Sebastian Larsson: ”Visar att jag kan leverera”

avMichael Wagner

GÖTEBORG. Sebastian Larsson, 33, har haft en del att bevisa.

Plötsligt avgör han matcher, i ett vinnande lag.

– Jag har inte kommit hem och är avdankad, säger han.

Att vara mångårigt utlandsproffs som vänder hem till allsvenskan är inte formel för garanterad succé.

Sebastian Larsson har också haft sin beskärda del av kritiker som emellanåt ifrågasatt hans insatser i landslaget.

I sin åttonde match från start för AIK var han planens bäste spelare mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Dominerade på mittfältet

Larsson, som dominerade från sin mittfältsroll, spelade fram till Tarik Elyounoussis 1–0 (24) och slog hörnan som Henok Goitom nickade in 2–0 på (89).

– Det är väldigt kul. Jag har känt efter många år utomlands, spel i landslaget – att det funnits förväntningar på mig också. Då vill man leverera något också och visa att man har något kvar. 

– Att jag inte bara kommit hem för att trappa ned, eller avdankad. Det är kul att bidra med lite poäng, säger Larsson till Sportbladet.

Efter tio år i Birmingham, Sunderland och Hull har han dessutom fått mer än tillräckliga minnen av pressande bottenstrider.

Nu är han på väg att säkra ett SM-guld med AIK.

– Jag har mycket erfarenhet av att spela där nere, jag vet att man aldrig ger vika. Nu måste vi (som är i andra änden av tabellen) visa att vi är villiga att ta fajten och förhoppningsvis ger vår kvalitet utdelning sedan, säger han med tanke på nästa omgång mot Dalkurd.

Njuter i toppen av tabell

Hur mycket njuter av situationen nu med tanke var dina klubbar tidigare har befunnit sig?

– Det är jätteroligt, det är fantastiskt kul att vinna fotbollsmatcher! Vi lever med en liknande press, men i andra änden av tabellen.

– Det var en av många delar som lockade väldigt mycket när jag gjorde mitt val att komma hem, säger Sebastian Larsson.

IFK Göteborg var en av klubbarna som verkligen hoppades kunna locka Sebastian Larsson till sig när han bestämt sig för att flytta hem. Larsson har familj och släkt på västkusten och hade i yngre år Blåvitt som sitt favoritlag.

Lider du med deras problem på något sätt?

– Ja, om jag hade tillåtit mig själv att tänka så hade jag säkert gjort det. Men det går inte att tänka så när jag spelar i AIK nu. Vi får väl se hur tabellen ser ut efter säsongen för alla inblandade så får jag ta en funderare då och se hur man känner, säger Larsson.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM