AIK Fotboll

– Att träna AIK ... det är jävligt stort

Nye Mikael Stahre om Sveriges tuffaste tränarjobb

1 av 2 | Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Nya tider Mikael Stahre ska ta AIK till toppen igen. ”Ambitionen måste vara att bli topp fyra”, säger han.

Han är mannen som tagit på sig Sveriges tuffaste tränarjobb.

Mikael Stahre, 33, ska lyfta AIK ur isen till nya höjder.

Sportbladet har träffat honom för att snacka krävande fans, stämpelklockor och när han egentligen fick erbjudandet att ta över efter Rikard Norling.

Han är bara 33 år gammal och kommer från en anonym tillvaro som huvudtränare för Väsby i superettan.

Men Mikael Stahre är ingen nykomling, varken som tränare eller i AIK.

Karriären inledde han i Gröndal som 14-åring, när han insåg att han själv aldrig skulle bli proffs. Via Hammarby kom han till AIK redan 1998, där han varit tio år som ungdomstränare och assisterande tränare.

Han handplockades till AIK av klubbens dåvarande chefstränare på juniorsidan, Rikard Norling. Nu har samme Norling fått sparken från AIK och Mikael Stahre har tagit över hans jobb.

– Läget var långt ifrån optimalt, jag kände stor respekt för Rikard och Nebojsa och hela grejen var jobbig. Det var där mina betänkligheter låg. Samtidigt hade styrelsen tagit ett beslut att Rikard inte skulle vara kvar. Efter att ha övervägt läget tackade jag ja. Det är bara att erkänna det alla vet. Att träna AIK ... det är jävligt stort. Det är en dröm som går i uppfyllelse och det är en jävla massa stolthet.

Du har sagt att du fick erbjudandet att ta över AIK vid midnatt dagen innan Rikard fick gå. Ändå var alla övertygade om att det var du som skulle ta över långt tidigare. Var det verkligen första gången du fick frågan?

– Ja, men sen är det är klart jag hade tänkt tanken ... Jag är ju inte mer än människa och lever inte i nån naiv bubbla. Jag hade bestämt mig för att lämna Väsby och hade ett flertal förfrågningar från andra klubbar. Det hade vi en dialog kring. Sen hade jag allsvenska förfrågningar inför säsongen 2008 också, då sa AIK nej till att släppa mig. Att de hade intentioner att satsa på mig, det har jag förstått hela tiden. Det enda var att vi inte pratade konkret.

Har du pratat med Rikard efter att han fick gå?

– Jag har haft kort kontakt med honom ... men jag stannar där.

Är allt lugnt mellan er?

– Rikard har betytt oerhört mycket för mig och min karriär. Jag har oerhört stor respekt för honom. Jag hoppas att han har respekt för mig, och nån typ av förståelse för att jag har det här jobbet i dag.

Du och Rikard, ni har ju en liknande fotbollsfilosofi ...

– Så är det ju, jag vill kalla det AIK:s filosofi. Saker som vi i grund och botten vill spela fotboll. Sen är varje tränare sin person, men det finns en samsyn.

Enligt sportchef Björn Wesström har ni inga pengar att värva för, om ni inte säljer först. Känner du dig bakbunden?

– Varje uppdrag har ju sina förutsättningar. Mitt jobb är att göra ett så bra jobb som möjligt utifrån dem. Vi har en dialog hela tiden, sportchef, ledning. Vad är det bästa för AIK? Så bakbunden, absolut inte. Jag är väldigt nöjd med den truppen jag har och fokuserar hellre på att utveckla och förädla än att förändra. Jag tror oerhört mycket på verksamhet, att skaffa sig goda vanor varje dag. Att det som över tid ska leda oss till resultat och framgång. Inte bara att värva rätt spelare eller välja precis rätt taktik i en match. Det handlar om helheten.

Vad kan vi ha för förväntningar på ditt första år. I AIK pratas det alltid om guld, men är det inte läge att bromsa?

