Officiellt: Ekstrand klar för AIK

avEmil Carlsvärd

Det har ryktats vara på gång en längre tid.

Nu är det helt klart. Joel Ekstrand, 28, har skrivit på ett treårskontrakt med AIK.

– Jag är väldigt glad och mycket inspirerad, säger Ekstrand i ett pressmeddelande.

Joel Ekstrand lämnade allsvenskan och Sverige 2011 när Helsingborgs IF fick dryga 15 miljoner kronor från italienska Udinese. Efter två år bytte därefter skåningen ut Italien mot England där Ekstrand i tur och ordning tillhört Watford, Bristol City och Rotherham United. I somras lämnade han Championship-laget Rotherham, och har sedan dess varit klubblös.

På senare tid har 28-åringen länkats ihop med en flytt till AIK, och nu är affären bekräftad. Svensken väljer att flytta hem till Sverige efter dryga sex år utomlands.

”Ser fram emot att dra på mig AIK-tröjan”

– Jag är väldigt glad och mycket inspirerad över att få möjligheten att vara en del av AIK. Jag ser nu fram emot att dra på mig AIK-tröjan, att sätta igång och träna med laget och möta klubbens supportrar, säger Joel Ekstrand i ett pressmeddelande.

Utlandskarriär förstörd av skador

Ekstrands karriär har i mångt och mycket förstörts av skador. Sedan säsongen 2015/16 har mittbacken endast gjort tre tävlingsframträdanden. Första tiden i Watford var även den väldigt skadefylld, där svensken bland annat missade säsongen Watford lämnade Championship och avancerade till Premier League.

– Joel har kapacitet och en personlighet som matchar med de behov som finns för truppens långsiktiga utveckling. Vi har sökt en spelare som är trygg som innerback i trebackslinjen oavsett i vilken av positionerna som han spelar i. Joel har en smittande energisk mentalitet och med denna rekrytering så både spetsar och breddar vi vår konkurrenssituation i laget. Joels träning har den senaste tiden skötts individuellt vilket gör att vi stegvis kommer att slussa in honom i den kollektiva träningen. Det känns riktigt bra att få välkomna Joel till klubben, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i pressmeddelandet.

Kontraktet med AIK löper fram till och med den 31 december 2020. Ekstrand ansluter som bosman, därmed betalar Stockholmsklubben ingen övergångssumma för spelaren.

Han har sen tidigare två A-landskamper för Sverige på meritlistan.

Foto: Paolo Giovannini / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM