Hjälte för Blåvitt – och Blågult nästa?

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg besegrade Jönköpings Södra med 3-1.

Emil Salomonsson stod för två mål och ett assist inför Erik Hamréns förlängda arm, Håkan Ericson.

– Salomonsson var väldigt bra, säger U21-förbundskaptenen till Sportbladet.

Överraskande utslagna ur Svenska cupen hade IFK Göteborg svårt att få träningsmotståndare den här helgen. Jönköpings Södra gick med på spel under fredagen (sedan länge planerad ledighet under lördag och söndag för J-Södra).

Den allsvenska nykomlingen kom med en B-betonad uppställning och lät exempelvis provspelaren, ytterbacken Alejandro Portillo, spela från start.

Klasskillnaden mot topplaget IFK Göteborg märktes tydligt. Blåvitt dominerade spelet med eftertryck under långa perioder med snabba uppspel, spel på ett tillslag och hög press mot gästerna.

Stor uppvisning hade speciellt högerbacken Emil Salomonsson inför ögonen på U21-förbundskaptenen (och Erik Hamréns högra hand) Håkan Ericson, som var på plats på Prioritet Serneke Arena.

Salomonsson passade fint fram Sören Rieks till 1-0 i 23:e minuten, gjorde lite turligt 2-0 med ett skott från distans via ett ben (38) och placerade in 3-0 (53) säkert på en straff.

Ericson på plats

Högerbacken imponerade med precisa inlägg, sedvanliga löpningar på kanten, fin teknik och bra passningar.

På tisdag tar Erik Hamrén ut A-landslagtruppen till landskamperna mot Turkiet borta (24 mars) och Tjeckien hemma (29 mars). Det är sista tillfället för Hamrén att testa spelare innan truppen till EM tas ut senare i vår, i maj.

Håkan Ericson säger om Salomonsson:

– Emil har alltid stått för mycket fart, men jag tycker han har utvecklats i sitt beslutsfattande. Han är bra i sitt passningsspel, han sätter sina medspelare i bra lägen och kliver själv fram vid rätt tillfällen offensivt.

– Däremot testades han inte speciellt mycket defensivt i den här matchen, säger Ericson. Men som helhet var Emil väldigt bra.

Emil Salomonsson själv säger om sin match med två mål och ett assist:

– Det är första gången jag gör två mål för Blåvitt i en match. Det var kul. Men jag tycker vi gör en dålig match. Vi var lite trötta och sega och fick inte igång något tempo.

Hur bra form är du i själv?

– Jag är inte toppform än. Jag behöver två veckor ytterligare, säger Salomonsson som tvingades till ett par veckors vila efter att rivit upp ett djupt sår på ett staket under matchlägret i Dubai.

”Behöver slipa på detaljer”

Kan du spela matcher 24 eller 29 mars?

– Haha, ja, det tycker jag. Det är två veckor exakt tills dess. Jag vet vad det är för matcher då. Jag behöver slipa på lite detaljer i mitt spel.

Håkan Ericson tycker att du har utvecklat ditt beslutsfattande på planen.

– Det håller jag med om. Jag har lärt mig hur jag ska använda min fart. Jag spelar på få tillslag och sedan försöker jag springa runt mina medspelare. Vi har så skickliga passningsspelare att de kan hitta mig om jag löper i ytorna.

Har du kommit närmare A-landslaget?

– Ja, det tycker jag. Framförallt efter januariturnén kändes det bra. Erik (Hamrén) fick se hur jag har utvecklats på nära håll. Jag känner att jag är närmare. Jag kommer slita järnet tills jag kommer med.

Om Emil Salomonsson var träningsmatchens främsta behållning som helhet så stod J-Södras Robert Gojani för den främsta enskilda individuella prestationen. Inhopparen slalomdribblade sig igenom IFK Göteborgs försvar på ett mycket elegant sätt och reducerade till 1-3 i 75:e minuten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.