i Turkiet, och lyssnat vad de säger. Och utan att ha frågat alla spelare tror jag att de har samma uppfattning som jag har – vi har olika roller i landslaget och olika saker som vi har snavar för – och vi litar på varandra i de roller vi har. Jag tror att spelarna resonerar som jag gör i den frågan, säger Erik Hamrén.

ARTIKELN HANDLAR OM