Allsvenskan i fotboll 2016

AIK vill inte ge förre vd:n ansvarsfrihet

Av: 

Fredrik Jönsson

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Bolagsstämman avgör frågan 10 mars

AIK:s förre vd Thomas Edselius.
AIK:s förre vd Thomas Edselius.

AIK vill inte ge sin förre vd Thomas Edselius ansvarsfrihet för 2015.

Klubben skriver att han tecknat avtal som "varit oförmånliga".

– AIK Fotboll tar frågan på största allvar. Det är viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till, säger vd:n Mikael Ahlerup i en kommentar.

I dag gick AIK ut med sin bokslutskommuniké för fjolåret. Där gick det bland annat att läsa att AIK:s styrelse inte vill bevilja ansvarsfrihet för Thomas Edselius, vd fram till 2 juni 2015.

Thomas Edselius ingick under februari 2015 ett flertal omfattande och delvis långvariga avtal för Bolagets räkning. Dessa avtal ingick utan att styrelsen haft kännedom om innehållet och omfattningen av avtalen. Avtalen har varit oförmånliga för Bolaget”, skriver AIK i en kommentar.

Om en vd i ett aktiebolag avsiktligt brutit mot bestämmelser och stadgar kan årsstämman besluta att inte ge ansvarsfrihet, vilket gör att Bolaget kan stämma vd:n.

”Kan inte jag avgöra”

Fotbollskanalen uppger att det handlar om avtal med kontroversielle Jonas Galottas bolag SRG.

Men AIK:s nuvarande vd i AIK Fotboll Michael Ahlerup vill inte kommentera några uppgifter om avtalen.

– Vi kommer inte kommentera vilka avtal det handlar om. Jag kan bara säga att det är tillräckligt olyckliga för AIK för att föreslå att inte bevilja ansvarsfrihet, säger Ahlerup till Sportbladet.

Det låter allvarligt.

– Det får man tolka som man vill. Det kan inte jag avgöra.

"Kan ha överträtt sin behörighet"

"När styrelsen fått kännedom om avtalen uppdrog styrelsen åt en anlitad advokatfirma att särskilt utreda de transaktioner som företagits. Slutsatsen av styrelsens egen granskning, tillsammans med advokatfirmans granskning, påvisade att det inte kan uteslutas att den verkställande direktören Thomas Edselius kan ha överträtt sin behörighet och sin befogenhet när han ingick avtalen för Bolagets räkning".

AIK Fotboll AB håller sin årsstämma 10 mars. När bolagsstämman fattat sitt beslut gällande ansvarsfrihet kommer styrelsen tillsammans med advokat, utifrån stämmans beslut, avgöra nästa steg i frågan.

– AIK Fotboll tar frågan på största allvar och det är viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till, det är också viktigt att agera så att ägarna, aktieägarna, medlemmarna och marknaden fortsatt känner förtroende för Bolaget, säger vd:n Mikael Ahlerup i en kommentar.

Var vd i tre år

Edselius var vd i klubben i tre år och var innan dess ekonomichef. Ahlerup vill inte kommentera om Edselius riskerar straff.

– Det kan jag inte kommentera. Först måste bolagsstämman säga sitt och efter det så kommer vi samråda med våra advokater. Utifrån stämmans beslut ska vi fundera på vad nästa steg blir, säger Ahlerup.

Vad det därför han slutade?

– Det får Edselius och de som jobbade då i styrelsen svara på. Jag kan bara konstatera att han slutade på egen begäran.

Är det fler som är inblandade?

– Vi kommenterar inte det.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll 2016

LÄS VIDARE

För rädd för att gå ut på planen igen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

AIK Fotboll