– AIK är en stor klubb med höga förväntningar. Så är det bara. AIK:s ambition är att alltid utvecklas och förbättras. De två sista åren har vi varit femma, då måste ambitionen vara att bli topp fyra. Det tycker jag känns realistiskt.

Du verkar ha fått supportrarna på din sida, trots att de var extremt missnöjda när Rikard fick gå. Hur upplever du det?

– Jag tror att sånt som kärlek, stöd, förtroende, det förtjänar man. Det är upp till mig att göra ett bra jobb för att få det. Just nu har jag väl den status som jag bör ha. Neutralt, liksom. Välkommen, kör! Helt i linje med hur det ska vara.

Du har en gedigen tränarkarriär, men aldrig varit huvudansvarig på den här nivån. Är du beredd på pressen, från media och supportrar? Du KOMMER att få det hett om öronen ...

– Det är ju så. Planen är lika stor som tidigare, spelarna är ungefär lika många. Skillnaden är pressen. Men jag har ju inte bott i en källare de senaste åren, jag vet vad jag ger mig in på.

Varför, vad driver dig?

– Jag bestämde mig tidigt för att göra ett riktigt försök att ha min hobby som yrke. Grejen med det här jobbet, det är aldrig fredag kväll och det är aldrig måndag morgon, jobbet måste bara göras. Det är väl samma sak att vara journalist, att sitta här som två muppar på en söndagmorgon liksom. Man slipper stämpelklockan och det är ruggigt skönt. All jävla respekt åt dem som har det så, min morsa har alltid jobbat som satan så jag vet att det inte blir nån jättepayback i det där ekorrhjulet. Men går det åt helvete hamnar jag där också. Det är inget jag står över, så mycket plikt har jag i mig.

AIK-testet – nye tränaren sätts på prov

1. AIK:s första SM-guld kom det här året?

– 1900. (1900)

2. Föreningen bildades 1891, då med enbart gymnastik och friidrott på programmet. När togs fotbollen upp i organisationen?

– Klubben bildades 1891 och första guldet kom 1900... då tar jag precis mittemellan. 1896? (1896)

3. I dag är AIK förknippat med Solna. Men var låg föreningens första hemmaplan?

– På Östermalm eller Gärdet... Jag säger Gärdet. (på Gärdet)

4. Flest antal allsvenska mål som gjorts av en AIK-spelare under en säsong är 23, vilket räckte till skytteligaseger. Vem stod för bedriften?

– Ingen aning. (Olle Zetherlund, 1936/37)

5. Senast en spelare vann guldbollen iklädd AIK-tröja var 1984. Vad hette han?

– Det var Dahlqvist va? (Sven ”Dala” Dahlqvist)

6. Senaste SM-guldet kom 1998. Vem sköt hem titeln i sista omgången mot Örgryte med matchens enda mål?

– Alexander Östlund. (Alexander Östlund).

7. Samma säsong blev Nebojsa Novakovic AIK:s bästa målskytt. Hur många mål gjorde han?

– Det var inte många i alla fall. Åtta? (Fem)

8. SM-guldet betydde spel i Champions League, där AIK bland annat var minuter från att ta poäng av Arsenal på Wembley, innan engelsmännen gjorde både 2–1 och 3–1 på övertid. Vem gjorde AIK:s mål?

– Krister Nordin. Jag var där. (Krister Nordin)

9. Säsongen 2008 slutade med en allsvensk femteplats. Vilken AIK:are gjorde flest mål respektive assist?

– Obolo mål och Anchén assist. Nej, Ortiz menar jag! (Ivan Obolo ,10 mål, Jorge Ortiz 8 assist)

10. AIK spelade fyra Stockholmsderbyn i allsvenskan 2008. Hur många segrar blev det?

– Inga segrar, bara kryss. (Inga)

Resultat: 8 av 10, väl godkänt.

ARTIKELN HANDLAR OM