Så ska Sverige stoppa Norges offensiva hot

FOTBOLL

rotterdam. Två av Europas främsta offensiva spelare vill skjuta Sverige från OS.

Lyckligtvis har Hedvig Lindahl skaffat två av Europas bästa spelare som scouter.

– Det är svårt att hinna se motståndarna så jag är glad att ha Lotta och Nilla som hjälper mig, säger Hedvig Lindahl.

Foto: Lotta Schelin har scoutat Ada Hegerberg.

Sverige ska spela tre OS-kvalmatcher på åtta dagar, men det kan räcka med ett ögonblicks nonchalans på onsdag för att Riodrömmarna ska dö. Norge får inte vinna – och ska de hindras måste två spelare stoppas.

Den ena heter Ada Hegerberg, är 20 år gammal och leder den franska skytteligan med tolv måls marginal till tvåan Lotta Schelin. Den andra är ännu giftigare.

– Caroline Graham Hansen är bäst av de två nu. Där vet jag att man verkligen behöver vara på tå och vara beredd på individuella prestationer, säger Hedvig Lindahl.

’Får förhandsinfo’

Den svenska målvakten spelar i Chelsea och hinner sällan se Hegerberg och Graham Hansen i ligaspelet. Hon har bett om de svenska scouternas material, men för att få en klarare bild har hon behövt annan hjälp. Turligt nog har båda norskorna en svensk spelare bredvid sig dagligdags.

– Jag får förstahandsinformation av Lotta och Nilla. Det är bra att känna till motståndarnas styrkor, säger Lindahl.

Schelin och Fischer har gott om råd som du kan läsa härintill, men egentligen kokar båda tvås resonemang ner till en lärdom: var beredd! Skotten kommer ofta och ur alla vinklar!

’Bra på huvudet’

För Pia Sundhage gäller det att hela försvaret vet hur de ska hantera den norska duon. Det försvåras av att motståndet med sin nya förbundskapten Roger Finjord fått ett mer varierat anfallsspel.

– Ja. Och Ada är en helt annan spelartyp än Hansen. Mot Hansen måste man vara finurlig, det går inte bara att vara stor och stark. Ada är bra på huvudet, så det gäller att förvänta sig en luftduell, säger förbundskaptenen.

Sveriges spioner om motståndet

Ada Hegerberg, 20.

26 mål på 16 matcher för Lyon i vinter.

Lotta Schelin om hennes styrkor: Hon är en typisk forward som skjuter när hon får läge. Det är mest innanför straffområdet, ofta i steget, både lågt och högt. Det jag reagerar på är att hon gärna tar avslut med vänstern också. Ofta i bortre med vristen.

Lotta Schelin om hur hon ska stoppas: Har hon vänt upp halvt eller har näsan mot mål tar hon avslut. Hon väntar inte medan jag kanske tar två steg till. Det ska jag förmedla till Hedvig.

Caroline Graham Hansen, 21.

4 mål på 11 matcher med Wolfsburg i vinter.

Nilla Fischer om hennes styrkor: Teknisk och snabb och hal. Hon tar sig runt på kanten och hittar inspel eller slår mot första stolpen. Hos oss har hon spelat både kant och forward och är bra på att flytta boll i sidled och skjuta. Det går snabbt. Hon har väldigt bra tryck.

Nilla Fischer om hur hon ska stoppas: Var beredd när hon har boll att hon tar chansen att skjuta. Det går snabbt. Mer information behöver inte Hedvig.