Huliganer kastade föremål på läkare: Naturligtvis en skandal

Djurgårdarna slog sönder Råsunda. Läktarvakter misshandlades. Och Hammarbys läkare Buster Sandgren träffades i ansiktet av okända föremål. Det var en svart läktardag.

– Det är naturligtvis en skandal, säger DIF-ordföranden Bo Lundquist.

Kaos Efter matchen skrotade Djurgårdsanhängare en del av läktaren på Råsunda. De tog även fram en brandsläckare som tömdes.
Kaos Efter matchen skrotade Djurgårdsanhängare en del av läktaren på Råsunda. De tog även fram en brandsläckare som tömdes.

Händelsen i 87:e minuten symboliserar det kaos som derbyt orsakade‚ såväl inne på Råsunda som ute i Stockholmsnatten. Hammarbys läkare Buster Sandgren höll på att plåstra om Christian Traoré längs sidlinjen efter att denne träffats av Rami Shaabans nävar när Bajen-målvakten boxade bort en boll i straffområdet. Helt plötsligt träffas Sandgren i ansiktet av flera föremål och blir vansinnig på en person på läkaren.

– Jag vill inte prata med pressen, var Sandgrens enda kommentar.

– Han fick två bulor i ansiktet, berättar Hammarbys informationschef Urban Rybrink.

Traoré:

– Vår läkare fick några saker i ansiktet och jag fick något i ryggen. Det får inte hända, det är sorgligt.

Händelsen kommer att rapporteras till Svenska Fotbollförbundet av domaren Jonas Eriksson. Djurgården kan vänta sig dryga böter som bestraffning.

– Det är sådant som inte får hända. Varje inkastat föremål är ett för mycket, säger Djurgårdens informationschef Jonas Riedel.

”Det får inte hända”

Men misskötseln stannade inte där. Råsundas södra läktare, där Djurgårdsklacken stod, vandaliserades under och efter matchen.

– Det har varit skadegörelse på läktaren, mot kiosker och annat. Omfattningen vet vi inte ännu. Det kostar pengar och energi för Djurgården som vi hellre vill lägga på fotbollen, det gynnar inte våra resultat, fortsätter Riedel.

Bosse Lundquist är hårdare i sina uttalanden:

– Det har tydligen hänt saker som absolut inte får hända. Det är naturligtvis en skandal.

Djurgården använde sig av inhyrda läktarvakter eftersom läget varit uppeldat sedan senaste derbyt då Dif:s egna säkerhetsvakter anklagades för övervåld mot supportrarna. I går greps minst tre personer för våld och hot mot de inhyrda vakterna. På grund av den hotfulla stämningen lämnade vakterna Råsunda före slutsignalen.

– För att bråk skulle undvikas, förklarar Jonas Riedel.

Utanför Råsunda drabbade Djurgårdssupportrar samman med polis samt bråk mellan Djurgårds- och Hammarbysupportrar uppstod.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN