Tvingad att avgå

Publicerad:
Uppdaterad:

Påtryckningar från extremsupportrar knäckte Andersson

stökigt Supportrar stormade gårdagens AIK-presskonferens och krävde Ola Anderssons och styrelsens avgång. Och Ola Andersson kände sig till slut tvungen att lämna sin post som sportchef i klubben. FOTO: URBAN ANDERSSON
stökigt Supportrar stormade gårdagens AIK-presskonferens och krävde Ola Anderssons och styrelsens avgång. Och Ola Andersson kände sig till slut tvungen att lämna sin post som sportchef i klubben. FOTO: URBAN ANDERSSON

AIK:s extremsupportrar hade i går kväll, under polisbevakning, ett enskilt möte med Per Bystedt och Lars Rekke. Där krävdes Ola Anderssons avgång.

En halvtimme senare lämnade sportchefen in sin avskedsansökan.

– Jag var tvungen att avgå, säger Ola Andersson i ett pressmeddelande.

Ola Andersson. FOTO: BILDBYRÅN

Efter att AIK:s beslut att sparka Rikard Norling kommunicerats ut och media till stor del lämnat presskonferenslokalen i Råsunda krävde AIK:s våldsinriktade supportrar ett enskilt möte med bolagets ordförande Per Bystedt och föreningens ordförande Lars Rekke.

– Det var inte bestämt på förhand. De uttalade sitt totala stöd för Rikard Norling och uttryckte ett lika stort missnöje mot Ola Andersson, säger Lars Rekke.

”Tungt hjärta”

30 minuter senare berättar Ola Andersson i ett pressmeddelande att han avgår som sportchef med omedelbar verkan.

– Det är med sorg och tungt hjärta som jag känner mig tvungen att fatta detta beslut, skriver Andersson på AIK:s hemsida.

Även presskonferensen blev stökig.

Obehöriga supportrar stormade in i lokalen och skanderande ”avgå styrelsen” och ”avgå Ola” mot podiet där Bystedt och Rekke satt. Stämningen var oerhört aggressiv och polis tillkallades.

Nu säger Thomas Lindqvist, ordförande i Smokinglirarna, så här:

– Känns för jävligt att styrelsen så tydligt går emot de samlade supportrarnas önskan.

”Omtumlande”

Tidigare har AIK-alliansen, innehållande de största supporterfraktionerna, krävt Ola Anderssons och vd:n Charlie Granfelts avgång. 

– Ola har ju tagit intryck av supporterstormen mot honom, säger Lars Rekke.

Sportbladet sökte förgäves Andersson under gårdagen.

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch erkänner att hans arbete nu trappas upp:

– Självklart, det här är ju ganska omtumlande. Styrelsen och supportrarna tycker olika saker, men i nuläget finns det inga konkreta hot.

”Vi har full koll”

De skrek även på din avgång?

– Det är inte första gången.

Vad händer nu?

– Vi gör en bedömning och agerar därefter. Mer vill jag inte säga, förutom att vi har full koll.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN