Rättvis Djurgårdsseger - men matchen var inte värd en större publik

Inte särskilt trångt på perrongen när sista tåget gick för Stockholm i årets allsvenska.

Så tomt har inte Råsunda varit på ett derby sedan Djurgården-AIK möttes i augusti 1999.

Då 19128 på en 0-0-match.

Sedan dess 25 derbyn i rad med mer publik än de 20 750 som nu såg Djurgården rättvist slå Hammarby med 1-0.

Det värsta med publiksiffran, matchen var inte värd större publik.

Hysterin kring Stockholmsfotbollen avtar snabbt just nu, och det är lätt att förstå, när ett derby är som lördagens: tempofattigt, utan gnista, inte ens några närkamper.

Ett av de, med ett derbys speciella måttstock, sämsta derbyn jag sett på många, många år.

Nu gick tåget för Hammarby, som fram till denna helg varit den stockholmska fotbollens hopp i kampen om årets SM-guld, och det påminner mej om den gamla historien om den äldre gentlemannen som kom in på station och vände sig till den ständigt vresige stinsen och frågade:

- När går sista tåget till Backabo?

- Det ska du skita i gubbe, för då lever varken du eller jag.

Förhoppningsvis lever vi, både du och jag, när Stockholm nån gång i framtiden återtar hegemonin i svensk fotboll, men i år får vi allt finna oss i att städerna Malmö - Göteborg - Halmstad sprungit ifrån huvudstaden.

I bästa fall kan ett Stockholmslag bli fyra och ta den sista lukrativa platsen i kommande vinters nordiska nymodighet Royal League.

I så fall ligger Djurgården bäst till, eftersom det hela tiden rasslar in poäng, och i allsvenskan har man inte förlorat sen Kjell Jonevret tog över laget i juli.

Sen dess 15 poäng av 21 möjliga - att jämföra med de ynka tre som Anders Linderoths Hammarby tagit under samma tid.

Smörboll bakom vackert mål

Nu ligger Djurgården bara en poäng efter Hammarby, men eftersom blåränderna närmast har Malmö FF (borta) och ett derby mot AIK så är sannolikheten ändå inte särskilt stor för att man går om Bajen, som har två hemmamatcher i rad; Sundsvall och Örgryte.

Djurgårdens mål var riktigt vackert, när Tobias Hysén hittade Rene Makondele med en smörboll genom Bajens backlinje.

Men i övrigt var det inte mycket till underhållning.

Djurgårdens jättemålvakt Pa Dembo Touray är alltid en attraktion med reflexräddningen på Max von Schlebrügges nick som dagens främsta nummer.

Innerbackarna Elias Storm och Toni Kuivasto var, för att citera Jonevret än en gång "helt lysande", och försvaret höll nu nollan tredje allsvenska matchen i rad. Att jämföra med en enda "nolla" på de 16 första.

Touray, Storm och Kuivasto är idag mästarnas viktigaste spelare, eftersom man inte bara mot lag som Juventus utan även mot svenska lag lätt hamnar i någon sorts panikfotboll.

Det blir så när man inte har någon aggressivitet högre upp på plan.

Hammarby hade planens jätte i Max von Schlebrügge, även om Max som sista-kvarten-forward denna gång inte hade någon poänglycka med sig.

Nye Petter Furuseth-Olsen såg märkvärdigt bortkommen ut. Hade norrmannen glömt sina snabba fötter kvar i Örebro..?

Oroande inför Europacuperna...

Riktigt oroande är att Djurgården och Hammarby är två av de tre lag som den närmaste tiden ska försvara Sveriges ära i Europa.

Djurgårdens torsdagsmotståndare FC Utrecht, åtta i holländska ligan, spelar i eftermiddag mot tabellsexan NEC Nijmegen, men tränaren Foeke Booy hann ändå med en blixtvisit till Råsunda. Inte imponerad - men artig:

- Jag tror inte Djurgården var som bäst idag...

Hammarbys torsdagsmotståndare Villarreal CF, som förlorade La Liga-premiären mot Valencia (1-2), kan beskådas i kväll på TV4 Plus som sänder hemmamatchen mot Real Sociedad, avspark 19.30.

Tredje Uefa-cup-laget Elfsborgs torsdagsmotståndare Dinamo Zagreb, sjua i kroatiska ligan, 3-0-besegrade på lördagkvällen tabelltrean Hajduk Split efter mål av i tur och ordning Da Silve, Zahora och Veldin Kariç och avancerade till femte plats.

Bäva månde alla älskare av svensk klubbfotboll!

Lasse Sandlin

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN