Storsegern sa egentligen inte så mycket - men det kunde blivit fler mål

FOTBOLL

TRELLEBORG

Av alla mer eller mindre genomtänkta panikvärvningar i sommar är detta den bästa:

David Ljung till Helsingborg.

Med Ljung i försvaret tillsammans med 19-årige Andreas Granqvist (årets genombrott i svensk fotboll) har HIF fått bort Kenneth Rasmussen (årets försvarsrisk) och upp Jesper Jansson som stabilisator på mittfältet.

Mot Örebro saknades avstängde Jesper Jansson men redan då fungerade Helsingborgs försvar bättre än kanske i någon match tidigare under säsongen. Mot Trelleborg blev den nya lagkompositionen en 6-1:a.

Helsingborg var för en dag det topplag som åtminstone jag trodde kunde skapas ur den kvalitetsmässigt breda truppen i år.

Men 6-1 mot Trelleborg sa för dagen inte så mycket. Inte ens trots att det kunde ha blivit betydligt fler mål.

Trelleborg är just nu precis det bottenlag som de flesta före årets seriestart tippade nykomlingen att bli.

TFF:s ärlige tränare Ulf Larsson formulerade läget pricksäkert när han sa:

- Så här dåliga är vi absolut inte men så bra som vi var de första fem matcherna är vi inte heller. Kan vi hitta något mitt emellan kan vi vara nöjda.

Behöver lugn och ro

TFF-ordföranden Per-Anders Abrahamsson som för någon vecka sen ville köpa Igor Sypniewski med motiveringen "jag vet att jag skulle kunna hantera honom" var försiktigare om panikvärvande efter smällen i går.

- Möjligen om vi hade fått Zidane kunde en enda spelare vända läget för oss.

Kanske det, men Trelleborg behöver just nu mest lugn och ro. Fler spelare att försöka pussla ihop till ett lag är inte meningsfullt för tillfället.

Justice Christopher är på väg att växa in i en spelmotorroll medan Tomas Razanauskas närmar sig en gräns där han inte är värd fler chanser.

Kanterna öppna

Ska Trelleborg reda ut sin tuffa situation måste Ulf Larsson snabbt släppa tanken på sitt positiva 4-3-3 som motståndarna inte längre överraskas av utan i stället stenhårt utnyttjar dess brister. Trelleborgs kanter är öppna gator speciellt som de inledningsvis sensationellt duktiga ytterbackarna Patrik Svensson och Dennis Melander inte klarar att dominera över långsidorna längre.

För TFF finns bara grisfotboll kvar som medel för att rädda nytt kontrakt. Att fortsätta försöka bjuda upp till dans vore vansinne, hur god tanken om att våga anfallsspela än är.

Kryp tillbaka och tjonga mot en jagande forward är enda möjligheten för att plocka de nödvändiga poängen. Frågan är bara vilken forward som kan klara det.

Mats Lilienberg visar mest kvalitet men är mer target player än blixtrande kontrare numera.

Helsingborgs problem är inte över för en storsegers skull. Men med ett stabilt försvarsspel framför klassmålvakten Daniel Andersson kommer Peter Swärdhs lag inte att släppa in lika många mål och då ges de offensiva krafterna mer spelrum.

Graulund & Andersson vassa

Peter Graulund och Gustaf Andersson är ett av allsvenskans vassare anfallspar även om dem på sätt och vis är för lika som spelartyper.

Båda har kvalitet att avgöra på egen hand och spela fram lagkamrater till mål. Graulund var nästan lysande i går.

Jag har gnällt mycket på domare i år men när det gäller Peter Fröjdfeldt undrar jag bara varför det inte är han som dömer finaler i stora internationella mästerskap?

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM