Unga Blåvitt vill ut i Europa

Har lägst snittålder i allsvenskan

Med allsvenskans lägsta snittålder siktar nu IFK Göteborg på att ta sig ut i Europa igen.

I onsdagens match mot Basel i kvalet till Champions League är åtta spelare i truppen under 22 år.

Snittåldern på IFK Göteborgs trupp är 23,1 år. Men veteranen Niclas Alexandersson, äldst av alla med sina 36 år, tycker inte att man ska fokusera alltför mycket på ålder.

– Det här med ålder skrivs upp alldeles för mycket. Det spelar ingen roll om man är 36 eller 17 år. Det är kvaliteten som avgör, alltså det spelaren visar upp på planen. Men visst är det kul att ett par tonåringar tagit sig in i laget och nu får spela regelbundet, säger han.

En av tonåringarna som Niclas Alexandersson tänker på är 17-årige Robin Söder som gjort succé i IFK de senaste matcherna. I början av juli gjorde han debut mot Trelleborg och har nu gjort mål i de tre senaste allsvenska matcherna. Dessutom gjorde han mål Murata från San Marino i den första kvalomgången.

Kometkarriär

Matchen mot Basel blir, som han själv säger, det största han varit med om.

– Det är helt otroligt att jag är med här. Det känns fantastiskt att få vara med och bidra till laget, om jag nu får spela, sade han blygsamt efter tisdagen träning på Kamratgården.

Robin Söder säger själv att han är överraskad över att det gått så bra sedan han kom till IFK Göteborg.

– Ja, verkligen. I vintras hade jag inga som helst planer på allsvenskan och Champions league. Tanken var att jag skulle försök göra så bra som möjligt ifrån mig med juniorerna, nu är man plötsligt här.

Men han är noga med att stå med båda fötterna på marken.

– Visst har det gått bra hittills, men jag har mycket att jobba på som jag kan utveckla i mitt spel, säger han.

Tufft motstånd

Allsvenskan i all ära, men i kvalet mot Basel kommer Robin Söder att ställas mot försvarare med internationell rutin. Det är dock inget som oroar tränaren Jonas Olsson.

– Basel spelar ett väldigt offensivt spel och det är något jag tror kan passa Robin med han snabbhet, säger Olsson.

IFK Göteborg har som förening mängder med rutin från internationella matcher. Men det var länge sedan man var uppe på denna nivå.

– Matchen mot Basel är vår största sedan vi mötte Roma i Uefacupen 1999, säger sportchefen Håkan Mild.

Skulle Blåvitt lyckas ta sig igenom kvalet till slutspelet väntar inkomster i miljonklassen. Det är dock inget Håkan Mild vill tala om i nuläget.

– Nej, nu är det kvalet som gäller. Här är det inga stora summor. De inkomster vi får täcker bara våra kostnader.

Returmatchen mot Basel spelas i Schweiz på onsdag i nästa vecka.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.