”Jag kommer till Sverige”

FOTBOLL

Charmades av Pascalidou - nu besöker Maradona Rinkeby

Foto: storfrämmande I en intervju i dagens Metro berättar Alexandra Pascalidou om sitt möte med Maradona.

Diego Maradona, 44, ska besöka Sverige.

— Jag kommer till Rinkeby i vår, säger fotbollsikonen till tidningen Metro.

Foto: Diego Maradona vid sitt besök i Grekland.

Världens kanske bäste fotbollsspelare genom tiderna befinner sig i Grekland.

Mediabolagen har bjudit över varandra för att få en intervju med den störste.

Mitt i horden av journalister och tv-team som uppvaktade Maradona lyckades svensk-grekiska journalisten Alexandra Pascalidou - med fyndighet och charm - ordna en personlig intervju.

— När jag stod där på flygplatsen förklarade jag för Maradonas folk att jag kommer från en fattig förort i Sverige som heter Rinkeby, och för förortskidsen där är Maradona det levande beviset på att människor kan ta sig ur sin fattigdom och lyckas utmärkt i livet, säger hon till Metro.

Alexandra Pascalidou visade även upp sin bok ”Frontkick”, där ett helt kapitel handlar om just Maradona.

Men svensk-grekiskan fick inte ja direkt. Det var först dagen efter som det smart utlagda betet visade sig ge napp.

— Plötsligt blev jag uppringd av Maradonas folk: ”Maradona vill att du gör en intervju med honom. Kan du komma om en timme?”

Den av knark och droger numera större och slitnare Maradona satt nedsjunken i en stol på hotellrummet när Pascalidou kom in.

Verkade nedstämd

Hennes första intryck var en arg och nedstämd man.

Men när fotbollsikonen förstod att intervjun inte skulle handla om hans knarkmissbruk - och att Alexandra likt honom själv vuxit upp i ett fattigt bostadsområde - sken han upp som en sol.

Intervjun, som från början var bestämd till 15 minuter, blev till slut 35. Maradona berättade om nickmålet i VM 1986 med ”Guds hand”, om sin fru Claudia och den djupa vänskapen med Fidel Castro.

44-årige Diego berättar också att det var Gud som räddade honom när hjärtat var på väg att ge upp förra våren, och att hans viktigaste uppgift nu är att lämna missbruket bakom sig samt följa den diet som han är tillsagd att följa. Men enligt Alexandra Pascalidou följer inte Maradona kostråden särskilt väl.

— Jag fick höra att han hade lyckats smuggla in en chokladtårta på hotellrummet, säger hon.

Sänds i morgon

Efter intervjun bjöd Alexandra Pascalidou in Maradona till Sverige och Rinkeby, och föreslog mars, om det kan ordnas rent praktiskt.

Hans svar:

— Det vill jag gärna.

Intervjun kommer att sändas i grekisk tv i morgon klockan 22. Tittarsiffrorna väntas bli rekordhöga.

— Efter vårt samtal kom det fram en vän till Maradona som sa "normalt sett är han inte särskilt social. Jag kan inte minnas att jag någonsin har sett honom så glad som under den här intervjun", säger Alexandra Pascalidou till Metro.

Lars Nilsson