Seger-vapnet som ska ta Sverige till OS

FOTBOLL

Kaptenen redo att leda Blågult till Rio: ”Det vore skitroligt”

Rotterdam. OS-kvalet har gått i sådan expressfart att inte ens spelarna har hängt med.

Ska Sverige ta kommando över ödesmatchen mot Nederländerna behövs någon som styr tempot.

Då behövs ett Seger-vapen.

Foto: Sportbladets Anna Tärnhuvud och Kristoffer Bergström.

Dagen före OS-kvalets avgörande är Rotterdams väder förrädiskt. Vårigt i en minut, råkallt i nästa.

Halv elva stannar den svenska bussen vid Sparta Stadion, den som tar 11 000 åskådare och kallas Het Kasteel, Slottet. Olivia Schough bär rejäla gula hörlurar, resten har missat rådande mode för anländande fotbollsstjärnor och småpratar på väg mot planen.

En trappa leder upp till konstgräset. Spelare och ledare går där, Lotta Schelin kliver upp, sedan Pia Sundhage och bland de sista Caroline Seger.

Får inte förlora

Till synes oberört sträcker sig Sveriges lagkapten efter en gul stolpe, en så kallad slalompinne, och tar tvåhandsfattning. Hon svingar mot Sportbladets fotograf Anna Tärnhuvud – swooosh – men avbryter rörelsen framför kameran.

Det finns inte ett uns aggressivitet i gesten. Inför kvalets tuffaste uppgift verkar Seger avspänd, harmonisk, skojfrisk.

Segrarna mot Norge och Schweiz gör att Sverige leder kvalgruppen, men vid förlust mot hemmalaget Nederländerna tappar de OS-platsen.

Jämfört med VM i fjol satsar svenskorna på högre tempo. Och visst går det undan, men ibland har reglagen varit så uppvridna att spelarna inte har hunnit med. Långbollar har hetsats i väg.

Efter den stängda träningen berättar Pia Sundhage att Seger behövs för att lugna blågults spel.

– Hon är viktig i det spelet. Men det finns ett antal passningar från vår backfyra som skulle kunna ha bättre kvalitet. Blir de bättre kommer också Seger att bli bättre,

säger förbundskaptenen.

Hårt matchad

Caroline Seger har 180 minuters speltid i veckan men tror sig orka 90 till. Hon har gärna mer boll, men tänker inte bromsa upp den fart som har tagit Sverige hit.

– Det är vår spelplan i mångt och mycket eftersom vi har så otroligt snabba spelare. Så det är en väldigt fin balansgång, säger hon.

Vad skulle det betyda för dig om ni når OS?

– Vi har fått en extra chans i och med det här kvalet. Vi skulle egentligen inte ha haft den, men att få spela ännu ett mästerskap vore skitroligt.

Ska vi tolka svingen mot fotografen som att du är laddad – eller att hon förtjänade en smäll på käften?

– Haha. Inte det sistnämnda i alla fall. Jag tror att de flesta känner mig som person. Det var med glimten i ögat.