30 milj följde Sverige

FOTBOLL

Större än Melodifestivalen - dundersuccé för EM i tv

Fotbolls-EM:s stjärnor i all ära - men det är svenskarna vi älskar.

Närmare 30 miljoner tv-tittare har följt de blågulas kamp i Portugal.

- Jag är fantastiskt glad över den siffran, säger Lars-Åke Lagrell.

Foto: GÅR HEM I STUGORNA Svenska landslaget drog storpublik i tv-sofforna. Särskilt under andra halvlek i 2-2-matchen mot Danmark.

Fotbollförbundets ordförande är mer än nöjd med de tittarsiffror som presenteras.

Samtliga halvlekar som det svenska landslaget har spelat ligger bland de elva som haft flest tittare.

Populärast var den andra halvleken mellan Sverige och Danmark, som sågs av närmare 3,8 miljoner tittare, följt av förlängningen av kvartsfinalen mellan Sverige och Holland, 3,565 miljoner tittare.

De båda matcherna är de enda som slår finalen från dam-VM mellan Sverige och Tyskland förra hösten.

"I nivå med dam-VM"

De slår dessutom både klassiska Kalle Anka på julafton och årets Eurovision Song Contest.

- Siffrorna är i nivå med damlandslaget och jag är glad, men inte överraskad. När vi har EM och VM då är det alltid så att vi får effekter i en eller annan riktning. Går det dåligt blir det överdrivet i negativ riktning och går det bra är det överdrivet i positiv riktning. Men EM är stort, det engagerar ju hela Europa och även många människor från andra delar av världen, säger Lars-Åke Lagrell.

- Självklart är vi intresserade av tittarsiffror och personligen trodde jag att de lite större matcherna skulle överträffa finalen från dam-VM. Detta gläder mig.

Vilken betydelse har tittarsiffrorna för fotbollförbundet?

- Vi tillmäter inte dem på samma sätt som tv-bolagen, utan har andra mätmetoder. Men självklart är det intressant, de har en väldigt stor betydelse kortsiktigt, bland annat i konkurrens med andra saker i vårt samhälle och det är bra att vi har en plats där eftersom vi är beroende av både sponsorer och myndigheter.

Allsång slog semi

I undersökningen är samtliga matcher till och med semifinalerna medräknade och den mest populära matchen utan svenskt deltagande var mötet mellan Portugal och England den 24 juni, som sågs av 2,4 miljoner svenskar.

Av semifinalerna lockade andra halvlek mellan Grekland och Tjeckien flest tittare, 2,145 miljoner.

Den första halveken däremot sågs bara av knappt 2 miljoner människor och därmed fick stryk av listans högst placerade icke EM-sändning - Allsång på Skansen.

Anna Carlsson